GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?

Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 12:00
Autor: mr. spec. Tanja Pureta, mag. psych.
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.

Snažna organizacijska kultura je poput genetskog koda jedne organizacije. To je ono što organizaciju čini jedinstvenom i izdvaja je od konkurencije. Zajedničke vrijednosti, uvjerenja i prakse koji se jednim imenom nazivaju organizacijskom kulturom oblikuju ponašanje pojedinaca unutar organizacije. Ona predstavlja osobnost organizacije to je njen otisak prsta kojim se razlikuje od svih ostalih. Za vlasnike malih poduzeća i poduzetnike, razumijevanje i njegovanje njihove organizacijske kulture je moćan alat za razvoj organizacije i postizanje vaših poslovnih ciljeva.

Jedna od najznačajnijih prednosti jake organizacijske kulture je da potiče osjećaj identiteta među zaposlenicima. Daje im osjećaj pripadnosti, osjećaj da su dio nečeg većeg, zajednice temeljene na zajedničkim vrijednostima. Kada se zaposlenici osjećaju povezani sa svojim poduzećem i njegovom misijom, veća je vjerojatnost da će se više truditi, što će dovesti do veće produktivnosti i boljeg učinka. Oni postaju ambasadori poduzeća, promovirajući njegove proizvode i usluge kako u svom profesionalnom tako i u privatnom životu.

Štoviše, organizacijska kultura služi kao vodič za donošenje odluka unutar organizacije. Postavlja standarde za ono što je prihvatljivo, a što nije, čime utječe na to kako se zaposlenici ponašaju i komuniciraju jedni s drugima i s kupcima. Pomaže u održavanju dosljednosti u postupcima i odlukama, čak i u nedostatku detaljnih pravila i propisa.

To je osobito korisno za mala poduzeća u kojima je proces donošenja odluka često manje formaliziran.

U situacijama kada ne postoji propisano ponašanje, moguće je da radnici, kojima ste, nadam se, omogućili da samostalno i odgovorno donose odluke imaju različito viđenje te situacije. Shodno tome će imati i različite prijedloge koje rješenje je najbolje primijeniti u takvim slučajevima. Naravno, vi ćete se naći u nebranom grožđu jer će od vas tražiti da donesete odluku i kažete na koji način trebaju postupiti. Vi ne možete reći pročitajte pravilnik ili uputu, ali će upravo vama, vlasnicima i direktorima, biti moguće pozvati se na specifičnu vrijednost poduzeća ili čak nekoliko njih. To će svim zainteresiranim stranama dodatno pojasniti kako da gledaju nastalu situaciju te kako da na nju reagiraju.

O dobroj organizacijskoj kulturi se priča i izvan poduzeća pa ako ćete inzistirati na njenom poboljšanju i održavanju sigurno će pomoći privući i zadržati talentirane pojedince. U doba kad je manjak radne snage velik problem za svako poduzeće, svaki način na koji možete dati do znanja da se u vaše poduzeće isplati uložiti osobne resurse potencijalni zaposlenici će gledati sa zahvalnošću. Ni njima nije lako odlučiti se za novog poslodavca. Nedavna istraživanja iz SAD govore da je čak 80% onih koji su unatrag tri godine promijenili posao zažalilo svoju odluku.

Potencijalni zaposlenici ne traže samo dobru plaću. Traže mjesto gdje mogu rasti, doprinositi i osjećati se vrijednima. Kulturna usklađenost jednako je važna kao što su to znanje i vještine koje tražite od svojih zaposlenika. Kada zaposlenici osjete podudarnost svojih vrijednosti s vrijednostima vašeg poduzeća s olakšanjem će dolaziti na posao i s većim entuzijazmom i angažiranošću obavljati i najobičnije, rutinske zadatke.

Poduzeće s jakom, pozitivnom kulturom može biti magnet za talente, a kada se uključe, veća je vjerojatnost da će i ostati čime se i vama smanjuju troškovi i frustracije povezani s povećanom fluktuacijom i organizacijom procesa zapošljavanja.

Kad sam se već dotakla zapošljavanja, važno je imati na umu da cijeli proces zapošljavanja, od početnog kontakta do faze ponude, oblikuje percepciju kandidata o vašoj kulturi. Uglađeno iskustvo puno poštovanja dobro se odražava i pozicionira vas kao poželjnog poslodavca bez obzira jeste li kandidate koji su se javili na natječaj zaposlili ili ne. Sigurna sam da ste na društvenim mrežama puno puta naišli na prigovore onih koji su se prijavljivali na određene natječaje, a da od potencijalnog poslodavca nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. Jednako tako sam sigurna da ne želite da se vaše poduzeće ili vi osobno osjećate prozvanima u takvom negativnom kontekstu. Ako ste do sada mislili da to nije važno, uvjeravam vas da svaka sitnica može utjecati na prevagu kako javnost percipira vaše poduzeće.

U doba društvenih medija i online recenzija, organizacijska kultura je, htjeli vi to ili ne, vidljiva vanjskom svijetu. Možda toga niste svjesni jer ne koristite Facebook, Instagram, Linkedin ili TikTok, ali vas uvjeravam da takav sustav informiranja postoji i ima iznimnu vidljivost pogotovo ako tim tokom informiranja struje negativne vijesti. Jednako je tako i s internom komunikacijom u poduzeću. Poznata vam je narodna izreka „Dobar glas daleko se čuje, a loš još dalje.“ Pobrinite se da se o vama priča pozitivno jer pozitivan glas će poboljšati ugled poduzeća, čineći ga privlačnim potencijalnim kupcima, partnerima i investitorima. Također može poslužiti kao štit protiv negativnog publiciteta. Kad je poduzeće poznato po svojoj snažnoj kulturi, vjerojatnije je da će dionici u kriznim vremenima imati više povjerenja u njega.

Takvo brendiranje vašeg poduzeća jasno će dati do znanja s čim se vaši postojeći i budući zaposlenici susreću u svakodnevnom poslovanju. Jaka i pozitivna organizacijska kultura djeluje kao magnet za kandidate koji cijene slične stvari koje cijenite i vi. Vi ćete sebi pojednostaviti poslovanje okružujući se ljudima kojima ćete lakše objasniti zašto vaše poduzeće vodite na određeni način i gdje želite da svi zajedno uprete snage kako biste ostvarili ciljeve koji su nužno, zbog sličnih vrijednosti koje zastupate, zajednički.

Međutim, izgradnja snažne korporativne kulture nije zadatak čije se ostvarenje dešava preko noći. Zahtijeva vašu jasnu viziju, strateško planiranje, dosljednu komunikaciju vrijednosti i očekivanja te kontinuirano jačanje kroz politike unutar poduzeća i ponašanje vas kao direktora i ponašanje vaših menadžera. To je stalan proces koji zahtijeva pažnju i trud, a nagrade koje ćete time dobiti su toga vrijedne.

Organizacijska kultura nije samo poštapalica. To je ključna komponenta uspjeha poduzeća. Radi se o stvaranju okruženja gdje ljudi žele raditi i gdje mogu raditi najbolje što mogu. To je snaga organizacijske kulture. To je vezivo koje drži poduzeće na okupu i motor koji je pokreće naprijed. To je razlika između poduzeća koja preživljava i poduzeća koja napreduje. Stoga, investirajte u svoju organizacijsku kulturu jer su vaša vizija razvoja i vaše poduzeće toga vrijedni!

Tagovi: organizacija, kultura, organizacijska kultura, razvoj, zapošljavanje, organizacija, facebook, linkedin
PROČITAJ I OVO
Sjajnih prvih stotinu trgovinskih dana na Wall Streetu
SOLIDAN RAST
Sjajnih prvih stotinu trgovinskih dana na Wall Streetu
KOLUMNA - Prvih stotinu dana trgovanja u 2024. donijelo je Wall Streetu dobitak od 11%, što je dobra naznaka za ostatak godine. Zabavu za sada ne može pokvariti ni Fed, koji tek treba smanjiti kamate.
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
PREVIŠE UPITNIKA
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
KOLUMNA - Nvidia je iznimnim poslovnim rezultatima još jednom potvrdila potencijal umjetne inteligencije, a time i Nvidijine dionice čija je cijena u dvije godine porasla čak 550 posto.
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE