GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće

Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2022 / 16:58
Autor: Andrija Jović
KOLUMNA - I S&P 500 je u petak skliznuo na medvjeđi teritorij na nekoliko sati, očito prekinuvši bikovski trend na Wall Streetu koji traje od ožujka 2020.

Svi strahuju od viših kamatnih stopa Fed-a. One bi u ovom ciklusu mogle narasti i do pet posto.

S&P 500, koji mjeri učinak 500 najvećih američkih korporacija, skliznuo je na 2.237 bodova ubrzo nakon izbijanja epidemije u ožujku 2020., a bio je 114 posto viši (4.796 bodova) ranije ove godine. On se sada odmakao više od 20 posto od rekorda, što je prema "burzovnim pravilima" trenutak kada možemo najaviti kraj bikovskih kretanja i dolazak na burzu nepopularne životinje - medvjeda. Naravno, možemo samo nagađati koliko dugo će to pritiskati, ali veliku ulogu će svakako imati američke Federalne rezerve, koje više ne posluju pozitivno na tržištu, jer pooštravaju monetarnu politiku.

Ako je vjerovati analizi LPL Researcha, nakon Drugoga svjetskog rata u S&P 500 indeksu je uočeno 17 medvjeđih trendova, prosječni pad u tim neugodnim razdobljima iznosio je 30%, a trajanje je bilo oko godinu dana. Ulazak Wall Streeta u područje medvjeda također je loš znak za cjelokupno gospodarstvo. Samo jednom u posljednjih 50 godina (s padom burze 1987.) medvjeđi trend nije pratila recesija. Još u ožujku Morgan Stanley je rekao da je vjerojatnost recesije samo pet posto, sada 27 posto.

Elitni Dow Jones trenutno je 16 posto udaljen od rekorda. U posljednjih tjedan dana njegova vrijednost pala je za 2,9 posto. Ovo je osmi uzastopni pad na tjednoj bazi ili negativna serija, što nije bio slučaj od 1923. Osobito u srijedu, Dow Jones je pretrpio težak udarac (najgori od 2020.), srušivši se za 1164 boda ili 3,6 posto.

Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje. U Nomura Securities čak predviđaju da će Fed biti toliko agresivan ne samo na lipanjskoj, već i na srpanjskoj sjednici. Terminska tržišta procjenjuju mogućnost da će kamatne stope u lipnju biti veće za 75 baznih bodova s vjerojatnošću od devet posto. Vodeći ekonomisti Deutsche Bank smatraju da će vrhunac ovog ciklusa biti 5,0 posto, što bi bilo najviše od 2006. godine.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE