GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljednji ples na tržištu nafte

Posljednji ples na tržištu nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2021 / 17:34
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Početak ove godine svjedoči kako smo na pragu ulaska u eru skupe nafte. Analitičari kažu - vjerojatno zadnju u povijesti.

Vrijednost nafte Brent porasla je prošlog tjedna još pet posto i premašila 65 dolara. OPEC će sljedeći tjedan donijeti odluku o mogućem smanjenju ograničenja proizvodnje.

Od američkih izbora u studenom cijena nafte porasla je za gotovo 70 posto, što je daleko najveći rast u tako kratkom vremenu. Do sada, u prvih nekoliko mjeseci nakon izbora, nafta je najviše skočila 1988. godine pobjedom Georgea Busha starijeg, dobrih 30 posto. Ovako rastuće cijene nafte povezane su s očekivanjima da epidemija polako jenjava i da će gospodarstva uskoro ponovno raditi punim kapacitetom.

Događaji iz prošlogodišnjeg travnja, kada je sukob između Saudijske Arabije i Rusije uzrokovao negativne cijene na terminskim tržištima, zaboravljeni su, a u posljednje vrijeme čak postoje znakovi iracionalne euforije na tržištu nafte, koja se proširila na sva tržišta. Ako optimisti dominiraju na burzi, ako dionice GameStop-a mogu ići do neba, ima smisla da se tržište nafte pridruži krdu bikova, pogotovo stoga što je i poskupljenje nafte također reakcija na očekivanja da će se svijet uskoro suočiti s inflacijom.

Ukratko, čini se da je to više špekulativni rast nego rast temeljen na fundamentalnim podacima, jer u SAD-u u veljači, primjerice, nije bilo tako male potražnje za naftnim derivatima od 1997. Međutim, istina je da su očekivanja od 1,9 bilijuna dolara teškog paketa poticaja u SAD-u itekako velika. Goldman Sachs procjenjuje da će takva svota rezultirati s 200.000 barela dnevno (ili jedan posto) većom potražnjom za naftom u SAD-u tijekom sljedeće dvije godine.

Istodobno, očekuje se da će prosječna cijena WTI nafte u trećem tromjesečju iznositi 72 dolara, što je deset dolara više u odnosu na prethodnu procjenu. Neke investicijske banke još su ekstremnije u svojim procjenama i vjeruju da pratimo novi superciklus koji bi mogao pogirati cijene nafte i iznad 100 dolara. Ali ovo bi bio, kako su napisali u Bank of America, posljednji ples na tržištu nafte.

Do 2030. godine očekuje se vrhunac svjetske potražnje za naftom, a prodaja električnih vozila do tada će činiti trećinu ukupne prodaje automobila.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta, Goldman Sachs, Bank of America, George Bush, OPEC, inflacija
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE