GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema više odgađanja, sad je trenutak za rezanje lokalne birokracije

Nema više odgađanja, sad je trenutak za rezanje lokalne birokracije
NUŽNI REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2020 / 20:01
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ovotjedno gostovanje profesora Ivana Koprića s Pravnog fakulteta na N1 televiziji gdje je bila riječ o novom teritorijalnom ustroju, potaknulo je mnoge iz realnog sektora na raspravu o tome trebamo li toliko gradova, općina, načelnika, gradonačelnika i zaposlenih na lokalnoj razini.

Iako profesor Koprić na sadašnju situaciju upozorava već odavno, javni sektor, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini bio je odličan poligon za uhljebljivanje glasačkog korpusa, pripadnika stranačkih falangi te trgovinu izmišljenih nadzornih institucija da bi se osigurala (pre)vlast u Saboru.

U ovom trenutku kad se očekuje pad BDP-a od 9,4%, a skeptici to dižu i na 15%, kad bi javni dug mogao skočiti i na 83% BDP-a, krajnji je trenutak da se učine drastični rezovi u javnom sektoru te da se pokrene teritorijalni preustroj Hrvatske. Definitivno nemamo (niti smo ga ikad imali) novca da plaćamo toliko ''generala'' u tako maloj ''vojsci''. Sustav je pukao i tražit će ogromna zaduživanja na financijskom tržištu. Umjesto da novac bude uložen u razvoj poljoprivrede, malog i srednjeg poduzetništva, on i dalje sipi u ruke lokalnih podobnika koji održavaju stabilnost političkih stranaka.

Od stare Grčke zna se da je politika interes, a da države vode i njima upravljaju ''moćnici'' koji ni sladoled ne bi znali prodati usred ljeta. Teritorijalni preustroj za neke bi bio bolan no činjenica je da više, nakon ove najveće globalne krize, nema sigurnog posla pa ni u javnom sektoru. Ovakav način administrativnog opterećenja vodi nas u totalni kolaps. S druge strane, kad i ako krene preustroj, postavlja se pitanje ''mjerila'' po kojem će se dijeliti otkazi i vrednovati radnička vrijednost.

Krenimo od izmišljenih radnih mjesta, njih je najlakše otkriti i ukinuti.

Pozivanje na transparentnost i ''imat ćemo razgovor na tu temu u Vladi'' sad postaju pukom obmanom. Koronavirus je tu. Čak petnaest tisuća novih nezaposlenih osvanulo je na Zavodu za zapošljavanje u tek nešto više od mjesec danaa. Radnici iz realnog sektora koji su za male plaće osiguravali ugodan život bahatim političarima.

Sindikati prosvjeduju u virtuali. Dok se uspjeh prosvjeda očituje po broju lajkova i komentarima ispod objava sindikalnih vođa, dotle se odvija prava drama u realnom sektoru, koji iscrpljen virusom, mjerama i vampirizmu države odustaje od borbe i zatvara radna mjesta odlazeći na burzu. Država, i dalje ostaje gluha. Važnije je očuvati socijalni mir prividnom ravnotežom između realnog i javnog sektora. Samo dokle i pod koju cijenu? Kad ''rat'' krene, od tolikih generala ne vidjesmo vojsku.

Na 1. svibnja, sretan nam svima Praznik jada.

Tagovi: teritorijalni preustroj, lokalna administracija, ,lokalna birokracija, Ivan Koprić, Andrej Plenković, Vlada RH, Praznik rada
PROČITAJ I OVO
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
Mala i srednja poduzeća u borbi s krizom: Ključna riječ - prilagodba
PODUZETNICI I KRIZA
Mala i srednja poduzeća u borbi s krizom: Ključna riječ - prilagodba
ANALIZA - Sasvim je izvjesno da neće sva mikro, mala i srednja poduzeća moći preživjeti prilagodbu na „novo normalno“ poslovanje i u ovom će razdoblju svakako bolje proći one tvrtke koje su spremnije na bržu prilagodbu poslovanja.
Zašto je prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu izazvao lavinu negativnih reakcija?
KINA-HONG KONG
Zašto je prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu izazvao lavinu negativnih reakcija?
KOLUMNA - Tehnički, garantirani u Deklaraciji i Ustavu kapitalistički model i način života neće biti promijenjen. Ipak, možemo biti sigurni da će se nedovoljno konkretne formulacije u Zakonu moći tumačiti kako odgovara Pekingu.
Strogo kontrolirane plaže
NOVO NENORMALNO
Strogo kontrolirane plaže
KOLUMNA - Lud, zbunjen, ugrožen. Rezervacije plaža, redoslijed za kupanje, brisanje ručnikom, popravljanje grudnjaka, sunčanje s kremom Covid-faktor 19, štoperica kod policajaca i zadiranje u privatnost.
Mali i srednji poduzetnici osuđeni na polaganu smrt
NA IZDISAJU
Mali i srednji poduzetnici osuđeni na polaganu smrt
KOLUMNA - Kuloarska nagađanja u poduzetničkim krugovima traju već neko vrijeme. Puno je indikatora koji sugeriraju - državna blagajna se dobrim dijelom ispraznila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE