GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministri i dužnosnici ozbiljnije elementarne nepogode od potresa

Ministri i dužnosnici ozbiljnije elementarne nepogode od potresa
GODIŠNJICA POTRESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 19:12
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Na samu godišnjicu potresa, Zagrebu se dogodio novi, možda još gori. Srećom, nije izazvao ljudske žrtve u smislu da je netko poginuo ili se ozlijedio, ali sve više otvara puteve prema zapadnom dijelu Zagreba, kvartovima Vrapče i Jankomir.

Nastup ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvoga nije bio elementarna nepogoda, kao potres, nego politička nepogoda koja će Zagrepčanima ostaviti dugoročne posljedice.

Trudio se biranim, ali nerazumljivim riječima, frazama i parolama objasniti kako je njegov posao ustrojiti sustav i pronaći rješenje. Praksa nam govori da njegov posao još nije gotov i pokušavamo vjerovati da će biti do kraja mandata ove Vlade jer teško da će u novoj biti mjesta za njega. Svjestan i sam svog nerazumljivog javnog nastupa ustvrdio je kako bi u medijima trebao nastupati netko umjesto njega, koji bi cijeli ovaj posao na obnovi, građanima obrazložio na prihvatljiviji i razumljiviji način.

Kad bi se sam zapleo u mreži nejasnoća onda bi se potrudio, kako je sam kazao, objasniti na plastičan i metaforičan način. Plastičnost i metafore na godišnjicu razornog potresa potvrdile su da od ovakvog ministra još dugo neće biti ni graditeljstva, ni prostornog uređenja, a što se tiče državne imovine još nije ni poznato koliko je ima.

Dodatno podrhtavanje psihe Zagrepčana izazvao je udar koji je došao od predstavnice Hrvatske gospodarske komore, Mirjane Čagalj potpredsjednice za graditeljstvo i promet. Ona kaže kako je teško ljudima objasniti jer su u „tijeku nevidljive“ aktivnosti bez kojih nema prave obnove. Održala je i malo predavanje svima koji su u kontejnerima, hostelima, kod rodbine i prijatelja jer su im domovi razrušeni navodeći primjer automobila, jer ako automobile redovito servisiramo i održavamo isto tako je potrebno i s kućama i stanovima. Sami ste krivi, u najkraćem, i ne požurujte nevidljive aktivnosti svih službi koje troše milijune našeg novca za svoje sigurne plaće.

Kad će doći do vidljivih aktivnosti teško je reći nakon ovakvih „potresnih“ izjava odgovornih. A i kada dođe tko će raditi, svi kvalitetni građevinski radnici već davno su otišli diljem svijeta gdje države a ni privatnici nisu uništili uspješne građevinske tvrtke.

P.S. Možda nije loše bez plastike i metaforičnosti navesti i koju brojku. U 365 dana od potresa u Fond za obnovu (za čije ustanovljenje je šest mjeseci izrađivan zakon, a još šest mjeseci formirane potrebne službe) nije zaprimljen niti jedan zahtjev za obnovu kuće ili zgrade. U ministarstvu graditeljstva je zaprimljen 841 zahtjev što je među stanica prema Fondu gdje čekaju. A sam ministar je utvrdio da oko šest tisuća objekata s crvenim i žutim naljepnicama treba u obnovu. Ali, kada ministre?

Tagovi: potres u Zagrebu, obnova Zagreba, Mirjana Čagalj, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Što Zapad treba znati o smjeru razvoja suvremene Kine?
KINA I SVIJET
Što Zapad treba znati o smjeru razvoja suvremene Kine?
KOLUMNA - Zapad će se morati prilagoditi na novu Kinu, na buduću Kinu. I, to ne kroz prizmu sukoba, već suradnje.
Samo turizam Hrvata spašava
SEZONA KAO SUDBINA
Samo turizam Hrvata spašava
KOLUMNA - Dajmo im da troše! Kockarnice, sadržaji, butici, resorti za bogataše, kontinentalni turizam, raftinzi, kampovi. Toliko mogućnosti da tih 20% bude i više.
Doba opće digitalne kontrole
KONTROLA
Doba opće digitalne kontrole
KOMENTAR - Digitalni nadzor pojedinaca je opasnost - ali to se ne može izbjeći. Vrijeme opće digitalne kontrole je već počelo.
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
BEZ PESIMIZMA
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
ANALIZA - Nakon što već nekoliko mjeseci svjedočimo većoj razini inflacije u Sjedinjenim Državama, ona polako dolazi i u Europu, što pokazuju srpanjska inflacijska očitanja njemačkih pokrajina.
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
ANALIZA - Unatoč nastavku pandemije koronavirusa, gospodarska aktivnost i broj aktivnih gospodarskih subjekata su u porastu u usporedbi s istim razdobljem protekle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE