GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ništa nismo naučili

Ništa nismo naučili
SUŽIVOT S VIRUSOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 19:47
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Zašto da drugima vjerujemo? Probat ćemo sami, pa što košta. Eventualno ako bude puno koštalo onda ćemo uključiti i druge, da ih okrivimo ili da barem podijelimo krivicu.

Danas smo čuli da je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zaraženo 1.445 osoba koronom, dvanaest osoba je umrlo, među njima i jedna 12-godišnja djevojčica, te je povećan broj bolesnih u bolnicama i na respiratorima. U najkraćem, 46 posto više je slučajeva u odnosu na prva tri dana prošlog tjedna. I nemojte nam, molim vas, govoriti da je preminula djevojčica imala i neke druge bolesti. Da, imala ih je, ali je s njima živjela dok ova pošast nije došla.

I ponovo prvi Pendrek države, koji rukovodi Nacionalnim stožerom civilne zaštite, kao stručnjak epidemiolog preporučuje da nosimo maske, da pazimo na distancu, da se savjesno ponašamo (sistemom općenarodne obrane i društvene samozaštite). Ako će nam to svaki put ponavljati, bolje reći sve nas okrivljavati za pogoršanje zdravstvene situacije u zemlji, stožer je nepotreban a još manje njegove konferencije za medije. Ništa nismo naučili u godinu dana koliko traje pandemija, niti kako, kada, gdje i zašto nastaju žarišta zaraze. Po mjerama nismo ni naučili u kojem slučaju i koje mjere primijeniti što je posebno važno za sve one kojima epidemiološke mjere priječe ustavno pravo na rad.

Nismo znali ni naručiti cjepivo na način da zaštitimo naš novac, vjerujemo promašenom projektu Europske unije pri ugovaranju cjepiva, veliki Vođa se dopisuje zbog tih promašaja te u pauzama predizborne kampanje sudjeluje online na sastancima tih potpisnika. Kako se dopisivao tako se i poslije naslikavao. Naime, treba sve one koji budu mogli doći do birališta uvjeriti da su im to omogućili On i HDZ.

Jesmo li odlučili sistemom vlastite greške ispitati nedoumice vezane za cjepivo AstraZeneca? Jesmo, zašto bi se mijenjali... Preko dvadeset zemalja obustavilo je cijepljenje ovim cjepivom, ali Hrvatska ne. Oni će sačekati dodatne analize i čuvati svoje građane, a mi ćemo čekati i cijepiti jer drugog cjepiva nemamo pa što bude, odgovoran će biti proizvođač. Kada su u jednoj općini obustavili cijepljenje AstraZeneca cjepivom ministar zdravstva reagirao je ljutitim dopisom pitajući ih tko su oni da donose takvu odluku? Oni su donijeli tu odluku kada su građani počeli odbijati to cjepivo a takvih je, prema podacima obiteljskih liječnika, u prošlom tjednu bilo 30 posto. A naše zdravstvene institucije i njihovi predstavnici-znanstvenici, pa i veliki Vođa i prvi pendrek uvjeravaju da griješe.

A tko je pogriješio što do grešnog naroda nisu došle te informacije? E, to je najlakše otkriti. Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo angažirao je mimo javnog natječaja agenciju za promociju cijepljenja. Naših 188 tisuća kuna (više nisu mogli jer bi u tom slučaju morali ići na javni natječaj) dali su agenciji da promovira već postojeći projekt „Misli na druge, cijepi se“. Njihov rad sam jedino uočio na velikom ekranu koji stoji iznad glava članova Nacionalnog stožera civilne zaštite gdje se za vrijeme održavanja konferencija za medije izmjenjuju socrealističke parole.

P.S. Teško je u nešto pozitivno oslikati informaciju iz HALMED-a koja kaže da je od ukupno četrnaest prijavljenih fatalnih ishoda, za šest utvrđeno da nisu uzročno-posljedično povezani s cijepljenjem, da za tri “nije vjerojatna“ povezanost, a njih pet je u tijeku obrade. Inače, ocjena se donosi na temelju kategorija „sigurna“, „vjerojatna“, „moguća“, „nije vjerojatna“ ili nije moguće ocijeniti. S kojom kategorijom javnost može kvalificirati izjavu ministra zdravstva da se AstraZenecom cijepila njegova majka kada se sjetimo prošlog ljeta i njegovih morskih zagrljaja dok je policija rastjerivala šetače po Splitu.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Andrej Plenković, Krunoslav Capak, Davor Božinović, AstraZeneca, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE