GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obitelj FAANG netaknuta krizom

Obitelj FAANG netaknuta krizom
POBJEDNICI I GUBITNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 10:26
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Pandemija koronavirusa u posljednjih je nekoliko mjeseci čitave sektore poput zrakoplovnog, automobilskog i turističkog bacila na koljena, no u tom smo razdoblju imali prilike vidjeti i kompanija pa i sektore koji su se izdvojili kao dobitnici.

Prvenstveno to vrijedi za tehnološki sektor za kojega se čini da ga kriza nije ni dodirnula. Dapače, posebno to vrijedi za Amazon i Netflix, njihova je moć čak i veća nego početkom godine.

Pet najvećih tvrtki iz Silicijske doline predstavljaju 20% udjela u tržišnoj kapitalizaciji indeksa S&P 500. Dionice iz obitelji FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet) su većinom u snažnom plusu u odnosu na početak godine.

Netflix i Amazon bilježe rast vrijednosti dionica za trećinu. Investitori su u slučaju Facebooka već potpuno zaboravili na sve skandale sa zloupotrebom podataka i radije se fokusiraju na njegovu moć koju mu daje tri milijarde korisnika. Dionice su u petak dostigle novi rekord od 237 dolara, a od sredine ožujka porasle su gotovo 60 posto.

Hoće li dionice FAANG-a, koje su već bile presudne u bikovom trendu 2009.-2020., i dalje povlačiti indekse prema gore ili su glavni kandidat koji će se iznenada srušiti zbog vrtoglavih valuacija? Njihov omjer cijene i zarade po dionici iznosi 47, što je znatno iznad prosjeka S&P 500 (koji je na razini 18).

To odražava očekivanja investitora da će tvrtke FAANG nastaviti ostvarivati iznadprosječni rast, što može biti zavaravajuća pretpostavka. Jer, samo je Netflix bio voljan iznijeti procjenu svog poslovanja ove godine, dok su Facebook, Amazon i Alphabet upozorili da će profit biti manji. Apple nije želio razmišljati o sljedećem tromjesečju, jer je situacija potpuno neizvjesna. Izbori u studenome također mogu dodatno zakomplicirati situaciju.

S druge strane, gubitnike epidemije nije teško pronaći. Na dnu je zrakoplovna industrija (Deltine dionice ove godine srušile se 61 posto), automobilski sektor također je teško pogođen (cijena dionica General Motorsa pala je za 29 posto), recesija i nulte kamatne stope smanjile su vrijednosti dionica banaka (JPMorgan je od početka godine korigiran 36 posto). 

Slične trendove, slažu se analitičari, možemo očekivati i u mjesecima pred nama, sve dok se globalna ekonomija ne počne ponovno kretati pod utjecajem realnih ekonomskih pokazatelja, a ne kao posljednjih mjeseci, pod utjecajem "vanjskog neparijatelja" koji se zove koronavirus.


Tagovi: FAANG, tržište kapitala, globalni turizam, koronakriza, Delta Air Lines, JPMorgan, Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet
PROČITAJ I OVO
Srebrenica, 25 godina poslije: Mnogi u BiH i Srbiji namjerno siju sjeme mržnje
TUŽNA OBLJETNICA
Srebrenica, 25 godina poslije: Mnogi u BiH i Srbiji namjerno siju sjeme mržnje
KOMENTAR - Nužni zakoni koji zabranjuju negiranje genocida i uspostavu Dana sjećanja nisu dovoljni za trajno suprotstavljanje negiranju genocida - za to je potrebno obrazovanje.
Neobično: U četiri godine broj birača narastao za više od 110.000
BIRAČI
Neobično: U četiri godine broj birača narastao za više od 110.000
ZAGREB - Prije sada već pet godina SDP-ova koalicija je bila izašla na izbore pod sloganom Hrvatska raste. To je tada bilo istovremeno i uspješno i smješno gledajući naše gospodarske rezultate, ali danas znamo da su oni bili proroci koji su vidjeli budućnost jer danas Hrvatska stvarno raste.
Nova era u odnosima Kina-EU
VIRUS I MEĐUNARODNI ODNOSI
Nova era u odnosima Kina-EU
KOLUMNA - Tamni oblaci su se  nadvili nad odnose s Pekingom, iako EU u Kini ne vidi opasnost po svjetski mir, za razliku od čelnika NATO-a Jensa Stoltenberga, a naročito Washingtona.
Vučić pobedio i na izborima u Hrvatskoj
PARALELNA STVARNOST
Vučić pobedio i na izborima u Hrvatskoj
KOLUMNA - Draga Evropo nisi ti samo nemi posmatrač, ti si aktivni saučesnik u ovoj šizofreniji koju živimo već devetu godinu.
Pandemija koronavirusa nokautirala globalnu ekonomiju
KORONAKRIZA
Pandemija koronavirusa nokautirala globalnu ekonomiju
KOLUMNA - Globalna i regionalna zaduženost znatno ograničava otpornost na izvanredna stanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE