GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najsmešniji virus u istoriji čovečanstva

Najsmešniji virus u istoriji čovečanstva
VLAST I ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 20:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dok se u susednim zemljama ozbiljno razmatra strategija oko suzbijanja korona virusa, u Srbiji se zbijaju šale, i to na najvišem nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem sastanku sa predstavnicima zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa izjavio je da nema mesta panici i da pranje ruku sapunom i jedna rakija dnevno rešavaju stvar.

Ovaj sastanak je okupio najveće stručnjake u oblasti epidemiologije, ministra zdravlja, direktorku Instituta za javno zdravlja i mnoge druge. Zaključak je da su dogovorene komplente mere prevencije, i hitne reakcije svih nadležnih organa Republike Srbije u slučaju pojave koronavirusa. Sve je isplanirano do najsitnijih detalja.

Sastanak je prošao u opuštenoj i čak prijatnoj atmosferi. Sve se svelo na šalu i komiku. Naročito se u pokušaju duhovitosti istakao, dr Branimir Nestorović, pulmolog, koji je pristupio krajnje šarmantno i otvoreno. Umirio je ženski deo populacije rekavši da ih štiti hormon estrogen i da je sada najbolje otići u Italiju u shopping jer kako je „čuo da će biti velikih popusta".

Koliko god ovo od strane zvaničnika deluje nehajno, situacija među većinom građana je još nehajnija. Niko se ne plaši virusa, niko ne nosi maske, ruke se i inače retko peru...Po društvenim mrežama se dele slike rakije i kiselog kupusa punog vitamna C koji podiže imunitet i „ne može nam niko ništa , jači smo od sudbine...“.

Još jedna vest nas je uverila da potpuno kontrolišemo situaciju. Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, poslao je simboličnih 5000 eura bratskom kineskom narodu za kupovinu maski, a ministar inostranih poslova Ivica Dačić je otišao čak u Peking i ponudio pomoć u medicinskoj opremi. Pritom nije jasno kako će Srbija uputiti pomoć Kini u situaciji kada zdravstvene ustanove širom srpskih gradova kubure sa nedostatkom osnovne medicinske opreme.

"Znamo da fali i aparata za anesteziju i dijagnostičkih aparata, posebno se pominje magnetna rezonanca, tu treba da naglasimo da i one koje imamo najčešće ne rade sa adekvatnim softverom. Nažalost, sve to ne funkcioniše, pa do toga da nekada nedostaje i špriceva i infuzionih setova, a da ne pričamo o lekovima, rezervnim antibioticima i tako dalje", rekao je predsednik Sindikat lekara i farmaceuta Rade Panić za N1 televiziju.

I zato, ako želite da predahnete od loših vesti i prognoza, dođite u Srbiju. Sve radi punom parom. Nemamo ni jedan potvrđen slučaj korona virusa a i pulmolog Branimir Nestorović je posle sastanka sa predsednikom Vučićem, izrazio čuđenje što se narod koji je preživeo bombardovanje i sankcije sada plaši, kako je rekao, "najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva".

Tagovi: koronavirus, Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Branimir Nestorović, Rade Panić, Ivica Dačić
PROČITAJ I OVO
Igre gladi samo što nisu počele
EKONOMSKI ZASTOJ
Igre gladi samo što nisu počele
KOLUMNA - Vladu čeka težak izbor između spašavanja gospodarstva ili spašavanja života. Kocka je bačena. Slijede nam teški dani...
Vrijeme u kojem nužna praktičnost prelazi u apsurd
APSURDI
Vrijeme u kojem nužna praktičnost prelazi u apsurd
KOLUMNA - Doselio sam u Zagreb prije nekoliko tjedana, nisam se ni snašao, a zatekla me situacija s COVID-19.
Otkud sumnje u kvalitetu kineske medicinske opreme?
SUMNJE
Otkud sumnje u kvalitetu kineske medicinske opreme?
KOLUMNA - I dok se gotovo sve europske vlade danas okreću Kini u traženju donacija medicinske opreme, valja naglasiti kako je autorizacija medicinske opreme i setova za testiranje od strane kineske partije možda i najmjerodavniji kriterij kvalitete.
Ima li kraja degradaciji farmaceutske struke?
LJEKARNICI
Ima li kraja degradaciji farmaceutske struke?
KOMENTAR - Institucija dostavljanja lijekova putem posrednika krši nekoliko zakona. Čak i kada bi dostavljači na svojim leđima imali rashlađivač s termostatom, i dalje takav vid usluge ne bi bio legalan.
Smrt koronavirusu, sloboda narodu
POMAKNUTA STVARNOST
Smrt koronavirusu, sloboda narodu
KOMENTAR - Situacija u kojoj se svijet nalazi zbog koronavirusa, doista je ozbiljna. U to nitko ne sumnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE