GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nesuglasicama zapada i islamskog svijeta kao da nema kraja

Nesuglasicama zapada i islamskog svijeta kao da nema kraja
POLITIKA I RELIGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 19:38
Autor: Tomislav Piškor
KOLUMNA - Proteklih tjedana ponovno su svjetla pozornice uperena na tinjajući problem islama. Događaji koji su se zbili u Francuskoj – ubojstvo učitelja zbog prikazivanja karikature proroka Mohameda - i reakcija javnosti Zapadnog svijeta, još jednom pokazuju kako postoje mnoge predrasude, nepoznavanje kulturnih i religijskih običaja, te prije svega idiotizma ljudske rase.

Zapadni svijet danas ne razumije islam i položaj muslimanskog svijeta. Eklatantan primjer tome je upravo nedavni tužni događaji u Francuskoj. Kao u svakom procesu na ovom svijetu, postoje određeni uzroci i posljedice. Tako je neshvatljiva i razina idiotizma: prvo od provokacije kroz karikature, zatim kroz ubojstvo, pogrešnu reakciju medija, i pogotovo pogrešnu reakciju odgovornih ljudi. Tako je ministar unutarnjih poslova Republike Francuske - Gerald Darmanin – izjavio da je zemlja "u ratu s islamskim terorizmom". Dok je zadnja u nizu 'scena', negativna reakcija muslimanskih zemalja na sva ova zbivanja. I, još smo daleko od završetka priče.

Kao što se u proteklom desetljeću zbilo s Charlie Hebdo i prikazivanjem karikature proroka Mohameda, i dalje većina svjetske javnosti ne razumje religijsku komponentu priče. I dok će većina medija istaknuti „ubojstvo“ u tužnoj priči, koliko god je to morbidno i traži reakciju javnosti, bitnija riječ koja se pojavljuje je – „karikatura“. Problem je u tome što je zapadni kršćanski svijet odrastao s crtanjem likova religijske tematike. Danas da upitate vjernike koja je prva asocijacija na izgled Boga ili Isusa, opisat će ga vizualnom strukturom. S bradom, dugom kosom... ovisi o filmu ili umjetničkom djelu koje im je ostavilo izrazit vizualni pečat. Međutim, u islamskoj religiji, strogo je zabranjeno crtanje religijskih likova. Kako proroka Mohameda tako i Allaha (što u prijevodu znači Bog). Crtanjem karikature, vrijeđa se religija i vjernike te vjere. Priča je slična kao i kroz povijest kršćanstva, kad su se vodili mnogobrojni vjerski ratovi, samo vice versa.

Sve što se u modernom dobu događa povezano s islamom reakcija je na davne uzroke. Konkretno, događaji u Francuskoj posljedica su kolonijalne prošlosti i ekspanzije na teritorij kojeg su pretežito nastanjivali narodi islamske vjeroispovijesti. Kolonizacija je uzrok zašto danas Francuska ima najveću zajednicu Muslimana u zapadnom svijetu. Čak 8,8 posto cjelokupne populacije. Neslužbeno i više. Nije tu Francuska sama, europske zemlje su u 20. stoljeću kroz dominaciju teritorija ponizile islamski i arapski svijet. Tu ulogu u novom stoljeću preuzele su SAD, kroz intervencije u Iraku i Afganistanu. Pomislite samo kako bi se Zapad osjećao da je situacija obrnuta.

Uz to poniženje, nadovezuju se i predrasude zapadnog svijeta koji sebe gleda kroz prizmu progresivnog društva, dok islam ima konotacije retrogradne religije te shodno tome i društva. Dodajmo tome i simptome modernog doba, gdje se individualnost vinula iznad tradicije i tradicijskih vrijednosti, gdje se nizom industrijskih revolucija razvio veliki jaz između Zapada i Istoka. Sve su to jasni pokazatelji kako muslimanski svijet još nije pronašao i pokušava pronaći način da se prilagodi modernim trendovima.

Reakcija anti-zapadnog sentimenta u muslimanskom svijetu posljedica je osjećaja izdaje, nepravde i poniženja religije islama. Vodeći svjetski poznavatelji islama navode upravo te razloge kao ključne kod pojavljivanja islamizma (politički pokret koji teži povratku kalifata i najslavnijeg perioda Islama kako bi muslimani vratili izgubljeno dostojanstvo i osjećaje poniženja) i salafizma, odnosno vahabizma (koji je fundamentalistička verzija religije).

Kako je Ed Hussain napisao u svojoj knjizi „House of Islam“: ideologije islamizma i salafizma jedine trenutno pružaju olakšanje arapsko-islamskom svijetu od statusa osjećaja žrtve i poniženja. Ako Zapad ne shvati da samo konstruktivnim rješenjima i zajedničkim pronalaskom načina da se Islam uključi u progresivne svjetske trendove, bez da ponovno osjete poniženje, ovakvi događaji nažalost će biti nerješiva enigma budućnosti Europe i Zapadnog svijeta.

Prema islamskoj pravnoj doktrini (Maqasid – viša svrha, viši ciljevi) svaka država i vlast koja se pridržava viših ciljeva po „defaultu“ je islamska. Viši ciljevi Maqasid-skog načina razmišljanja su: očuvanje života, vjera, obitelj i imovina. Po toj definiciji gotovo sve države Zapada u potpunosti su kompatibilne s islamom i u skladu s Kur'anom.

John Andrews, autor knjige „The World in Conflict“ navodi primjere kako je islam kao religija u svoj toj suvremenoj negativnosti pokazao znakove da se može nositi s procesom modernizacije. Primjerice, Turska, Indonezija i Malezija pokazale su kako islam može koegzistirati u suvremenom svijetu. Iako ponekad nesavršeno. Podatak kako trenutno na svijetu živi preko 1.6 milijardi muslimanskih vjernika (23.2 % svjetske populacije) i kako će u idućih trideset godina biti najbrže rastuća religija svijeta (73% rasta) i gotovo se izjednačiti s kršćanstvom, govori kako će pitanje modernizacije islama biti jedno od ključnih za naših života. Odmah uz bok klimatskim promjenama.

Na kraju dana moramo svi zajedno biti svjesni da živimo u globaliziranom, multi-kulturalnom i multi-religijskom svijetu. Moramo shvatiti da ljudi neće prestati biti religiozni, kao što neće prestati biti ni seksualni ili nasilni. Tako se ni politički, socijalni i ekonomski izazovi neće riješiti preko noći. Dijalog, preuzimanje odgovornosti, edukacija i razumijevanje različitih kultura umnogome će utjecati na cjelokupnu stabilnost svjetskog poretka.

Tagovi: islam, Francuska, Gerald Darmanin, Charlie Hebdo, prorok Muhamed, kolonijalizam
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE