GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postaje li bakar nova nafta?

Postaje li bakar nova nafta?
SIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2021 / 18:02
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Sirovine su ovoga proljeća postale jedna od najboljih oklada na svjetskim tržištima.

Prije svega se radi o bakru za kojeg su mnogi analitičari spremni reći da će postati "nova nafta" u kontekstu njegove važnosti za globalnu ekonomiju.

Njujorški indeks Dow Jones porastao je prošli tjedan 2,7 posto i poput S&P 500 u petak završio rekordno visoko. Osobito je energetski sektor posljednjih dana značajno porastao, jer su sirovine sve skuplje. Futuresi na bakar porasli su prošli tjedan čak 13 posto. Plemeniti metali također su ponovno poželjni, a cijene zlata najviše su porasle od studenog (+ 3,5% na tjednoj bazi), dok se paladij popeo iznad 3.000 dolara za uncu i dosegao rekordno visoku razinu.

Bloombergov indeks sastavljen od 23 sirovine dosegao je najvišu razinu od 2011. godine. Brent nafta već iznosi gotovo 70 dolara po barelu od 159 litara, a neke sirovine, poput drva i bakra, na rekordnoj su razini.

Prošlog su tjedna terminske cijene bakra porasle za 13 posto, a kukuruza za gotovo devet posto. U Bank of Americi ističu da su zalihe bakra najniže u posljednjih petnaest godina i da bi ga, s obzirom na trenutnu potražnju, kada globalno gospodarstvo ponovno uzima maha, bilo dovoljno samo za tri tjedna. Cijena tone bakra, koja trenutno iznosi 10.360 dolara, mogla bi skočiti na 20.000 dolara do 2025. godine. Neki stoga već kažu da je s trenutnom ravnotežom snage između ponude i potražnje bakar postao nova nafta.

Nekad je bakar pretežno ovisio o kineskoj potražnji. Sad se situacija iz temelja promijenila, kažu analitičari.

"Stope iskorištavanja kapaciteta naših kupaca su najviše u desetljeću i to je prije nego što je novac za poticaje počeo kretati i u Europi i u SAD-u", rekao je za Financial Times Kostas Bintas, voditelj trgovine bakrom u tvrtki Trafigura, jednom od najvećih svjetskih neovisnih trgovaca robom. "To će biti značajno."

SAD i Europa postaju značajni čimbenici u potrošnji bakra prvi put nakon desetljeća, dodao je.

„Prije je to zapravo bila samo kineska priča. To se brzo mijenja."

Zabrinutost zbog dugoročne opskrbe bakrom zbog nedostatka ulaganja velikih rudara također je pogurala cijene. U razvoju je samo nekoliko velikih projekata, dok je većina svjetski lako proizvedenog bakra već iskopana.

Cijena se više nego udvostručila sa svojih najnižih razina pandemije u ožujku prošle godine zbog rastuće potražnje iz Kine, najvećeg potrošača metala, ali i investitora koji se žele kladiti na veliki uzlet globalne ekonomije i zaštititi svoje portfelje od potencijala za rast inflacije.

Rast interesa za zelenu energiju, nakon summita predsjednika Joea Bidena prošlog mjeseca, također je pružio podršku bakru. U međuvremenu je Bidenov prijedlog infrastrukturnog paketa od 2,3 bilijuna dolara također povećao očekivanja za potražnju bakra.

Bakar je važan u proizvodnji električnih vozila, a Tesla je na čelu razvoja električnih vozila, a taj trend, polako, ali sigurno zahvaća cijeli svijet.

Bakar, poznat po svojim provodnim svojstvima kao metal, koristi se u proizvodnji vozila, ali je također svojstven različitim elementima infrastrukture električnih vozila.

Automobilski trendovi, uključujući najavu Velike Britanije da planira postupno ukidanje vozila s fosilnim gorivima do 2030. godine, a Kina planira postupnu fazu do 2035. godine, pomažu u podršci cijeni bakra.

Cijene bakra također su tradicionalno imale reputaciju da mogu globalno prognozirati promjene trendova u gospodarstvu. To je majka svih argumenata za rast cijene bakra. Jer, ekonomski oporavak počeo je uzimati maha i trebao bi biti stvarnost u idćih nekoliko tromjesečja.

Tagovi: bakar, sirovine, tržište roba, nafta, Joe Biden, automobilska industrija, Bloomberg
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE