GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova godina u znaku zaoštravanja monetarne politike

Nova godina u znaku zaoštravanja monetarne politike
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2022 / 08:57
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Sljedeće godine čeka nas najsnažnije zaoštravanje monetarne politike u posljednjem desetljeću, ali još uvijek možemo očekivati da će središnje banke postupno podizati kamatne stope.

Uz veću inflaciju, od koje će kamatne stope biti niže, možemo očekivati nastavak razdoblja negativnih realnih kamatnih stopa i sljedeće godine. To će i dalje voditi snažnim pozitivnim cjenovnim efektima na burzama.

Ovu godinu obilježio je djelomični oporavak potražnje i rast korporativnih profita i cijena dionica. U godini oporavka susrećemo se s problemima ograničene globalne ponude, što uzrokuje veća poskupljenja. Možemo očekivati da će se problemi s globalnim lancima opskrbe povući u sljedeću godinu.

Unatoč rastu cijena i pojavi novih verzija virusa, dionice ostaju vrlo zanimljiva investicijska klasa za iduću godinu, budući da profit velikih tvrtki nastavlja jačati. U SAD-u su korporativna ulaganja već na razini prije pandemije, dok američko gospodarstvo doživljava najveći rast plaća i potražnje za radnom snagom u posljednjih nekoliko desetljeća. U SAD-u će se izvršiti ogromna javna ulaganja u infrastrukturu, koja će se preliti na dobavljače opreme i pružatelje usluga.

Ovogodišnji veliki posao je sjajan. Tvrtke sastavnice indeksa S&P 500 zabilježile su rast prihoda od 17% i rast dobiti od 40% u trećem tromjesečju ove godine. Za četvrto tromjesečje ove godine očekuje se rast agregata za 18%, a prihoda od 25%.

Ranije ovog mjeseca američka (Fed) i europska (ECB) središnja banka najavile su početak hlađenja monetarne politike. Fed planira tri postupna povećanja kamatnih stopa za sljedeću godinu, nakon kojih se trenutačno očekuju dva povećanja u 2023. i dva u 2024. S ovim konkretnim prognozama Fed je donekle smanjio neizvjesnost na tržištima kapitala i barem djelomično ublažio inflacijska očekivanja .

ECB je najavio da bi sada mogao postupno ukinuti privremeni antipandemijski PEPP program. Ukratko, ECB će završiti program otkupa obveznica vrijedan 1850 milijardi eura do kraja ožujka. ECB će još neko vrijeme kupovati obveznice kroz sada "klasični" APP program.

Dok su izjave i poruke Fed-a i ECB-a bile u okvirima očekivanja, manje iznenađenje priredila je Britanska središnja banka (BoE) koja je odlučila podići ključnu kamatnu stopu s 0,1 posto na 0,25 posto. Zbog toga su tadašnje desetogodišnje engleske obveznice izgubile dobar postotak vrijednosti, a funta je u odnosu na košaricu valuta ojačala za dobrih 0,6 posto.

ECB je početkom mjeseca u svojoj makroekonomskoj prognozi povisio prognozu inflacije: s 2,2 na 2,6 posto za ovu godinu i s 1,7 na 3,1 posto za iduću. Uzrok trenutnih inflatornih pritisaka uglavnom leži u manjoj ponudi i manjim zalihama, dok je sadašnji rast cijena manji zbog povećane potrošnje ili povećane potražnje. Više "ljepljive" inflacije može se očekivati kada se povećanje cijena pretvori u veće plaće, naravno ako se one prevedu u veću potrošnju.

Tek tada možemo očekivati ozbiljnije pooštravanje monetarne politike. Ukratko, dionice će ostati zanimljiva investicijska klasa i u 2022. godini.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
BLISKOST S RUSIJOM
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
KOMENTAR - Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju mnogi gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo promijeniti odnose snagia unutar Europske unije.
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
KOLUMNA - Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje.
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE