GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loše vrijeme za bikove

Loše vrijeme za bikove
MALO OPTIMISTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2022 / 11:30
Autor: Josip Jurić
ANALIZA - Iako prinos na 10-godišnje američke obveznice nastavlja rasti i iako je MMF značajno spustio prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta, dionice na Wall Streetu su u utorak lijepo porasle - Dow Jones je porastao 499 bodova ili 1,45 posto.

Opet je postojala puno veća želja za rizikom, s naglom porastom dionica turističkih kompanija (American Airlines: + 5%) nakon što je američka savezna sutkinja Kathryn Kimball Mizzele presudila da obavezno nošenje zaštitnih maski zbog covida-19 u zrakoplovstvu - kao drugdje u javnom prijevozu - nije u skladu s američkim ustavom i time blokirala vladinu uredbu.

Najava Međunarodnog monetarnog fonda, koji je snizio prognozu globalnog gospodarskog rasta za ovu godinu i idućih 3,6 posto (0,8 postotnih bodova manje nego u siječanjskoj prognozi), nije bitno utjecala na trgovanje.

Okidač za bolje raspoloženje bila je i jeftinija nafta. Ako pesimističnija procjena MMF-a nije štetila burzama, barem u utorak, očito je ostavila traga na tržištu nafte. Cijena Brenta, koja je prošlog tjedna porasla više od 10 posto, pala je pet posto nakon četiri dana rasta, na 107 dolara. I to unatoč vijestima da je kartel Opec+ u ožujku ispumpao 1,45 milijuna barela dnevno manje od planiranog. Ruska proizvodnja stalno opada; u tjednu do 15. travnja, samo 3,12 milijuna barela dnevno je putovalo morem (iz Crnog mora, Baltika i Arktika) iz Rusije, što je za četvrtinu manje nego u tjednu prije 8. travnja.

Cijene obveznica nastavljaju strmoglavo padati, a traženi prinosi kao posljedica toga rastu. Na američku desetogodišnju obveznicu dosegnuo je 2,93 posto, najviše od 2018. U pozadini su očekivanja da će Fed agresivno podizati kamatne stope u borbi protiv inflacije (koja je već u ožujku iznosila 8,5 posto).

To će, naravno, utjecati i na pogoršanje raspoloženja na Wall Streetu. Podaci Američke udruge malih investitora (AAII) pokazuju da je u tjednu do 13. travnja samo 15,8 posto privatnih ulagača bilo bikovsko (dva tjedna ranije taj je broj bio dvostruko veći). To je barem nakon rujna 1992. (istraživanje se provodi od 1989.).

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE