GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema pomoći, nema obnove, ima samo rušenja

Nema pomoći, nema obnove, ima samo rušenja
TUŽNA SLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 19:27
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Na Banovini je napokon počelo. Ali ne obnova nego prosvjedi. Skupina građana okupila se ispred petrinjskog Komunalca s pitanjem što je sa stotinama i stotinama tona građevinskog materijala koji je dopremljen na potresom pogođeno područje.

Naime, šleperi i šleperi dolaze i pune se skladišta. Samo jučer nekoliko desetaka iz Slovenije. Prije nekoliko dana svjedočili smo da su sami građani otkrili nekoliko tajnih skladišta s humanitarnom pomoći, kućanskim aparatima, za koje građani nisu ni znali, a kamoli da su nešto od toga dobili.

Gradska uprava se ogradila od današnjih prosvjednika i umjesto riječi obrazloženja ponudili im plakat na kojem je pisalo da će podjela pomoći uslijediti nakon što Stožer propiše kriterije.

Iz Stožera je vrlo brzo došao odgovor i to od njihovog glasnogovornika, da je podjela stvar odluke gradskih vlasti. Da nije bilo glasnogovornika narod bi bio neinformiran. Još da se ugledaju u pandemijski Stožer i angažiraju marketinšku agenciju da promovira obnovu. Naime, nema cjepiva ni cijepljenja, ali ima promocije. Tako može i na Banovini, nema obnove, ali bi se mogla reklamirati neka budućnost „koja ovisi o nama.“

Okupljeni građani traže da sve donacije budu javno obznanjene i da u što skorije vrijeme počne njihova podjela. I nakon toga su utješeni riječima da će Vlada danas donijeti podzakonske akte koji će to regulirati. Dva mjeseca nakon potresa?

Svečano je danas predstavljen i sustav e-obnove. To je prava informacija za one brojne mještane koji stanuju u kontejnerima pored svojih razrušenih kuća da bi pripazili ono malo stoke što im je ostalo jer jedino vjeruju da im ona jamči da neće ostati gladni i bez sredstava za život. Do mnogih takvih zaselaka nije bilo ni ranije ceste, probijana je kako bi im dostavili privremeni smještaj a kamoli da ima interneta. A i da ima, teško je vjerovati da veliki broj tih stradalnika posjeduje računala.

Ali zato se ruši. Petrinja je u dimu prašine, a ni riječi o projektima za objekte koji bi trebali niknuti na mjestima ruševina. Valjda i za to treba donijeti posebne podzakonske akte i oformiti sustav e-projektiranja. Gradonačelnik pere ruke i kaže da vlada anarhija za koju je kriva državna vlast. Prevedeno, ne vole ga jer nisu iz iste partije. Na scenu bi trebao stupiti njegov stranački šef Čačić koji stalno ističe da je suradnja s HDZ-om na projektnom principu. Idealno za slučaj Petrinje, obnovite projektnu suradnju i projektirajte (može koji projekt i od arhitekta Čačića) .

P.S. Vjerujemo da obnova Banovine neće biti zasnovana na iskustvima Zagreba koji će skoro obilježiti godišnjicu od potresa, a da sustavna obnova nije ni krenula. Još uvijek vatrogasci kuckaju čekićima po oronulim fasadama, traje potraga za nakrivljenim dimnjacima, mnoge ulice muzeji su skela na kojima nema radnika.

Tagovi: potres u Petrinji, potres u Sisku, Pokupsko, Darinko Dumbović, Radimir Čačić
PROČITAJ I OVO
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
TURBULENTNO
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
KOLUMNA - U proteklih šest mjeseci Mjanmar je ponovno na naslovnicama svjetskih medija. I to ne zbog pozitivnih informacija.
Igrač s kojim se pobjeđuje
VELIKA KARIJERA
Igrač s kojim se pobjeđuje
KOLUMNA - Toni nije mogao dobiti bolji rođendanski poklon. Tjedan dana prije svog 53. rođendana, košarkaška legenda potvrđena je ulaskom u Košarkašku kuću slavnih.
Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
Strah od jesenske korekcije
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOČNICA
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOLUMNA - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromijenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrijednosnih papira putem programa PEPP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE