GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obitelj FAANG netaknuta krizom

Obitelj FAANG netaknuta krizom
POBJEDNICI I GUBITNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 10:26
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Pandemija koronavirusa u posljednjih je nekoliko mjeseci čitave sektore poput zrakoplovnog, automobilskog i turističkog bacila na koljena, no u tom smo razdoblju imali prilike vidjeti i kompanija pa i sektore koji su se izdvojili kao dobitnici.

Prvenstveno to vrijedi za tehnološki sektor za kojega se čini da ga kriza nije ni dodirnula. Dapače, posebno to vrijedi za Amazon i Netflix, njihova je moć čak i veća nego početkom godine.

Pet najvećih tvrtki iz Silicijske doline predstavljaju 20% udjela u tržišnoj kapitalizaciji indeksa S&P 500. Dionice iz obitelji FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet) su većinom u snažnom plusu u odnosu na početak godine.

Netflix i Amazon bilježe rast vrijednosti dionica za trećinu. Investitori su u slučaju Facebooka već potpuno zaboravili na sve skandale sa zloupotrebom podataka i radije se fokusiraju na njegovu moć koju mu daje tri milijarde korisnika. Dionice su u petak dostigle novi rekord od 237 dolara, a od sredine ožujka porasle su gotovo 60 posto.

Hoće li dionice FAANG-a, koje su već bile presudne u bikovom trendu 2009.-2020., i dalje povlačiti indekse prema gore ili su glavni kandidat koji će se iznenada srušiti zbog vrtoglavih valuacija? Njihov omjer cijene i zarade po dionici iznosi 47, što je znatno iznad prosjeka S&P 500 (koji je na razini 18).

To odražava očekivanja investitora da će tvrtke FAANG nastaviti ostvarivati iznadprosječni rast, što može biti zavaravajuća pretpostavka. Jer, samo je Netflix bio voljan iznijeti procjenu svog poslovanja ove godine, dok su Facebook, Amazon i Alphabet upozorili da će profit biti manji. Apple nije želio razmišljati o sljedećem tromjesečju, jer je situacija potpuno neizvjesna. Izbori u studenome također mogu dodatno zakomplicirati situaciju.

S druge strane, gubitnike epidemije nije teško pronaći. Na dnu je zrakoplovna industrija (Deltine dionice ove godine srušile se 61 posto), automobilski sektor također je teško pogođen (cijena dionica General Motorsa pala je za 29 posto), recesija i nulte kamatne stope smanjile su vrijednosti dionica banaka (JPMorgan je od početka godine korigiran 36 posto). 

Slične trendove, slažu se analitičari, možemo očekivati i u mjesecima pred nama, sve dok se globalna ekonomija ne počne ponovno kretati pod utjecajem realnih ekonomskih pokazatelja, a ne kao posljednjih mjeseci, pod utjecajem "vanjskog neparijatelja" koji se zove koronavirus.


Tagovi: FAANG, tržište kapitala, globalni turizam, koronakriza, Delta Air Lines, JPMorgan, Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet
PROČITAJ I OVO
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
MORTALITET
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
ANALIZA - Šest država ima značajan višak smrtnosti 2020. (gdje je značajno definirano kao veće od prosječnoga rasta uvećanog za jednu standardnu devijaciju stopa rasta). Te države su redom: Španjolska, Ujedinjena Kraljevina, Belgija, Italija, Nizozemska i Švedska.
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE