GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posrnuli Bog nogometa

Posrnuli Bog nogometa
MARADONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 11:17
Autor: Tobias Elmaier, Deutsche Welle
KOMENTAR - Onaj tko želi razumjeti Maradonu, morao bi odgledati utakmicu četvrtfinala Svjetskog prvenstva 1986. između Argentine i Engleske.

Jer, tih 90 minuta odigranih u Mexico Cityju su kao ubrzana snimka života Argentinca. Života čovjeka, koji je bio nogometni genij, ali i majstor skandala.

Nikada to dvoje nije bilo toliko blizu kao tog 22. lipnja 1986. godine. Pred 100.000 gledatelja, na dupke punom Stadionu Azteca, po žestokoj ljetnoj žegi, atmosfera između dvije nacije dodatno je bila podgrijana zbog rata oko Falklandskih otoka početkom osamdesetih godina.

Bila je 51. minuta igre: jedan Englez pokušao je spasiti situaciju i vratio je loptu u pravcu vlastitog gola. Nema sumnje da bi golman engleske reprezentacije Peter Shilton uhvatio loptu. Ali, onda je uletio mali čovjek u tamnoplavom dresu, skočio visoko, u posljednjem trenutku podigao šaku, i loptu prebacio preko zatečenog golmana u mrežu.

Argentina je povela sa 1:0. Linijski sudac nije primijetio ništa. Malo kasnije, Maradona je, nakon solo prodora preko pola terena, Gaučose doveo do vodstva od 2:0. Stručni nogometni svijet je jedinstven: bio je to jedan od najljepših golova u povijesti nogometa. „Un gol como un poema“ (gol kao pesma) – rekao je tada argentinski komentator.

Argentina je utakmicu odlučila u svoju korist rezultatom 2:1 i kasnije postala svjetski prvak pobijedivši u finalu Njemačku sa 3:2. Ali, cijeli svijet je diskutirao o prvom Maradoninom golu. I sam Maradona je na neki način priznao svoj nesportski potez.

„Bio je to gol malo Maradoninom glavom, malo Božjom rukom“, rekao je Diego Maradona reporteru nakon utakmice. Izgleda da je i tu važilo pravilo: cilj opravdava sredstva. Od „Zlatnog dječaka“ postao je „Božja ruka“. Kasnije je pjevao i pjesmu „La mano de dios“ (Božja ruka).

Diego Armando Maradona rođen je 30. listopada 1960. kao četvrto od osmoro djece u siromašnoj obitelji u Lanusu, pored Buenos Airesa. Za reprezentaciju je debitirao već sa 16 godina. Vrhunac je bio Mundial u Meksiku 1986.

Ali ipak, najbolji dio njegove karijere je period u taliijanskom Napoliju od 1984-1991. Maradona je značajno doprinio prvim dvjema titulama prvaka u povijesti Napolitanaca.

Međutim, i danas se spekulira o tome odakle je došla tada nevjerojatan iznos od 21 milijun njemačkih maraka (danas oko 11 milijuna eura), koje je za njega platio predsjednik Napulja Corrado Ferlaino. U to vrijeme Maradona navodno održava kontakte s Camorrrom, napuljskom mafijom, i počinje uzimati kokain. Kokain mu u više navrata „dolazio glave“, a 1991. je to što je bio pozitivan na test na kokain bio razlog za raskid ugovora s Napolijem.

Njegova karijera nogometaša završava sredinom 1990-ih u Argentini. A karijera reprezentativca bila je okončana tri godine ranije. Na Svjetskom prvenstvu 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, Maradona je suspendiran zbog dopinga.

Zbog konzumiranja kokaina i gojaznosti, u siječnju 2000. pretrpeo je težak srčani udar. Potom je otišao na Kubu kod svog prijatelja Fidela Castra na detoksikaciju. Na svojoj oproštajnoj utakmici 2001. godine izjavio je: „Nogomet je najljepši i najzdraviji sport na svijetu. Ja sam u to posumnjao i zato sam morao platiti.“

Četiri godine kasnije ponovo je u kritičnom stanju prebačen u bolnicu, ovaj put zbog visokog tlaka, otežanog disanja i upale pluća. Glasine da je opet u pitanju droga demantirali su iz njegovog okruženja, ali iste godine po sudskom nalogu odlazi na duže vrijeme u kliniku za odvikavanje od droga u blizini Buenos Airesa.

Nakon operativnog zahvata smanjenja želuca, Maradonino zdravstveno stanje se poboljšalo. Dobio je šou na televiziji „Noć desetke“ (zbog broja 10 koji je nosio) i počinje da radi kao trener. No, nije bio ni blizu svojih igračkih uspjeha. Na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici Argentici su ispali u četvrtfinalu, nakon što su izgubili od Njemačke.

U srpnju 2010. smenjen je s mjesta selektora argentinske reprezentacije. Angažman u kuvajtskom klubu Al Wasl završen je također zbog izostanka uspjeha.

Diego Maradona je od 1989. do 2004. bio u braku sa svojom ljubavlju iz mladosti Claudijom Villafane. Dobili su dvoje dece. Ima još jednog sina iz vanbračne veze, kojeg je poznati otac prvi put vidio kada je dječak imao 17 godina.

Usprkos svim svojim nedostacima, usprkos svim skandalima – Argentinci obožavaju „svog“ Diega Maradonu. Ali, ne samo zbog njegovog nogometnog genija, već i zbog toga što im je uvijek davao osjećaj da je jedan od njih, s istim brigama i nevoljama, i s istim slabostima i osjećanjima.

Diego Armando Maradona umro je 25. studenoga 2020. u 61. godini od posljedica infarkta, objavili su njegovi odvjetnici. U posljednje vrijeme imao je velikih zdravstvenih problema, a prije nekoliko tjedana morao se podvrgnuti i operaciji na mozgu.

Tagovi: Diego Maradona, Napoli, Arggentina, Corrado Ferlaino, Camorra, smrt Maradone
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE