GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Messijeva čarolija oraspoložila investitore u Buenos Airesu

Messijeva čarolija oraspoložila investitore u Buenos Airesu
NOGOMET I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2022 / 07:50
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Neočekivani zaokret u japanskoj monetarnoj politici uzdrmao je financijska tržišta i doveo do najvećeg porasta jena u posljednjih stotinu godina. U Buenos Airesu nije bilo veselja samo na ulicama, već i na burzi.

Banka Japana proširila je raspon u kojem se kreću prinosi na dugoročne 10-godišnje državne obveznice. To će omogućiti fluktuaciju prinosa za 50 baznih bodova oko cilja od nula posto, što je 25 baznih bodova više od prethodnog koridora. U utorak je na Tokijskoj burzi Nikkei 225 indeks pao za 2,46 posto. I ostali burzovni indeksi u regiji (Šangaj, Hong Kong...) te dijelom i u Europi (indeks STOXX 600 pao za 0,4 posto) također su dosta izgubili, dok su indeksi u SAD-u završili prilično volatilan dan u zelena zona. Došlo je do velikih pomaka na valutnim tržištima - jen je snažno ojačao pa se za dolar moralo izdvojiti čak manje od 131 jena. Riječ je o jednodnevnom rastu japanske valute od oko četiri posto, što je najviše od ožujka 1995. godine.

Prinos na japansku 10-godišnju državnu obveznicu porastao je na 0,47 posto, najviše od 2015. Banka Japana (koja se dugi niz godina svim sredstvima borila protiv deflacije) dosad je bila jedina središnja banka u najrazvijenijim gospodarstvima koja nije pooštriti monetarnu politiku. Primjerice, dok je Fed ove godine podigao kamatne stope s nula na 4,25 posto, u Japanu je ključna kamatna stopa i dalje u negativnom području (-0,1%), a domaća središnja banka nastavlja kupovati 10-godišnje obveznice i sama naglašava da se ne radi o kraju labave monetarne politike, već samo o određenim postavkama. Ipak, tržišta od utorka odluku shvaćaju kao prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike, nakon što se inflacija, nešto manja od četiri posto na godišnjoj razini, počela buditi i u Japanu.

Wall Street je utorak završio pozitivno nakon što su indeksi u ponedjeljak skliznuli (S&P 500 izgubio je gotovo postotak) budući da je nastavila prevladavati zabrinutost da će Fedova nemilosrdna kampanja dizanja kamata (kamate su vrlo vjerojatno premašile pet posto) zaroniti u SAD recesija. Trenutne prognoze govore da će se u SAD-u sljedeće godine BDP smanjiti za 0,3 posto, 2024. rast će biti nula, a gospodarstvo se očekuje tek 2025. Čak i slavni Bill Gross iz obvezničkog fonda Pimco kaže da se američko gospodarstvo približava recesija. No, prognoze analitičara Wall Streeta za burzovne indekse u idućoj godini nisu previše crne: očekuje se da će S&P 500 indeks 2023. završiti na vrijednosti nešto iznad 4000 bodova (to je prosječna prognoza), odnosno pet posto više od ovaj indeks ovog godišnjeg trenutka.

I pogled na Argentinu u kojoj vlada euforija nakon osvajanja naslova svjetskog prvaka u nogometu, a dobro raspoloženje prelilo se i na tamošnja financijska tržišta. I cijene dionica i obveznica rasle su u ponedjeljak i utorak, a analitičari rast pripisuju uspjesima argentinske reprezentacije. Središnji dionički indeks (S&P MERVAL Index) u dva je dana porastao četiri posto, a od početka godine vrijednost mu je više nego udvostručena, pa je burza u Buenos Airesu među najprofitabilnijima u svijetu ove godine. godine, ali što kad je godišnja inflacija veća od 90%.

Inače, istraživanje Sveučilišta Surrey u Engleskoj pokazalo je da pobjeda na Svjetskom prvenstvu potiče gospodarski rast u zemlji pobjednici za najmanje 0,25 postotnih bodova tijekom dva uzastopna tromjesečja. Neka još netko kaže da je nogomet sporedna stvar (iako najvažnija)!

Tagovi: tržište kapitala, Lionel Messi, Bank of Japan, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE