GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optimistični svibanj na svjetskim tržištima kapitala

Optimistični svibanj na svjetskim tržištima kapitala
PROLJETNI USPON
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2024 / 08:12
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Ovogodišnji svibanj bio je mjesec pozitivnih kretanja na burzama, uz rast glavnih indeksa i stabilne gospodarske podatke.
Unatoč geopolitičkim napetostima, ulagači su ostali optimistični, potpomognuti dobrim poslovnim rezultatima i smanjenjem inflacije. Cijene ključnih roba kao što su nafta, bakar i zlato odražavaju te trendove, pri čemu su potonje ostale visoke zbog raznih makroekonomskih i geopolitičkih čimbenika.

Američka središnja banka je na sjednici 30. travnja i 1. svibnja 2024. zadržala ključnu kamatnu stopu u rasponu od 5,00 - 5,25 posto. Slično tome, Europska središnja banka (ECB) zadržala je svoju glavnu stopu operacija refinanciranja na 4,50 posto, graničnu kamatnu stopu na 4,75 posto i kamatnu stopu na depozite na 4,00 posto. Ova odluka odražava predanost stabilnosti i podršci gospodarskom rastu uz upravljanje inflatornim pritiscima. Međutim, početkom lipnja očekujemo da će ECB smanjiti sve ključne kamatne stope za 25 baznih bodova, što će imati pozitivan učinak na dionička tržišta.

Inflacija je također ostala visoka u mnogim gospodarstvima u svibnju, iako su se cijene energije donekle stabilizirale. U svojim projekcijama za 2024. ECB je snizio očekivanu inflaciju na 2,3 posto, što uglavnom odražava niže doprinose cijena energije. Ipak, cijene hrane i ostalih osnovnih dobara i dalje su pod pritiskom. Tržišta dionica doživjela su rast u svibnju. S&P 500 je u svibnju dobio oko 2,1 posto u eurima, dok je Nasdaq Composite porastao 5,0 posto. Pozitivan sentiment među ulagačima poduprli su stabilni gospodarski podaci i dobri poslovni rezultati, posebice u tehnološkom sektoru.

Tagovi: tržište kapitala, fed, dow jones, nasdaq
PROČITAJ I OVO
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE