GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niti rat nije ubio apetit za rizikom

Niti rat nije ubio apetit za rizikom
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2022 / 21:42
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dow Jones je nešto manje od pet posto udaljen od rekorda, a čini se da burze zanemaruju sve opasnosti s kojima se globalno gospodarstvo suočava zbog visoke inflacije i posljedica rata u Ukrajini.

Cijene kriptovaluta također su u posljednje vrijeme naglo porasle.

"Rat mijenja sve", napisao je Morgan Stanley u izjavi svojim klijentima dok su snizili ocjenu Citigroupa i Bank of America.

No, rat očito nije potkopao želju za rizikom koji i dalje brine o oporavku na Wall Streetu nakon onog (prilično kratkotrajnog) šoka u veljači kada su ruske snage okupirale Ukrajinu.

Njujorški indeksi u utorak su nastavili rasti. Rast Teslinih dionica itekako je primjetan u posljednjih tjedan dana. Samo u ponedjeljak cijena je porasla za osam posto nakon što je uprava tvrtke pokrenula novu podjelu dionica (prethodna je bila tek u kolovozu 2020.), čija je cijena u dva tjedna skočila za više od 30 posto, čime je proizvođač električnih vozila tržišna kapitalizacija opet preko trilijuna dolara. Podjelu dionica najavile su još neke važne tvrtke, poput Amazona i Alphabeta.

Tržište obveznica barem je djelomično iscrtalo inverznu krivulju prinosa koja je u nekoliko navrata u prošlosti predviđala recesiju. “Poremećaj” je kada prinosi na kratkoročne obveznice premašuju prinose na dugoročne. U normalnim okolnostima trebalo bi biti obrnuto, jer je logično da ulagači zahtijevaju veći prinos ako se radi o obveznici s dužim rokom dospijeća. No, očito su trenutno jako zabrinuti što će biti s gospodarstvom na duge staze, pa kratkoročne obveznice padaju snažnije od dugoročnih, a posljedično i njihov traženi prinos brže raste.

Jasno je da se svjetska ekonomija hladi zbog rata u Ukrajini, ali postoje različiti pogledi na pitanje hoće li slijetanje biti meko ili ćemo doživjeti recesiju. Marko Kolanović iz JPMorgana kaže da je recesija malo vjerojatna, barem u SAD-u. Međutim, nije zanemarivo da su američka obveznica na rok od 5 i 30 godina pokazala invertnu krivulju prinosa prvi put od 2006. godine.

Tagovi: tržište kapitala, Apple, alphabet, tesla, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
BLISKOST S RUSIJOM
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
KOMENTAR - Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju mnogi gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo promijeniti odnose snagia unutar Europske unije.
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
KOLUMNA - Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje.
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE