GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali i srednji poduzetnici osuđeni na polaganu smrt

Mali i srednji poduzetnici osuđeni na polaganu smrt
NA IZDISAJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 20:19
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Kuloarska nagađanja u poduzetničkim krugovima traju već neko vrijeme. Puno je indikatora koji sugeriraju - državna blagajna se dobrim dijelom ispraznila.

Tjednima već se u društvu malih i srednjih poduzetnika vrti samo ovakav tip razgovora:

"Je li ti država uplatila potpore?"

"Meni nije....tebi?"

"Nije, kažu da će biti između 15. i 20. svibnja"

Eto, prošao je i taj 20. svibnja, država za skoro trećinu poduzetnika još uvijek nije uplatila poticaje za očuvanje radnih mjesta. Kako onda očuvati radna mjesta?

Posebno uzevši u obzir činjenicu da se više od četvrtine tvrtki na neki način bavi uslugama u ugostiteljstvu i turizmu koji su najviše pogođeni krizom. Kojoj se ne vidi kraj. Iz dana u dan objavljujemo informacije i očekivanja (bolje reći - lijepe želje) o tome da će nam turistička sezona donijeti barem 25-30 posto lanjskog rezultata. Zasad su to samo priče.

Kraj je svibnja, a ništa se još pokrenulo nije. U najboljem slučaju moći ćemo računati na nepuna tri mjeseca sezone. A to nije dovoljno. Pogotovo ne bude li država mogla podupirati poduzetnike, a sva je prilika da će biti tako.

To vam objašnjava i činjenicu čemu tolika žurba s izborima. Pustimo epidemiološku situaciju koja je ionako nepredvidiva. Ako država već u svibnju ima problema s likvidnošću, možete li zamisliti što će se događati u kolovozu ili rujnu...

Tko god došao u poziciju nakon izbora, mora računati na ispraženjenu blagajnu i ogromnu dozu neizvjesnosti. Donositi odluke pod takvim pritiskom nije lako, čak i ako imate znanja i iskustva. Bojim se da će, tko god preuzeo odgovornost, biti pred izazovima koje neće znati riješiti.

S druge strane, oni koji ulaze u političku arenu morali bi biti svjesni da su upravo mali i srednji poduzetnici ona snaga koja im omogućuje lagodan život na vlasti. Nije jasno razumiju li ti ljudi da se prazna blagajna ne može puniti isključivo zaduživanjem. Hrvatska nije u poziciji Njemačke, Austrije ili Nizozemske i nema pretjerani manevarski prostor u zaduživanju. Opet, ako vladajući nekako i pokrpaju ovu godinu, dolazi iduća s jednakom, ako ne i većom, dozom neizvjesnosti.

Kao što vidimo, niti jedan dosad poznati predizborni program ne sadrži baš ništa o hrabrim potezima koji bi smjerali na smanjenje glomaznog javnog sektora i reformu lokalne samouprave. A to su dvije teme koje ubijaju Hrvatsku već desetljećima. Umjesto da Vlada stane na kraj onome što ubija Hrvatsku, ona svojim potezima direktno ili indirektno ubija one od kojih živi - poduzetnike. I to u prvom redu ubija male i srednje poduzetnike koji su najviše izloženi koronakrizi. Oni veliki su ionako u dobroj mjeri netaknuti krizom ili, ako ih je kriza i okrznula, relativno će se brzo oporaviti iz niza razloga.

Nakon tri desetljeća raznih prosvjeda, ovoga tjedna vidjeli i prvi prosvjed poduzetnika na Markovu trgu. Kako je krenulo, može se s pravom očekivati da neće ostati jedini...

Tagovi: malo i srednje poduzetništvo, veliki poduzetnici, hrvatski turizam, koronakriza, potpore za očuvanje radnih mjesta, državni proračun, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja
SIGNALI
Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja
KOLUMNA - Nešto lošiji podaci o inflaciji ohladili su Wall Street, a čak je i bitcoin “usporio” u dosezanju novih rekorda. Europske su dionice u međuvremenu zabilježile rast osmi tjedan zaredom.
Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju
PREKRETNICA
Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju
KOLUMNA - Važan pokretač gospodarskog rasta dat će u SAD-u središnje banke s očekivanim smanjenjem kamatnih stopa, počevši od svibnja ili kasnije u drugom kvartalu.
Jesu li američke dionice opasno precijenjene?
VALUACIJE I OPTIMIZAM
Jesu li američke dionice opasno precijenjene?
KOLUMNA - Burza u New Yorku ponovno je dobila dobar poticaj, S&P 500 je postavio rekord, iako je inflacija u veljači bila nešto viša od očekivane.
Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu
POHLEPA
Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu
KOLUMNA - Nvidijine dionice u petak su već bile dvostruko skuplje nego početkom godine, a bitcoin je prvi put u povijesti premašio 70.000 dolara. Uslijedilo je unovčavanje dobiti i novi razlog za sumnju je li optimizam pretjeran.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, hoće li SBI TOP dosegnuti 1.500 bodova?
OPTIMIZAM
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, hoće li SBI TOP dosegnuti 1.500 bodova?
ANALIZA - Na slovenskom tržištu dionica vlada optimizam potaknut atraktivnim vrednovanjem dionica i stabilnim poslovanjem kompanija. Ovaj pozitivan sentiment dodatno pojačava očekivanje smanjenja kamatnih stopa u prvoj polovici tekuće godine, što je dovelo do zamjetnog povećanja obujma trgovanja u veljači.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE