GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obveznice sve atraktivnija roba; investitori se nadaju preokretu na dioničkim tržištima

Obveznice sve atraktivnija roba; investitori se nadaju preokretu na dioničkim tržištima
ČEKA SE FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 09:07
Autor: Josip Jurić
KOLUMNA - Iako su dugoročne obveznice ostvarile najveći prinos od 2008., njujorško tržište dionica oštro se oporavilo prošli tjedan i zabilježilo najveći tjedni dobitak od lipnja.

Neke nedavne izjave sugeriraju da Fed možda jednostavno neće biti tako agresivan na kraju godine.

Kako prenosi Wall Street Journal, predsjednica Fed-ove podružnice u San Franciscu Mary Daly naglašava da će sa sve više znakova ozbiljne recesije biti potrebno početi razgovarati o usporavanju zaoštravanja monetarne politike. Ulagači, koji već pola godine stoje na klupi upravo zbog beskompromisne Fedove borbe protiv inflacije, nisu mogli poželjeti bolje vijesti, zato su dionički indeksi u petak, kada su uglavnom dionice banaka (Goldman Sachs i JPMorgan: + 5%), to je povećalo tjedne dobitke.

Naravno, teško je reći radi li se samo o odskoku unutar medvjeđeg trenda ili o nečemu višem, no mnogo će ovisiti o potezima američke središnje banke. Ako inflacija počne padati i daljnja velika povećanja kamatnih stopa (čak i na sastanku 1. i 2. studenog, Fed će gotovo sigurno povisiti stope za 75 baznih bodova) više ne budu potrebna, posljednje tromjesečje moglo bi donijeti dobre povrate tržištima dionica .

Za pozitivno raspoloženje zaslužni su i ohrabrujući kvartalni rezultati američkih kompanija posljednjih dana, iako nije bilo bez razočaranja. Snap, poznat po svojoj aplikaciji za dijeljenje fotografija Snapchat, imao je 1,13 milijardi kvartalnih prihoda, tek malo ispod očekivanja (1,14).

Međutim, cijena dionice pala je 28 posto, na najnižu razinu od veljače 2019. Proizvođač električnih vozila Tesla više je nego udvostručio svoju dobit u trećem tromjesečju (na 3,29 milijardi dolara) u trećem tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a prihodi su također rekord (21 ,45 milijardi u tri mjeseca do listopada), ali još uvijek ispod očekivanja analitičara. Dionice su dosegle novu najnižu vrijednost ove godine, te su 50 posto udaljene od rekorda (iz prošlog studenog). Inače, Elon Musk nagađa da bi se recesija mogla povući do proljeća 2024. godine.

Ako je recesija doista tako tvrdoglava, vjerojatno još nismo vidjeli dno na burzama, ali će se burze definitivno početi oporavljati prije nego gospodarstvo. Mnogi nagađaju kada bi bilo najbolje vrijeme za ulazak, što je nezahvalan posao. Bolja je strategija kupovati postupno, čak i ako cijene malo skliznu, budući da su prvi mjeseci bikovskog trenda povijesno iznimno jaki. Od 1928., na Wall Streetu, prvi mjesec bikovskog trenda proizveo je prosječni dobitak od 15-2%, i 31,6% u prva tri mjeseca. I jasno, rast dionica uvijek je počinjao u krajnje neizvjesnim uvjetima, kada je većina još tvrdila da tržište još nije zrelo za preokret. Ukratko, bikovski trend po mogućnosti počinje u trenutku kada nikome nije jasno gdje bi se mogli pronaći razlozi za rast dionice.

Ove godine ulagači veliku pozornost posvećuju i tržištima obveznica, gdje su padovi cijena neuobičajeno visoki. Zahtijevani prinos na američke obveznice (prinos se kreće u suprotnom smjeru od cijene) premašio je četiri posto u cijeloj krivulji u listopadu, uključujući nakratko i na tromjesečnu obveznicu. Kod najgledanije desetogodišnje obveznice prinos je skočio sve do 4,34 posto (a cijena pala na 87,42 dolara), što je najviše od 2008. godine (na kraju trgovanja u petak prinos je tada skliznuo na 4,21 posto). Za konzervativnije ulagače ovo je svakako odlična prilika, o takvim kamatama na bankovne depozite možemo samo sanjati. Istina je, međutim, da europski investitor prihvaća valutni rizik pri kupnji američkih obveznica, jer nije sigurno da će dolar ostati tako jak.

Tagovi: tržište kapitala, Mary Daly, Snap, Goldman Sachs, američke obceznice, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
UTJECAJ
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
KOLUMNA - Na Wall Streetu je proteklog tjedna došlo do rotacije s tehnoloških dionica na sektore koji ove godine nisu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerojatnost da će se Donald Trump vratiti u Bijelu kuću.
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE