GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestabilna vremena investitore guraju prema zlatu

Nestabilna vremena investitore guraju prema zlatu
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2022 / 09:03
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Prošlog tjedna svjedočili smo objavljivanju njemačkog ekonomskog pokazatelja ZEW, čije je očitavanje pokazalo da je raspoloženje njemačkih investitora u ožujku zabilježilo rekordan pad.

Naime, nakon ruskog napada na Ukrajinu ono se pogoršalo u tolikoj mjeri da je pad pokazatelja bio veći nego pri izbijanju pandemije covida-19; smanjen je za 93,6 bodova, na minus 39,3 boda. Ulagače najviše zabrinjavaju učinci rasta cijena na korporativne marže. Možemo očekivati pad marže tvrtki u njemačkom gospodarstvu ove godine, što je tipičan predznak recesije.

Ovu godinu obilježit će i pooštravanje monetarne politike na račun visokog rasta cijena. Prvi put od 2018., predsjednik američke središnje središnje banke Jerome Powell povisio je osnovnu kamatnu stopu za četvrtinu boda na između 0,25 i 0,5 posto, signalizirajući još šest povećanja i početak spašavanja Fed-a od 9 bilijuna dolara. Rekao je da je inflacija previsoka, tržište rada pregrijano, a stabilnost cijena "preduvjet" za američke Federalne rezerve, koje se trenutno suočavaju s najvećim cjenovnim pritiscima u posljednjih 40 godina. Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Državama porasla je na 7,9 posto u veljači, najviše od siječnja 1982. Energija, čija je cijena porasla za 25,6 posto na godišnjoj razini, dala je glavni doprinos rastu cijena.

Ovakva situacija obično dovodi do težih tržišnih uvjeta nego što smo navikli u posljednjih godinu dana. Istodobno, agresija u Ukrajini stvara dodatnu neizvjesnost na burzama.

To nas dovodi do ETF fonda s akronimom GLD ETF, koji prati cijenu zlata. Inače, ETF-ovima se trguje na isti način kao i dionicama. ETF je fond koji prati određeni indeks i može sadržavati korporativne dionice, obveznice, robu, valutu ili bilo koji drugi financijski instrument. U našem slučaju, GLD ETF prati kretanje cijene zlata i kao takav je pogodan za kupnju onim investitorima koji žele ulagati u zlato ili žele biti izloženi ulaganju u cijenu zlata. Dioničari nemaju izravno vlasništvo nad imovinom ETF-a, ali prednost ovih fondova je što su opterećeni nižim troškovima upravljanja zbog pasivne strategije ulaganja, pa su stoga naknade za ETF-ove puno niže nego za investicijske fondove, s tipično većim povratom.

Tagovi: investicije, tržište kapitala, zlato, ETF-ovi, inflacija, ZEW indeks, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE