GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je top pet industrija u Srbiji

Ovo je top pet industrija u Srbiji
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 20:43
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
KOMENTAR - Industrija je glavna privredna delatnost u Srbiji, budući da se najveći obim nacionalnog dohotka, kao i broj zaposlenih formira upravo u ovom privrednom sektoru.

Prvo industrijsko preduzeće u Srbiji nastalo je još davne 1851. godine - u pitanju je Topolivnica u Kragujevcu.

Prema standardnoj podeli industrija, razlikujemo tešku i laku industriju - teška industrija proizvodi sredstva za proizvodnju, dok laka industrija obezbjeđuje sredstva široke potrošnje. Današnje glavne industrije Srbije uglavnom pripadaju lakoj industriji, koje se najvećim delom razvijaju nakon Drugog svetskog rata.

Ipak, Srbija je oduvek imala povoljne uslove za razvoj mnogih grana industrije, što se najbolje ogleda u uspešnoj prehrambenoj industriji, koja je oduvek bila jedna od najuspešnijih delatnosti u zemlji. Nepovoljne socio-ekonomske prilike na ovim prostorima, dovele su do gašenja mnogih grana industrije, međutim, neke su uspele da se održe do današnjeg dana.

Takve su upravo industrije o kojima govorimo u ovom tekstu - drvna industrija, turizam, prehrambena industrija, tekstilna industrija i hidroenergija. Nastavite da čitate i saznajte zbog čega se baš ove industrije izdvajaju kvalitetom u odnosu na ostale industrije u Srbiji i zbog čega je važno podržati ih i prepoznati njihov kvalitet.

#1 Drvna industrija - kvalitet koji prati svetske standarde

Poslednjih godina sektor drvne industrije i industrije namještaja u Srbiji, bilježi trend rasta. Po nekim podacima u odnosu na 2018. godinu, u 2019. godini proizvodnja namještaja bila je veća za 6,3 odsto, a izvoz namještaja za 12 odsto. Drvna industrija, zbog toga, primjećena je kao neiskorišćen potencijal naše države.

Trend nastavlja da raste, a mnoge srpske kompanije iz ove industrije neki su od najvećih izvoznika u našoj državi. Prema podacima Privredne komore Srbije kompanija Forma Ideale, istakla se kao najveći izvoznik nameštaja u 2018. godini, a imala je učešće od 21 odsto od ukupne vrijednosti izvoza nameštaja.

Osim industrije nameštaja, u Srbiji se može primetiti i sve veća ponuda podnih obloga, koji prate svetske standarde kvaliteta. U saradnji sa švajcarskom kompanijom Swiss Krono iz Lucerna, firma MV Selection iz Beograda na naše tržište uvodi tople estetske površine nastale u skladu sa principima ekološki svjesne proizvodnje.

Swiss Krono je svetski lider na tržištu drvnih prerađevina, sa garancijom od 25 godina do 35 godina trajanja. Iako su podne obloge Swiss Krono proizvodnje napravljene u Švajcarskoj, na ovaj način domaće tržište dobija ozbiljnog konkurenta u skladu sa kojim će i samo morati da unaprijedi ponudu kako bi ostala relevantna na tržištu.

#2 Turizam - Srbija je država koja nudi raznovrsni sadržaj svojim posetiocima

Turizam je jedna od grana industrije koja je u povoju u Srbiji već godinama. Uprkos tome što su skorašnja svjetska dešavanja, te pandemija korona virusa, zadale snažan udarac na turistički sektor širom svijeta, treba imati u vidu da je turizam jedna od industrija koja ima potencijal da se najbrže oporavi nakon kriznog perioda.

To se potvrdilo u više navrata, čak i nakon ekstremnih kriza poput ratova i prirodnih katastrofa. Turizam u Srbiji ima mnogo toga da ponudi. Beograd je već dugi niz godina jedno od omiljenih mesta turista širom sveta, a naročito mladih, zahvaljujući vrlo razvijenom noćnom životu i krajnje pristupačnim cenama.

Osim Beograda, kao glavne turističke atrakcije, izdvajaju se i planinski, seoski i banjski turizam. Glavni planinski turistički centri Srbije su Kopaonik, Rudnik, Divčibare, Tara, Zlatibor kao i Stara planina. Srbija ima fantastične uslove za dalji razvoj seoskog turizma.

Neka predviđanja sugerišu da od njega može da se na godišnjem nivou ostvari i nekoliko milijardi evra. Ipak, za razvoj seoskog turizma ima još puno prostora, budući da trenutni smještajni kapaciteti ne mogu da zadovolje potrebe većeg broja turista odjednom. Poznata turistička sela u Srbiji su Sićevo, Sirogojno, Mokra Gora i Koštunići.

#3 Prehrambena industrija - kvalitet koji se ne dovodi u pitanje

Prehrambena industrija je industrija koja je oduvijek bila dominantna na našim prostorima. Razlog tome je, naravno, činjenica da Srbija ima gotovo idealne uslove za gajenje različitih kultura voća, povrća i žitarica. Zemljište je vrlo plodonosno, zahvaljujući čemu nastaju i proizvodi visokog kvaliteta.

Pored odlične baze za proizvodnju, Srbija se može pohvaliti i tehnološki naprednom prozvodnjom. Hrana proizvedena u Srbiji izvozi se širom sveta, i prodaje se u najpoznatijim lancima prehrambenih proizvoda.

Najpopularniji proizvodi srpske prehrambene industrije su maline, jabuke, kukuruz, zimnice, zamrznuto i sušeno povrće i voće, kao i poznati srpski tartufi, za kojima se primećuje sve veća tražnja tokom godina.

#4 Tekstilna industrija - zastupljena u svim delovima države

Tekstilna industrija u Srbiji sektor je sa dugom tradicijom. Naši najpoznatiji centri tekstilne industrije su Paraćin, Leskovac, Grdelica, Vučje, Pirot, Paraćin, Subotica, Niš i Vranje.

U ovim centrima nalaze se proizvodnje vunenih tkanina i pamuka, proizvodnja tepiha, kao i odjeće i donjeg veša. Proizvodi tekstilne industrije Srbije, dugi niz godina su jedna od glavnih izvoznih potencijala, koji nudi visokokvalitetne proizvode po vrlo konkurentnim cijenama.

Tekstilna industrija je čak i u doba koronavirusa uspela da održi dugoročne saradnje sa nekim od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju i distribuciju odeće - Benetton, Calzedonia, Golden Lady, Pompea, Falke i mnogi drugi.

#5 Hidroenergija - neprocenjivo blago Srbije

Srbija je bogata energetskim izvorima, među kojima se posebno ističe vodena snaga. U vrijeme kada se sve više govori o važnosti neiscrpnih obnovljivih izvora energije, možemo s ponosom naglasiti prirodni potencijal vodenih resursa Srbije. Najveći hidroenergetski potencijal imaju reke Drina, Dunav i Morava.

U zavisnosti od hidrološke situacije u Srbiji, hidroelektrane u našoj državi proizvode i do 25% ukupne električne energije godišnje. Prve hidroelektrane u Srbiji puštene su u rad još 1955. godine - to su bile hidroelektrana Vlasina, a kasnije i Morava. Danas, najveću količinu električne energije proizvodi hidroelektrana Đerdap.

Hidroelektrane Đerdap I i II, podignute su na Dunavu, jednoj od rijeka sa najvećim hidoenergetskim potencijalom u Srbiji. Đerdap I je prva hidroelektrana u Srbiji koja je u potpunosti radila po Teslinim sistemima trofazne izmenične struje. To je i danas najveća hidroelektrana u Srbiji, a puštena je u pogon još avgusta 1970. godine.

Iako su ovo najznačajnije industrije u Srbiji, one su značajno oslabljene u periodu poslednje decenije 20. veka. Nakon 2013. godine se beleži ponovni rast industrijske proizvodnje, ali je činjenica da sve grane industrije u Srbiji imaju potencijal da ostvaruju još veće napretke i prihode u budućnosti.

Nadamo se da će dobro upravljanje i povoljnije socio-ekonomske okolnosti u budućnosti potpomoći industrijski napredak naše zemlje i i da će privredni sektor imati priliku da ostvari svoje pune potencijale.

Tagovi: industrija u Srbiji, Forma Ideale, Swiss Krono, MV Selection, srpska industrija, proizvodnja nameštaja, Benetton, Calzedonia, Nikola Tesla, prehrambena industrija, srpski turizam
PROČITAJ I OVO
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE