GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali i srednji poduzetnici osuđeni na polaganu smrt

Mali i srednji poduzetnici osuđeni na polaganu smrt
NA IZDISAJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 20:19
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Kuloarska nagađanja u poduzetničkim krugovima traju već neko vrijeme. Puno je indikatora koji sugeriraju - državna blagajna se dobrim dijelom ispraznila.

Tjednima već se u društvu malih i srednjih poduzetnika vrti samo ovakav tip razgovora:

"Je li ti država uplatila potpore?"

"Meni nije....tebi?"

"Nije, kažu da će biti između 15. i 20. svibnja"

Eto, prošao je i taj 20. svibnja, država za skoro trećinu poduzetnika još uvijek nije uplatila poticaje za očuvanje radnih mjesta. Kako onda očuvati radna mjesta?

Posebno uzevši u obzir činjenicu da se više od četvrtine tvrtki na neki način bavi uslugama u ugostiteljstvu i turizmu koji su najviše pogođeni krizom. Kojoj se ne vidi kraj. Iz dana u dan objavljujemo informacije i očekivanja (bolje reći - lijepe želje) o tome da će nam turistička sezona donijeti barem 25-30 posto lanjskog rezultata. Zasad su to samo priče.

Kraj je svibnja, a ništa se još pokrenulo nije. U najboljem slučaju moći ćemo računati na nepuna tri mjeseca sezone. A to nije dovoljno. Pogotovo ne bude li država mogla podupirati poduzetnike, a sva je prilika da će biti tako.

To vam objašnjava i činjenicu čemu tolika žurba s izborima. Pustimo epidemiološku situaciju koja je ionako nepredvidiva. Ako država već u svibnju ima problema s likvidnošću, možete li zamisliti što će se događati u kolovozu ili rujnu...

Tko god došao u poziciju nakon izbora, mora računati na ispraženjenu blagajnu i ogromnu dozu neizvjesnosti. Donositi odluke pod takvim pritiskom nije lako, čak i ako imate znanja i iskustva. Bojim se da će, tko god preuzeo odgovornost, biti pred izazovima koje neće znati riješiti.

S druge strane, oni koji ulaze u političku arenu morali bi biti svjesni da su upravo mali i srednji poduzetnici ona snaga koja im omogućuje lagodan život na vlasti. Nije jasno razumiju li ti ljudi da se prazna blagajna ne može puniti isključivo zaduživanjem. Hrvatska nije u poziciji Njemačke, Austrije ili Nizozemske i nema pretjerani manevarski prostor u zaduživanju. Opet, ako vladajući nekako i pokrpaju ovu godinu, dolazi iduća s jednakom, ako ne i većom, dozom neizvjesnosti.

Kao što vidimo, niti jedan dosad poznati predizborni program ne sadrži baš ništa o hrabrim potezima koji bi smjerali na smanjenje glomaznog javnog sektora i reformu lokalne samouprave. A to su dvije teme koje ubijaju Hrvatsku već desetljećima. Umjesto da Vlada stane na kraj onome što ubija Hrvatsku, ona svojim potezima direktno ili indirektno ubija one od kojih živi - poduzetnike. I to u prvom redu ubija male i srednje poduzetnike koji su najviše izloženi koronakrizi. Oni veliki su ionako u dobroj mjeri netaknuti krizom ili, ako ih je kriza i okrznula, relativno će se brzo oporaviti iz niza razloga.

Nakon tri desetljeća raznih prosvjeda, ovoga tjedna vidjeli i prvi prosvjed poduzetnika na Markovu trgu. Kako je krenulo, može se s pravom očekivati da neće ostati jedini...

Tagovi: malo i srednje poduzetništvo, veliki poduzetnici, hrvatski turizam, koronakriza, potpore za očuvanje radnih mjesta, državni proračun, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
MORTALITET
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
ANALIZA - Šest država ima značajan višak smrtnosti 2020. (gdje je značajno definirano kao veće od prosječnoga rasta uvećanog za jednu standardnu devijaciju stopa rasta). Te države su redom: Španjolska, Ujedinjena Kraljevina, Belgija, Italija, Nizozemska i Švedska.
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE