GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pet američkih pouka svjetskim demokracijama

Pet američkih pouka svjetskim demokracijama
POUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2021 / 08:30
Autor: Ines Pohl, Deutsche Welle
KOMENTAR - Osnova demokracije je pravo svih građana izabrati politički vrh države - bez obzira na spol, vjeru ili boju kože.

Naizgled, tu je riječ tek o starom natjecanju za vlast kojeg i svijet dobro poznaje iz SAD, ne na kraju zahvaljujući brojnim televizijskim serijama. U ovoj dvostranačkoj državi se smatra nedostatkom stila ako se ona druga stranka ne želi omesti bilo kojim sredstvima i načinima. Glavna zadaća je spriječiti politički uspjeh vladajuće stranke kako bi onda na djelomičnim izborima za Senat i Kongres za dvije godine vratili prevlast u barem jednom, a možda i u oba doma parlamenta. To je taktika kojom su se služili i Demokrati u prošlosti - to se ne smije zaboraviti.

Što se sad odvija u Sjedinjenim Američkim Državama u svakom slučaju pogađa mnogo dublje, u temelje čitavog političkog sustava. Nakon četiri godine Trumpa i Republikanske stranke koja više nije sposobna osloboditi se svojih laži je na kocki i sama osnova demokracije. To zvuči kao pretjerivanje, ali nije.

Demokracija znači da svi građani i građanke smiju glasovati tajno i slobodno, da svi imaju ista prava bez obzira na porijeklo, spol ili spolnu orijentaciju, vjeru, starost ili prihode. A baš to pravo se sad potkopava. U već 14 američkih saveznih država su tamošnje vlade Republikanaca promijenile izborne zakone, a čitav niz drugih država se to sprema učiniti.

Svim promjenama je cilj što više ograničiti utjecaj crnog i stanovništva drugih manjina kako Republikanci zadržali vlast. Sve to u zemlji u kojoj će već za nekoliko godina bijelci postati manjina stanovništva, ta stranka onda tim načinom pokušava osigurati svoju budućnost.

Koriste se baš svi trikovi: mijenjaju se granice izbornih okruga, stvara se obaveza osobne identifikacije, stari potpisi se proglašavaju nevažećima, otežava se ili potpuno ukida biranje poštom. Teksas je otišao tako daleko da je zabranio održavanje izbora nedjeljom prije podne, doba kad obično mnogi crnci dolazili ostvariti demokratsko svoje građansko pravo nakon što su bili u crkvi.

Najopasnije su one reforme koje predsjedniku izbornog povjerenstva čini mnogo lakšim neke izbore jednostavno poništiti i proglasiti nevažećima. Da bude jasnije: velika većina Republikanaca još i danas tvrdi kako je Donald Trump pobijedio na izborima prošlog studenog, bez ikakvog dokaza, usprkos svim naknadnim prebrojavanjima glasova i više odluka Vrhovnog suda.

To su izuzetno tmurne perspektive s jedva sagledivim posljedicama. Ne samo za predstojeće djelomične izbore za Senat i Kongres koncem 2022., nego i za buduće predsjedničke izbore 2024. Jer na koncu oba doma parlamenta moraju prihvatiti izbor takozvanog Electorial College, izbornog vijeća formiranog prema izbornom rezultatu i koji onda imenuje predsjednika koji je ovlašten preuzeti dužnost.

6. siječnja kad su pristaše Donalda Trumpa u napadu na Kapitol željele prekinuti upravo taj proces je pokazao i što je zapravo već moguće. Demokratske snage u SAD su od onda uplašene i shvaćaju što je tu na kocki.

Ali ne samo u SAD-u, sve demokracije na svijetu svakako trebaju pažljivo pratiti što se zbiva u toj zemlji i obavezno iz toga izvući najvažnije pouke:

1. "Samo malo" nedemokracije ne postoji. To se upušta u koalicije s nedemokratskim osobama i strankama kako bi osvojio vlast je već izgubio igru. I sami Republikanci shvaćaju kako više ne mogu obuzdati populistički duh Donalda Trumpa.

2. Nitko nije našao odgovor kako se uopće može prodrijeti u hermetički zatvorene balone informacija na socijalnim mrežama. SAD su potresan primjer kako brzo se činjenice mogu nadomjestiti lažima koje će onda odgovarati vlastitom svjetonazoru.

3. Vjerodostojnost političara počinje kod njihovog poštovanja prema biračima. Donald Trump je postao moguć i zbog arogancije liberalne političke elite koja je jednostavno ignorirala brige mnogih Amerikanaca.

4. Demokracije mogu preživjeti samo s neovisnim, kritičkim i medijima koji su otvoreni za dijalog i koji su tako u stanju doprijeti do široke javnosti.

5. I možda najvažnije od svega: obrazovanje mladih. I oni moraju naučiti što znače i mogu mediji, a treba ih se i poticati razmišljati vlastitom glavom. Sve počinje u školama. Ali baš tamo može i sve prestati.

Tagovi: američka demokracija, demokracija, američki izbori, Donald Trump, fake news
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE