GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nepredvidivost inflacije otežava posao ECB-u

Nepredvidivost inflacije otežava posao ECB-u
BORBA S INFLACIJOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 10:32
Autor: RBA analize
ANALIZA - Europska središnja banka je na jučerašnjem sastanku, očekivano, podigla referentne kamatne stope za 50 baznih bodova.

Ekonomski pokazatelji i uvjeti na financijskim tržištima u narednim mjesecima bit će odlučujući čimbenik za daljnju dinamiku podizanja kamatnih stopa. Također je istaknuta spremnost da se po potrebi koriste instrumenti za osiguranje likvidnosti. Procjene rasta BDP-a u 2023. revidirane su na više, a ukupne inflacije naniže. Međutim, ECB očekuje da će temeljna inflacija ove godine viša od ranijih projekcija.

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja tako je podignuta s 3,0% na 3,50%, a kamatna stopa na novčani depozit s 2,5% na 3,0%. Uz retoriku kako će ekonomski indikatori i uvjeti na financijskim tržištima odrediti daljnje kretanje kamatnih stopa, naglašeno je da ukoliko turbulencije na tržištima popuste, razina kamatnih stopa bit će još osjetno podignuta.

Zbog aktualnih previranja na financijskim tržištima, potaknutih problemima pojedinih banaka, jučerašnji sastanak očekivao se s puno napetosti. I dok se jedni prisjećaju početka financijske krize prije 15-ak godina, drugi pojedinačne slučajeve vide samo kao uvod u raširene probleme zbog (globalnog) monetarnog stezanja. Potonje smatramo ipak manje izvjesnim.

Smatramo da su jučerašnje odluke i prateće priopćenje ECB-a prilično konzervativni. Ipak, u jeku trenutnih pojačanih turbulencija na financijskim tržištima, odluka o povećanju kamatnih stopa s ciljem suprotstavljanja postojećim inflacijskim rizicima, vrlo je hrabra. Pozitivno je i to što središnja banka ne zatvara oči pred nervozom na financijskom tržištu i želi instrumentima osigurati likvidnost ukoliko to bude potrebno. No, bez konkretnih odluka, čini se da je riječ o igri vremena ili sporom donošenju odluka. Konačno, bilo bi lako osmisliti nove operacije refinanciranja kao svojevrsnu zaštitu likvidnosti i tako izravno spriječiti prelijevanje problema s pojedinačnih igrača na cjelinu. S aspekta inflacije, takav instrument ne bi bio protiv nužnih povećanja kamatnih stopa, već bi ih omogućio.

Nove ekonomske prognoze ECB-a donijele su reviziju procjena BDP-a na više za 2023. i blagu reviziju naniže za sljedeće godine. Projekcije ukupne inflacije revidirane su naniže. Međutim, očekuje se kako će temeljna inflacija ove godine biti još izraženija nego što se prethodno očekivalo i također prilično nestabilna. Inflacija će još dugo ostati iznad ciljane razine ECB-a. Neizvjesnosti oko gospodarskih kretanja ponovno su povećane s obzirom na trenutne uvjete na financijskim tržištima. Rast BDP-a za ovu godinu čini nam se optimističnim, ali općenito gledano, revizije prognoza ECB-a smatramo realnim.

Tagovi: Europska središnja banka, inflacija, kamatne stope, Christine Lagarde
PROČITAJ I OVO
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
EKONOMSKA SLIKA
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
KOLUMNA - Uz barem privremeno smirivanje bankarske krize, Dow Jones započeo je tjedan pozitivno, no u utorak je bilo više nervoze nakon što su prinosi na obveznice počeli rasti.
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE