GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nedjelja za novi početak

Nedjelja za novi početak
NOGOMET I KOLEKTIVNI DUH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2018 / 19:36
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Pred bajkovito finale Svjetskog prvenstva svako normalno biće trebalo bi stati pred ogledalo i priznati si, ili barem zapitati se: Što sam naučio od hrvatske reprezentacije? 

Iako imamo "kolege" novinare koji glumataju nogometno "nedodirljive" veličine, koji ismijavaju hrvatski dres kao stolnjake i koji bi za svjetske medije trebali opisati realnu sliku mentalnog stanja u Hrvata, pravi novinar će priznati i uvijek dati za pravo da je nogomet iznad svega profanog što ljudski um može smisliti u svojoj zloći. Dakle, te zlurade mizantrope, luftbremzere i snobovske tipove treba ostaviti na smetištu povijesti kamo i takav oblik novinarstva pripada. 

Hrvatska se, napokon, ujedinila i diše kao jedno. Ne samo da smo na vrhuncu svijeta već smo i dobili onu potpunu ujedinjenost lišenu ustaša i partizana, primitivaca i kvaziintelektualaca koji znaju sve pa i to što je nogomet bez nogometa. I fakat, u ovom trenutku ne trebaju nam sitne, zavidne "Hrvatine" koje navijaju uvijek protiv Hrvatske. To samo govori o njihovom narcisoidnom mentalnom sklopu koji traži pozornost, a ovo je jedini način da se bude crna kockica između bijelih i crvenih. 

Jeftini trik za privlačenje pozornosti i čista neistina i neautentičnost. 

Jer, priznajmo si, nitko od nas nije ostao ravnodušan. Barem 99% nas s dušom. Nije ni svijet. I svijet je naučio od Hrvata da nema odustajanja. Učio je to od Njemačke, a sad to, nakon nevjerojatnog zaokreta u glavama kojem svjedočimo u posljednjih mjesec dana, podučava i naša reprezentacija. Ustrajnost, zajedništvo, požrtvovanost, predanost, cilj. Sve to učimo od ovih hrabrih i iscrpljenih mladića koji su zaludili cijeli svijet i išarali ga u crveno-bijele kockice. 

Taj val entuzijazma trebali bi iskoristiti i u danima poslije nedjelje. Brendirani smo. Nismo samo zemlja apatije, korupcije, kriminala, šovinizma i turizma. Iskoristimo svjetsku popularnost za pozitivne trendove u gospodarstvu, industriji, kulturi. Neka optimizam, vjera i samopouzdanje dečki u Rusiji bude preslika na naš mentalni sklop. Nema predaje! I nema nasjedanja na one koji nas žele regionalno parcelirati i raseliti po svijetu. 

Kad vam vele da su "samo Dalmatinci u Vladi" ili da "sve odlazi u Zagreb", ne nasjedajte. Generalizacija je gotovo uvijek u funkciji nekog zla. I ništa se iz nje dobra roditi ne može. 

Takvi se vade na ratove, razaranja, mržnju i klijentelizam. Takvi uvode korporacijsku vlast umjesto da pokažu zube kao naša repka i ne skidaju gaće pred nikome. Nama treba jedan premijer Dalić. Nedodirljiv za razne utjecajne menadžere, mafijaše, one što vole mito i korupciju. Netko tko ima sebe da bi mogao voditi druge, ujediniti nas i na globalnom planu promijenio krvnu sliku gospodarstva koji stenje pod gramzivim javnim sektorom.

A može se. Vidite da imamo snagu i odlučnost. Lišenu ratnog profiterstva i lopovluka svagdašnjeg. Lišenu skockane vlade koja ima samo jedan razlog za pljeskanje: našoj reprezentaciji. 

Kad se zadnji put skandiralo i navijalo za nekog političara? Zapalila baklja, pjevalo, pilo ili plakalo od sreće? Dečki, hvala Vam za veliku životnu školu i povijesnu pobjedu o kojoj će se učiti u školama. Dali ste nam vječnost, i ponovnu slavu i jedinstvo kraljevske Hrvatske kakve stoljećima nije bilo. A upravo ih kraljevima naziva CNN. Zvali smo ih i mi. 

Neka tako hrabro i odlučno razotkriju mafijaški i klijentelistički mulj u nas te da s guštom odlazimo na domaće utakmice. Naučili smo da je nemoguće itekako moguće.

Naučili ste nas da pasti u ponor ne znači i poginuti ako imaš odlučnost i snagu kolektiva, zajedništvo kojim se uspinje na tek mentalno neosvojiv vrhunac. 

Da, Hrvatska može. I mi smo veliki. Imamo pravo na to! Maknimo kokošare od sebe i idemo dalje, dalje od one granice koje nam postavljaju kukavičluk političara i isprani mozgovi. Možemo! Kao i reprezentacija. 

Više od sna, više od realnosti koju nam kreiraju drugi. Jer, mi stvaramo svoju realnost, sreću i boljitak. Ništa neće stati u nedjelju. U ponedjeljak je novi početak, novo osvajanje svjetskih vrhunaca od sporta, kulture do gospodarstva. Idemo dalje!Tagovi: hrvatska nogometna reprezentacija, SP u Rusiji, Zlatko Dalić
PROČITAJ I OVO
Cico, simbol boljeg Zagreba
PURGERSKI DUH
Cico, simbol boljeg Zagreba
KOLUMNA -  Cicinim odlaskom umire i jedno vrijeme koje se više vratiti ne može. Otišao je čitav jedan plavi svijet kojem je hakl bio važniji od rezultata.
Gdje su vam programi?
IZBORI U ZAGREBU
Gdje su vam programi?
KOLUMNA -  Preporuka stranačkim vođama: ne mijenjajte kandidate, o čemu već puštate spinove, budite barem pošteni prema ljudima koje ste izložili sudu javnosti. Pomozite im programima!
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KRAJ JEDNE ERE
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KOLUMNA -  Zagreb, koji je u financijskom neredu čije će se dimenzije tek otkrivati, traži višeslojnu rekonstrukciju. Rekonstrukciju razrušenog i devastiranog grada, rekonstrukciju proračuna, političke moći, davno obećane i kreditom ''financirane'' obnove vodovoda i infrastrukture.
Posljednji ples na tržištu nafte
NAFTA
Posljednji ples na tržištu nafte
KOLUMNA - Od američkih izbora u studenom cijena nafte porasla je za gotovo 70 posto, što je daleko najveći rast u tako kratkom vremenu.
Kako, zapravo, biraju građani Hrvatske?
PREFERENCIJE
Kako, zapravo, biraju građani Hrvatske?
KOLUMNA - Zašto ovo uopće pišem kada je to jednostavno tako? Birači, nažalost još uvijek u većini izlaze na izbore da bi na listićima zaokružili "našega" pa zavrijedio on to ili ne.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE