GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad korporativnih marži uvod je u recesiju

Pad korporativnih marži uvod je u recesiju
SIVI OBLACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2022 / 08:11
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Na globalnim tržištima trenutno postoje brojni vidljivi rizici: visoka inflacija, rastuće kamatne stope, geopolitički rizici, politički rizici, prekinuti lanci opskrbe, niske zalihe, slabašan kineski gospodarski rast, opasnost od kineskog balona nekretnina, očekivana recesija u Njemačkoj…

Visoka inflacija i za sada još uvijek niske bazne kamatne stope realne kamatne stope su i dalje negativne.

Kada prinos, posebice američkih državnih obveznica, postane veći od inflacije, možemo očekivati i ozbiljniju korekciju, jer će tada značajan dio imovine prijeći s dionica u obveznice. U SAD-u bi prinos na 10-godišnje obveznice mogao premašiti 3,5 posto ili čak 4 posto do kraja ove godine, a na američkom tržištu se očekuje prosječna godišnja inflacija od 3 posto u sljedećih 10 godina.

Situacija u SAd-u je bolja nego u Europi i to zbog europskih političkih pogrešaka. Inflacija u ožujku u Španjolskoj i Nizozemskoj iznosi gotovo 10%, a europsko gospodarsko raspoloženje je na najnižem nivou u posljednjih 12 mjeseci. Očitavanje njemačkog ekonomskog pokazatelja ZEW pokazalo je da je raspoloženje njemačkih investitora u ožujku palo na rekordnu razinu. Pad je bio čak i veći od onog uzrokovanog covidom.

Ulagače najviše zabrinjavaju učinci rasta cijena na korporativne marže. Bilanca kućanstava, javnih organizacija i tvrtki ove će godine biti pod još većim pritiskom, posebice u eurozoni, na račun rasta cijena. Ove godine možemo očekivati pad marže tvrtki u njemačkom i europskom gospodarstvu, što je tipičan prediktor recesije.

Stoga ne čudi što sve više tvrtki u Njemačkoj namjerava podići cijene u sljedeća tri mjeseca; što je pronađeno u studiji Ifo instituta u Münchenu. Indeks, koji mjeri cjenovna očekivanja u narednim mjesecima, popeo se na novu rekordnu vrijednost od 54,6 bodova, nakon što je u veljači dosegnuo 47,6 bodova, prema revidiranoj procjeni.

U SAD-u su očekivanja potrošača na dnu više od desetljeća, a potrošnja potrošača u SAD-u čini 68 posto američkog BDP-a. Velike američke tvrtke nešto su bolje zaštićene u SAD-u od negativnih posljedica rata u Ukrajini, ali će na njih utjecati i manja potražnja iz Europe i Kine. Potonji doživljava zahlađenje gospodarskog rasta, opterećen demografskim problemima i aktualnim problemima zbog domaćeg napuhanog balona nekretnina.

Unatoč svim rizicima, realna kamatna stopa ostaje (jednom) i dalje negativna, što, unatoč svim povećanim rizicima, i dalje podržava globalna tržišta dionica - unatoč činjenici da državne obveznice, sada posebno one s kraćim rokom dospijeća, ubrzano povećavaju profitabilnost .

Tagovi: tržište kapitala, NATO, recesija, američke obveznice, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
BLISKOST S RUSIJOM
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
KOMENTAR - Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju mnogi gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo promijeniti odnose snagia unutar Europske unije.
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
KOLUMNA - Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje.
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE