GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara

NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2024 / 07:38
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.

Ali neće biti tako. Primjerice, unatoč porastu vrijednosti dionica NLB banke od 54,81 posto u ovoj godini, njezin omjer cijene i dobiti (P/E-ratio) iznosi 4,42. Čak i kad bi se dobit banke prepolovila, banka bi i dalje koštala manje od devetogodišnje zarade, što ukazuje na njezinu relativnu vrijednost i potencijal za daljnji rast.

NLB ima 5,8 milijardi eura varijabilnih kredita i to naravno može biti dobra investicija. U eri monetarnih politika, kada kamatne stope rastu s porastom inflacije, takvi krediti djeluju kao zaštita od inflacije. To znači da je ulaganje sigurnije jer se s povećanjem kamatnih stopa povećavaju prihodi banke. Ako je cijena ove investicije jednaka sadašnjoj četverogodišnjoj dobiti banke, to je svakako zanimljiv posao za investitore. Istodobno, s 20 milijardi eura depozita banka ima omjer kredita i depozita od 67 posto, što znači da ima puno strateškog prostora za širenje poslovanja u regiji. Iako regija ima određene rizike, procjenjuje se da će imati veći rast i poboljšanje životnog standarda. To banci omogućuje da iskoristi prilike za rast i jačanje svoje prisutnosti na tržištima visokog potencijala, što može dovesti do povećanja prihoda i boljih poslovnih rezultata u budućnosti.

Sve su to razlozi zbog kojih je u prvom polugodištu 2024. godine broj dioničara NLB Banke porastao za 740, odnosno za preko 21%, što također ukazuje na značajnu dostupnost kapitala u zemlji, regiji i šire, koja se traži. za odgovarajuće investicijske prilike u Sloveniji i okolici. Uostalom, u prva četiri mjeseca ove godine neto uplate u investicijske fondove kojima upravlja slovenski DZU dosezale su prosječno 43,7 milijuna eura mjesečno. To pokazuje da kapital traži veću izloženost i kod kuće. Ali gdje bismo mogli pronaći zanimljive prilike za ovaj kapital koji je raznolikog porijekla?

U svakom slučaju, kapitalu bi bili zanimljivi uvrštenja dionica ili IPO-i na Ljubljansku burzu tvrtki čije je poslovanje stabilno, predvidivo i dovoljno opsežno. U Sloveniji imamo dosta takvih tvrtki, kako privatnih, tako i pretežno državnih. S druge strane sklonosti preuzimanju rizika, na ovaj bi način do financiranja dolazile i određene već postojeće tehnološke domaće tvrtke.

Na drugom mjestu ove godine po rastu broja dioničara, kao i po prinosu, nalazi se Cinkarna Celje koja bilježi rast dioničara od 7,1% (+187) i prinos od preko 30%. Kineski izvoznici dampingiraju tržište titanijevog dioksida (TIO2) u EU, zbog čega je Europska komisija nedavno objavila prijedlog nametanja carina kineskim proizvođačima. Predložene carine kreću se između 14,4 i 39,7 posto. Eventualno uvođenje carina pozitivno će utjecati na poslovanje inače nezadužene Cinkarne Celje.


Istovremeno, Krka iz Novog Mesta ove godine ostvaruje i veći rast vrijednosti dionice od 26,82 posto, ali također nije preskupa jer ima omjer P/E od 12,34. Tvrtka ima dosta novčanih rezervi i gotovo nultu razinu duga u odnosu na ukupnu imovinu, što dodatno povećava financijsku stabilnost. Krka je lani imala dobrih 1,8 milijardi eura prihoda, od čega je EBITDA marža približno 28 posto. Dobit je iznosila preko 310 milijuna eura. Ove godine možemo očekivati barem sličan rezultat. Osim toga, Krka gotovo deset posto svojih prihoda izdvaja za istraživanje i razvoj, što je lani iznosilo gotovo 180 milijuna eura. Ulaganja u istraživanje i razvoj povećavaju dugoročnu konkurentnost i inovativnost tvrtke, što može dovesti do daljnjeg rasta prihoda i dobiti. Dakle, unatoč trenutnom rastu dionica, Krka je i dalje atraktivna za ulagače.

Tagovi: NLB, CINKARNA, KRKA
PROČITAJ I OVO
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.
Francuski izbori tresu tržišta
POVEĆANA NERVOZA
Francuski izbori tresu tržišta
KOLUMNA - Indeksi na njujorškim burzama u prošlom su tjednu ostali nepromijenjeni, a u idućem se tjednu očekuju veća uzbuđenja, što se odnosi i na europska tržišta koja bi mogla biti uzdrmana ishodom prijevremenih francuskih izbora.
Prvo polugodište u znaku dionica, ali preporuke za nastavak godine su drugačije
ANALITIČARI
Prvo polugodište u znaku dionica, ali preporuke za nastavak godine su drugačije
ANALIZA - U prvoj polovici ove godine globalno tržište zabilježilo je snažan oporavak. Bloomberg World Index porastao je 14 posto, potaknut oporavkom proizvodnje i trgovine, posebice u eurozoni i Ujedinjenom Kraljevstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE