GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mogu li se njemačke dionice sada smatrati jeftinima?

Mogu li se njemačke dionice sada smatrati jeftinima?
VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2022 / 18:55
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Njemačka i Francuska bilježe vrlo nisku razinu raspoloženja potrošača. U ožujku smo bilježili pad maloprodaje u eurozoni.

Vjerojatno vidimo prve znakove da poskupljenja već utječu na ponašanje europskih potrošača koji već usporavaju potrošnju. Uz nisko raspoloženje potrošača u Europi, prodaja novih kuća u SAD-u je u travnju pala na najnižu razinu u dvije godine.

Procjene na burzama su još uvijek visoke na mnogim mjestima, poput SAD-a, iako su u procesu vraćanja na dugoročne prosjeke, dok na europskim tržištima već možemo pronaći atraktivne procjene.

Na primjer, ako je P / E (odnos cijene i zarade) njemačkog DAX-a 12, to sada mnogima može biti vrlo privlačno. Međutim, sada moramo biti oprezniji, pogotovo ako se vodimo P / E indikatorom. I njegov P (cijena dionice) i njegov E (profit tvrtke) su pod pritiskom. Dionica je uglavnom posljedica pooštravanja monetarne politike, odnosno aprecijacije novca, te dobiti zbog visokog rasta cijena, posebice sirovina.

Poduzećima troškovi rastu, a nekima marže padaju, jer neće svi moći prenijeti troškove na kupce. No, ako bi se nastavio rast energije i drugih sirovina, potražnja bi bila uništena, što bi značilo da nitko ne bi mogao prenijeti visoke troškove na kupce.

Važni makroekonomski pokazatelji koje trebamo pratiti su rast maloprodaje u europskim zemljama i SAD-u te razvoj potrošnje kućanstava. I u ovom trenutku, iznenadio nas je njemački potrošač, jer je Savezni zavod za statistiku ovoga tjedna objavio da je njemačka maloprodaja u travnju pala za 5,4 posto u odnosu na ožujak.

Ukratko, dok američki još troši, pomalo je zabrinjavajuće što se potrošnja u eurozoni usporava. Ako se trend nastavi, čak ni današnji P/E za DAX između 12 i 13 više se ne čini tako vrlo jeftino.

Tagovi: tržište kapitala, njemake dionice, valuacije, DAX, Deutsche Boerse, maloprodaja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE