GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.

Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2020 / 19:45
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Iako se Dow Jones na kraju nije uspio održati iznad 30.000 bodova, burzovni je tjedan opet bio pozitivan.

Cijene robe također rastu, ali tržište kriptovaluta pretrpjelo je opipljivu korekciju.

Investitori u razvijenim gospodarstvima bili su donedavno opterećni koronakrizom, ali sada vide svjetlo na kraju tunela sa sve pouzdanijim cjepivima. Uvjereni su u snažan gospodarski oporavak 2021. Donald Trump prestao je ometati proces tranzicije, radujući se i novoj ministrici financija Janet Yellen, koja je bila guverner Feda između 2014. i 2018. i nije imala problema s izuzetno labavom monetarnom politikom.

Očekuje se da će pogodovati povoljnim fiskalnim poticajima. Rast indeksa dionica tako se nastavio. U utorak je Dow Jones prvi put u povijesti premašio 30.000 bodova, a tjedan je završio malo ispod te granice. Bakar, koji se smatra vjerodostojnim pokazateljem očekivanja gospodarske aktivnosti (koji se naziva i doktorom ekonomije), također raste, i već vrijedi više od 7.500 dolara po toni, što je najviše u sedam i pol godina.

Cijene nafte rastu četvrti tjedan zaredom, a Brent je već vrlo blizu 50 dolara. Sve ukazuje na to da će OPEC + od 1. siječnja odgoditi planove za povećanje proizvodnje za dva milijuna barela dnevno za najmanje tri mjeseca.

Od ponedjeljka do petka Dow Jones, koji uključuje dionice 30 elitnih američkih korporacija (Apple, Boeing, Coca-Cola, Nike, Visa ...), napredovao je za 646 bodova ili 2,2 posto, a u cijelom studenom do sada za gotovo 13 posto. Ako u ponedjeljak ne dođe do većeg pada, to neće biti samo profitabilniji mjesec od travnja (+11 posto), već će to biti čak i rekordni mjesečni rast Dow Jonesa nakon 1987.

Većina zasluga pripada Pfizeru i Moderni koji su posljednjih tjedana razvili cjepivo protiv koronavirusa. Ostali veliki financijski centri također su sretni posljednjih dana. Tokijski Nikkei 225 dosegao je najvišu razinu od 1991. godine, i skočio na 26.706 bodova, dok je frankfurtski DAX30 trenutno najviši od veljače.

S novim rekordima bogati su postali još bogatiji. Tako je Elon Musk u ponedjeljak pretekao Billa Gatesa na drugom mjestu liste najbogatijih Zemljana. Ovaj 49-godišnji poduzetnik, suosnivač Tesle i SpaceX-a, još u siječnju bio je tek na 35. mjestu na popisu milijardera, no njegova se imovina 2020. povećala za više od stotinu milijardi dolara, uglavnom zahvaljujući fantastičnom rastu dionica Tesle (+600 posto).

Tagovi: tržište kapitala, optimizam, Pfizer, Moderna, cjepivo protiv koronavirusa, Tesla, Elon Musk, Bill Gates, bakar, Dow Jones
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE