GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najsmešniji virus u istoriji čovečanstva

Najsmešniji virus u istoriji čovečanstva
VLAST I ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 20:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dok se u susednim zemljama ozbiljno razmatra strategija oko suzbijanja korona virusa, u Srbiji se zbijaju šale, i to na najvišem nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem sastanku sa predstavnicima zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa izjavio je da nema mesta panici i da pranje ruku sapunom i jedna rakija dnevno rešavaju stvar.

Ovaj sastanak je okupio najveće stručnjake u oblasti epidemiologije, ministra zdravlja, direktorku Instituta za javno zdravlja i mnoge druge. Zaključak je da su dogovorene komplente mere prevencije, i hitne reakcije svih nadležnih organa Republike Srbije u slučaju pojave koronavirusa. Sve je isplanirano do najsitnijih detalja.

Sastanak je prošao u opuštenoj i čak prijatnoj atmosferi. Sve se svelo na šalu i komiku. Naročito se u pokušaju duhovitosti istakao, dr Branimir Nestorović, pulmolog, koji je pristupio krajnje šarmantno i otvoreno. Umirio je ženski deo populacije rekavši da ih štiti hormon estrogen i da je sada najbolje otići u Italiju u shopping jer kako je „čuo da će biti velikih popusta".

Koliko god ovo od strane zvaničnika deluje nehajno, situacija među većinom građana je još nehajnija. Niko se ne plaši virusa, niko ne nosi maske, ruke se i inače retko peru...Po društvenim mrežama se dele slike rakije i kiselog kupusa punog vitamna C koji podiže imunitet i „ne može nam niko ništa , jači smo od sudbine...“.

Još jedna vest nas je uverila da potpuno kontrolišemo situaciju. Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, poslao je simboličnih 5000 eura bratskom kineskom narodu za kupovinu maski, a ministar inostranih poslova Ivica Dačić je otišao čak u Peking i ponudio pomoć u medicinskoj opremi. Pritom nije jasno kako će Srbija uputiti pomoć Kini u situaciji kada zdravstvene ustanove širom srpskih gradova kubure sa nedostatkom osnovne medicinske opreme.

"Znamo da fali i aparata za anesteziju i dijagnostičkih aparata, posebno se pominje magnetna rezonanca, tu treba da naglasimo da i one koje imamo najčešće ne rade sa adekvatnim softverom. Nažalost, sve to ne funkcioniše, pa do toga da nekada nedostaje i špriceva i infuzionih setova, a da ne pričamo o lekovima, rezervnim antibioticima i tako dalje", rekao je predsednik Sindikat lekara i farmaceuta Rade Panić za N1 televiziju.

I zato, ako želite da predahnete od loših vesti i prognoza, dođite u Srbiju. Sve radi punom parom. Nemamo ni jedan potvrđen slučaj korona virusa a i pulmolog Branimir Nestorović je posle sastanka sa predsednikom Vučićem, izrazio čuđenje što se narod koji je preživeo bombardovanje i sankcije sada plaši, kako je rekao, "najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva".

Tagovi: koronavirus, Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Branimir Nestorović, Rade Panić, Ivica Dačić
PROČITAJ I OVO
Samo turizam Hrvata spašava
SEZONA KAO SUDBINA
Samo turizam Hrvata spašava
KOLUMNA - Dajmo im da troše! Kockarnice, sadržaji, butici, resorti za bogataše, kontinentalni turizam, raftinzi, kampovi. Toliko mogućnosti da tih 20% bude i više.
Doba opće digitalne kontrole
KONTROLA
Doba opće digitalne kontrole
KOMENTAR - Digitalni nadzor pojedinaca je opasnost - ali to se ne može izbjeći. Vrijeme opće digitalne kontrole je već počelo.
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
BEZ PESIMIZMA
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
ANALIZA - Nakon što već nekoliko mjeseci svjedočimo većoj razini inflacije u Sjedinjenim Državama, ona polako dolazi i u Europu, što pokazuju srpanjska inflacijska očitanja njemačkih pokrajina.
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
ANALIZA - Unatoč nastavku pandemije koronavirusa, gospodarska aktivnost i broj aktivnih gospodarskih subjekata su u porastu u usporedbi s istim razdobljem protekle godine.
Kineski štapići
UČIMO KINU
Kineski štapići
KOLUMNA - 筷子 [kuàizi] iliti štapići za jelo su tradicionalni pribor za jelo koji se koristi u paru i jednake je veličine – standardno oko 20 cm no, ako se radi o onima za kuhanje, mogu biti i između 30 – 40 cm.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE