GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora

Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
BEZ PESIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2021 / 07:32
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Nakon što već nekoliko mjeseci svjedočimo većoj razini inflacije u Sjedinjenim Državama, ona polako dolazi i u Europu, što pokazuju srpanjska inflacijska očitanja njemačkih pokrajina.

U Bavarskoj je u srpnju zabilježen rast cijena od 3,8% na godišnjoj razini, dok su cijene u toj zemlji porasle za 0,9% u samo mjesec dana. Još veća međugodišnja inflacija od 4,3% zabilježena je u državi Brandenburg, gdje su cijene na mjesečnoj razini porasle za 1%.

Čak i prije većeg oporavka potražnje kućanstava, cijene sirovina ove godine naglo rastu, a svjedoci smo kašnjenja u lancima opskrbe. Stoga ne čudi podatak da je indeks poslovnog raspoloženja u Njemačkoj, koji je objavio njemački Ifo institut, na 100,8 bodova za srpanj, pokazao da se njemačko poslovno raspoloženje u posljednjih mjesec dana malo ohladilo, uglavnom zbog zagušenja u lancima opskrbe. Problemi u proizvodnom sektoru dobro su poznati i uključuju nedostatak mnogih komponenti, uključujući poluvodiče. Produžuju se i rokovi isporuke. Osim toga, sve se više tvrtki žali na nedostatak kvalificirane radne snage.

Unatoč tim poteškoćama, Njemačka će u prvoj polovici godine imati visok gospodarski rast, što bi trebalo dovesti do razine prije pandemije.

Zbog ponovnog otvaranja gospodarstva, pokazatelj ekonomskog raspoloženja u europodručju porastao je šesti mjesec zaredom, ovaj put na rekordnih 119 bodova u srpnju i premašio je očekivanja. Poboljšanje osjećaja bilo je slabije nego prethodnih mjeseci, što ukazuje na zabrinutost zbog delta verzije koronavirusa. Ipak, verzija delta, barem za sada, ne plaši globalna tržišta dionica. Srpanjski pokazatelj ekonomskog osjećaja u europodručju, zajedno s europskim pokazateljima PMI -a, daje nam do znanja da nas u eurozoni očekuje snažan rast BDP -a u trećem tromjesečju ove godine, što je također dobra mapa puta za burze u ovoj godini.

Trenutno smo usred uglavnom odlične sezone objavljivanja korporativne zarade za drugo tromjesečje ove godine. Prošli su tjedan dobre poslovne rezultate objavile europske tvrtke poput Royal Dutch Shella, TotalEnergiesa i Airbusa. Shell, nakon teške godine za naftnu industriju 2020., najavljuje vrlo dobru dobit za drugo tromjesečje ove godine, gdje se očekuje najava povećanja dividendi i otkupa vlastitih dionica od 2 milijarde dolara drugoj polovici 2021. Jučerašnja najava podigla je njegove dionice za više od 3,6 posto.

U SAD-u rezultate za drugo tromjesečje već je objavilo više od 250 velikih tvrtki obuhvaćenih američkim indeksom S & P 500, čiji su ukupni prihodi na godišnjoj razini porasli za 23 posto, a dobit za više od 100 posto.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemačka inflacija, Njemačka, inflacija, delta soj koronavirusa, eurozona, Royal Dutch Shell
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE