GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poklonici bitcoina žele vjerovati Billu Milleru

Poklonici bitcoina žele vjerovati Billu Milleru
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2021 / 10:16
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Kriptovalute su i na početku nove godine nastavile rekordne pohode. Tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta već iznosi više od tisuću milijardi (bilijuna) dolara.

Za manje od mjesec dana vrijednost se bitcoina udvostručila i popela preko 40 000 na 20 000 USD, a altcoin je imao sličan (ili čak veći) rast.

Tržišna vrijednost bitcoina (770 milijardi po cijeni od gotovo 42 tisuće dolara) već je premašila Facebookovu. Novčana mreža tako vrijedi više od društvene. Ključno je pitanje je li to kao i 2017. godine opet spekulativni balon i - naravno - hoće li uslijediti novi pad od 80%, što je bitcoin već doživio.

Ovaj put priča bi trebala biti drugačija, jer je prošlogodišnji rast poduprt "pametnim" novcem institucionalnih investitora koji bitcoin vide kao zaštitu od svih posljedica divljeg tiskanja novca. Neke su tvrtke čak sve svoje novčane (dolarske) rezerve pretvorile u bitcoin. JPMorgan predviđa da bi bitcoin mogao dugoročno dosegnuti razinu od 146.000 USD.

Divlji rast kriptovaluta također je privukao pažnju laičke javnosti, što bi polako mogao biti znak za uzbunu. Google sada ima rekordan broj upita za ethereum, ali trećinu manje za bitcoin nego u ludilu 2017. Burze Coinbase i Binance, kao i mrežne platforme poput Revolut i eToro, bilježe snažan porast interesa novih ulagača. U SAD-u bi čak i oni koji imaju pravo na 600 dolara pomoći mjesečno željeli ulagati novac u bitcoin, u ništa drugo i nigdje drugdje u svijetu.

Svi su uvjereni da su kupnjom bitcoina napravili posao stoljeća da će brzo barem udvostručiti ulaganje. Njih ne zanimaju prošli lomovi bitcoina, pred očima im je tek prošlogodišnji rast. Učinak FOMO (strah od propuštanja) - strah pojedinaca da će propustiti vlak kad je ulaganje vruće, a koji bi trebao juriti samo prema gore (time dodatno gura cijenu).

Gdje će ovo završiti, nemoguće je reći, a ovaj je put bikovski trend već nadmašio sva predviđanja. Zanimljivo je da poznati "value" investitor Bill Miller ističe da što je cijena bitcoina veća, to je ulaganje manje rizično. Miller primjećuje da ponuda (koja je ograničena za bitcoin) ne prati potražnju, pa predviđa da će u sljedećih 12-18 mjeseci cijena biti viša za 50-100 posto.

Naravno, još uvijek ima mnogo skeptika. Michael Hartneti, analitičar iz Bank of America, primijetio je da se rađa majka svih mjehurića i da je rast od 1000% bitcoina od početka 2019. godine puno veći od ostalih sličnih vrućih investicija u prošlosti: rast zlata 70-ih, japanske dionice 80-ih , tajlandski balon dionica i korporativno propadanje 1990-ih, te američki balon nekretnina prije financijske krize 2008. godine.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, Bill Miller, Coinbase, Binance, Revolut, dolar, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE