GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima

Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 07:55
Autor: Josip Jurić
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.

Prvi koji je ovaj tjedan podigao kamate bio je Fed koji je povećao kamate za 25 baznih bodova, BoE je povećao svoju ključnu stopu za 50 postotnih bodova na 4 posto, a ECB je povećao svoje tri kamate za 50 baznih bodova, gdje je sada depozitna stopa iznosi 2,5 posto, kamata za glavne operacije refinanciranja povećana je na 3 posto, a kamata za otvorenu ponudu graničnog zajma na 3,25 posto.

Rast ključnih kamatnih stopa polako, ali postojano ulazi u gospodarstvo, što će rezultirati osjetno nižim kreditiranjem stanovništva i poduzeća u narednim kvartalima. Posljedično ćemo svjedočiti nižem generiranju novca, što će inače utjecati na inflaciju, ali će uzrokovati i usporavanje gospodarskog rasta kroz nižu razinu privatnih investicija i kroz negativne učinke viših kamatnih stopa na financije kućanstava i javne financije.

Naravno, učinci tijeka ključnih kamatnih stopa već su vidljivi, ali će se svakim sljedećim kvartalom sve više osjećati. Na kraju, ali ne manje važno, 6-mjesečni EURIBOR, koji je lani u lipnju još bio negativan, sada je iznad tri posto i vjerojatno će se kretati oko 4 posto najkasnije do kraja drugog kvartala. Hoće li sadašnje i najavljeno povećanje kamata dovesti inflaciju do željene razine od dva posto? Hoće li biti potrebno prikupiti puno više?

Pitanje je koliko će središnje banke moći ustrajati u dizanju kamata prije nego što se pojave različiti politički pritisci. Neovisnost središnjih banaka inače je od vitalnog značaja i jedna je od najboljih društvenih dobitaka, a nadajmo se da će tako i ostati što dulje.

Osim događanja u središnjoj banci, tjedan koji se polako bliži kraju obilježio je i velik broj objava poslovnih rezultata kompanija za četvrto prošlogodišnje tromjesečje. U Americi se već javilo više od 230 kompanija uključenih u indeks S&P500, gdje je ukupno zabilježen 6-postotni međugodišnji rast dobiti i polupostotni pad dobiti. Dobit tvrtki za sada je bolja od očekivanog, ali se nastavak pada profitabilnosti očekuje iu sljedeća dva kvartala. Također, makroekonomska slika je nešto bolja i zaoštravanje monetarne politike već popušta u SAD-u, dok to nije slučaj u Europi. Istodobno, istina je i da je iznenađujuće blaga zima iznimno popravila europsku energetsku sliku, no istina je i da više kamate još nisu pokazale svoje učinke i još nisu na svom vrhuncu u Europi.

Tagovi: kamatne stope, Federalne rezerve, inflacija, tržište kapitala, Bank of America, Vanguard
PROČITAJ I OVO
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
EKONOMSKA SLIKA
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
KOLUMNA - Uz barem privremeno smirivanje bankarske krize, Dow Jones započeo je tjedan pozitivno, no u utorak je bilo više nervoze nakon što su prinosi na obveznice počeli rasti.
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE