GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad korporativnih marži uvod je u recesiju

Pad korporativnih marži uvod je u recesiju
SIVI OBLACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2022 / 08:11
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Na globalnim tržištima trenutno postoje brojni vidljivi rizici: visoka inflacija, rastuće kamatne stope, geopolitički rizici, politički rizici, prekinuti lanci opskrbe, niske zalihe, slabašan kineski gospodarski rast, opasnost od kineskog balona nekretnina, očekivana recesija u Njemačkoj…

Visoka inflacija i za sada još uvijek niske bazne kamatne stope realne kamatne stope su i dalje negativne.

Kada prinos, posebice američkih državnih obveznica, postane veći od inflacije, možemo očekivati i ozbiljniju korekciju, jer će tada značajan dio imovine prijeći s dionica u obveznice. U SAD-u bi prinos na 10-godišnje obveznice mogao premašiti 3,5 posto ili čak 4 posto do kraja ove godine, a na američkom tržištu se očekuje prosječna godišnja inflacija od 3 posto u sljedećih 10 godina.

Situacija u SAd-u je bolja nego u Europi i to zbog europskih političkih pogrešaka. Inflacija u ožujku u Španjolskoj i Nizozemskoj iznosi gotovo 10%, a europsko gospodarsko raspoloženje je na najnižem nivou u posljednjih 12 mjeseci. Očitavanje njemačkog ekonomskog pokazatelja ZEW pokazalo je da je raspoloženje njemačkih investitora u ožujku palo na rekordnu razinu. Pad je bio čak i veći od onog uzrokovanog covidom.

Ulagače najviše zabrinjavaju učinci rasta cijena na korporativne marže. Bilanca kućanstava, javnih organizacija i tvrtki ove će godine biti pod još većim pritiskom, posebice u eurozoni, na račun rasta cijena. Ove godine možemo očekivati pad marže tvrtki u njemačkom i europskom gospodarstvu, što je tipičan prediktor recesije.

Stoga ne čudi što sve više tvrtki u Njemačkoj namjerava podići cijene u sljedeća tri mjeseca; što je pronađeno u studiji Ifo instituta u Münchenu. Indeks, koji mjeri cjenovna očekivanja u narednim mjesecima, popeo se na novu rekordnu vrijednost od 54,6 bodova, nakon što je u veljači dosegnuo 47,6 bodova, prema revidiranoj procjeni.

U SAD-u su očekivanja potrošača na dnu više od desetljeća, a potrošnja potrošača u SAD-u čini 68 posto američkog BDP-a. Velike američke tvrtke nešto su bolje zaštićene u SAD-u od negativnih posljedica rata u Ukrajini, ali će na njih utjecati i manja potražnja iz Europe i Kine. Potonji doživljava zahlađenje gospodarskog rasta, opterećen demografskim problemima i aktualnim problemima zbog domaćeg napuhanog balona nekretnina.

Unatoč svim rizicima, realna kamatna stopa ostaje (jednom) i dalje negativna, što, unatoč svim povećanim rizicima, i dalje podržava globalna tržišta dionica - unatoč činjenici da državne obveznice, sada posebno one s kraćim rokom dospijeća, ubrzano povećavaju profitabilnost .

Tagovi: tržište kapitala, NATO, recesija, američke obveznice, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE