GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora

Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
BEZ PESIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2021 / 07:32
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Nakon što već nekoliko mjeseci svjedočimo većoj razini inflacije u Sjedinjenim Državama, ona polako dolazi i u Europu, što pokazuju srpanjska inflacijska očitanja njemačkih pokrajina.

U Bavarskoj je u srpnju zabilježen rast cijena od 3,8% na godišnjoj razini, dok su cijene u toj zemlji porasle za 0,9% u samo mjesec dana. Još veća međugodišnja inflacija od 4,3% zabilježena je u državi Brandenburg, gdje su cijene na mjesečnoj razini porasle za 1%.

Čak i prije većeg oporavka potražnje kućanstava, cijene sirovina ove godine naglo rastu, a svjedoci smo kašnjenja u lancima opskrbe. Stoga ne čudi podatak da je indeks poslovnog raspoloženja u Njemačkoj, koji je objavio njemački Ifo institut, na 100,8 bodova za srpanj, pokazao da se njemačko poslovno raspoloženje u posljednjih mjesec dana malo ohladilo, uglavnom zbog zagušenja u lancima opskrbe. Problemi u proizvodnom sektoru dobro su poznati i uključuju nedostatak mnogih komponenti, uključujući poluvodiče. Produžuju se i rokovi isporuke. Osim toga, sve se više tvrtki žali na nedostatak kvalificirane radne snage.

Unatoč tim poteškoćama, Njemačka će u prvoj polovici godine imati visok gospodarski rast, što bi trebalo dovesti do razine prije pandemije.

Zbog ponovnog otvaranja gospodarstva, pokazatelj ekonomskog raspoloženja u europodručju porastao je šesti mjesec zaredom, ovaj put na rekordnih 119 bodova u srpnju i premašio je očekivanja. Poboljšanje osjećaja bilo je slabije nego prethodnih mjeseci, što ukazuje na zabrinutost zbog delta verzije koronavirusa. Ipak, verzija delta, barem za sada, ne plaši globalna tržišta dionica. Srpanjski pokazatelj ekonomskog osjećaja u europodručju, zajedno s europskim pokazateljima PMI -a, daje nam do znanja da nas u eurozoni očekuje snažan rast BDP -a u trećem tromjesečju ove godine, što je također dobra mapa puta za burze u ovoj godini.

Trenutno smo usred uglavnom odlične sezone objavljivanja korporativne zarade za drugo tromjesečje ove godine. Prošli su tjedan dobre poslovne rezultate objavile europske tvrtke poput Royal Dutch Shella, TotalEnergiesa i Airbusa. Shell, nakon teške godine za naftnu industriju 2020., najavljuje vrlo dobru dobit za drugo tromjesečje ove godine, gdje se očekuje najava povećanja dividendi i otkupa vlastitih dionica od 2 milijarde dolara drugoj polovici 2021. Jučerašnja najava podigla je njegove dionice za više od 3,6 posto.

U SAD-u rezultate za drugo tromjesečje već je objavilo više od 250 velikih tvrtki obuhvaćenih američkim indeksom S & P 500, čiji su ukupni prihodi na godišnjoj razini porasli za 23 posto, a dobit za više od 100 posto.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemačka inflacija, Njemačka, inflacija, delta soj koronavirusa, eurozona, Royal Dutch Shell
PROČITAJ I OVO
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
TURBULENTNO
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
KOLUMNA - U proteklih šest mjeseci Mjanmar je ponovno na naslovnicama svjetskih medija. I to ne zbog pozitivnih informacija.
Igrač s kojim se pobjeđuje
VELIKA KARIJERA
Igrač s kojim se pobjeđuje
KOLUMNA - Toni nije mogao dobiti bolji rođendanski poklon. Tjedan dana prije svog 53. rođendana, košarkaška legenda potvrđena je ulaskom u Košarkašku kuću slavnih.
Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
Strah od jesenske korekcije
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOČNICA
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOLUMNA - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromijenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrijednosnih papira putem programa PEPP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE