GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obveznice sve atraktivnija roba; investitori se nadaju preokretu na dioničkim tržištima

Obveznice sve atraktivnija roba; investitori se nadaju preokretu na dioničkim tržištima
ČEKA SE FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 09:07
Autor: Josip Jurić
KOLUMNA - Iako su dugoročne obveznice ostvarile najveći prinos od 2008., njujorško tržište dionica oštro se oporavilo prošli tjedan i zabilježilo najveći tjedni dobitak od lipnja.

Neke nedavne izjave sugeriraju da Fed možda jednostavno neće biti tako agresivan na kraju godine.

Kako prenosi Wall Street Journal, predsjednica Fed-ove podružnice u San Franciscu Mary Daly naglašava da će sa sve više znakova ozbiljne recesije biti potrebno početi razgovarati o usporavanju zaoštravanja monetarne politike. Ulagači, koji već pola godine stoje na klupi upravo zbog beskompromisne Fedove borbe protiv inflacije, nisu mogli poželjeti bolje vijesti, zato su dionički indeksi u petak, kada su uglavnom dionice banaka (Goldman Sachs i JPMorgan: + 5%), to je povećalo tjedne dobitke.

Naravno, teško je reći radi li se samo o odskoku unutar medvjeđeg trenda ili o nečemu višem, no mnogo će ovisiti o potezima američke središnje banke. Ako inflacija počne padati i daljnja velika povećanja kamatnih stopa (čak i na sastanku 1. i 2. studenog, Fed će gotovo sigurno povisiti stope za 75 baznih bodova) više ne budu potrebna, posljednje tromjesečje moglo bi donijeti dobre povrate tržištima dionica .

Za pozitivno raspoloženje zaslužni su i ohrabrujući kvartalni rezultati američkih kompanija posljednjih dana, iako nije bilo bez razočaranja. Snap, poznat po svojoj aplikaciji za dijeljenje fotografija Snapchat, imao je 1,13 milijardi kvartalnih prihoda, tek malo ispod očekivanja (1,14).

Međutim, cijena dionice pala je 28 posto, na najnižu razinu od veljače 2019. Proizvođač električnih vozila Tesla više je nego udvostručio svoju dobit u trećem tromjesečju (na 3,29 milijardi dolara) u trećem tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a prihodi su također rekord (21 ,45 milijardi u tri mjeseca do listopada), ali još uvijek ispod očekivanja analitičara. Dionice su dosegle novu najnižu vrijednost ove godine, te su 50 posto udaljene od rekorda (iz prošlog studenog). Inače, Elon Musk nagađa da bi se recesija mogla povući do proljeća 2024. godine.

Ako je recesija doista tako tvrdoglava, vjerojatno još nismo vidjeli dno na burzama, ali će se burze definitivno početi oporavljati prije nego gospodarstvo. Mnogi nagađaju kada bi bilo najbolje vrijeme za ulazak, što je nezahvalan posao. Bolja je strategija kupovati postupno, čak i ako cijene malo skliznu, budući da su prvi mjeseci bikovskog trenda povijesno iznimno jaki. Od 1928., na Wall Streetu, prvi mjesec bikovskog trenda proizveo je prosječni dobitak od 15-2%, i 31,6% u prva tri mjeseca. I jasno, rast dionica uvijek je počinjao u krajnje neizvjesnim uvjetima, kada je većina još tvrdila da tržište još nije zrelo za preokret. Ukratko, bikovski trend po mogućnosti počinje u trenutku kada nikome nije jasno gdje bi se mogli pronaći razlozi za rast dionice.

Ove godine ulagači veliku pozornost posvećuju i tržištima obveznica, gdje su padovi cijena neuobičajeno visoki. Zahtijevani prinos na američke obveznice (prinos se kreće u suprotnom smjeru od cijene) premašio je četiri posto u cijeloj krivulji u listopadu, uključujući nakratko i na tromjesečnu obveznicu. Kod najgledanije desetogodišnje obveznice prinos je skočio sve do 4,34 posto (a cijena pala na 87,42 dolara), što je najviše od 2008. godine (na kraju trgovanja u petak prinos je tada skliznuo na 4,21 posto). Za konzervativnije ulagače ovo je svakako odlična prilika, o takvim kamatama na bankovne depozite možemo samo sanjati. Istina je, međutim, da europski investitor prihvaća valutni rizik pri kupnji američkih obveznica, jer nije sigurno da će dolar ostati tako jak.

Tagovi: tržište kapitala, Mary Daly, Snap, Goldman Sachs, američke obceznice, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
SIGNALI
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
KOLUMNA - Nisu prošla ni dva mjeseca otkako su burzovni indeksi pali na višegodišnje najniže razine, no neka su se tržišta već vratila u bikovski trend.
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
VAL OPTIMIZMA
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
KOLUMNA - Pozitivnom danu na burzama u utorak pridonijeli su novi ohrabrujući podaci o usporavanju američke inflacije, a odjeknule su i optimistične prognoze najvećeg američkog trgovca Walmarta. Burza u Frankfurtu skočila je 20 posto u posljednjih šest tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE