GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell ipak razočarao investitore

Powell ipak razočarao investitore
RECESIJA NA VIDIKU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2022 / 09:03
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Čini se da će Fed dizati kamate duže nego što se očekivalo, inflacija je jednostavno previše tvrdoglava. Vrhunac ciklusa vjerojatno će biti na više od pet posto. Ulagače je više razveselila nešto manje ružičasta listopadska slika s američkog tržišta rada.

Nezaposlenost je u SAD-u prošli mjesec porasla s 3,5 na 3,7 posto, a rast plaća iznosio je 4,7 posto na godišnjoj razini, što je manje nego u rujnu (5,0). Oboje budi nadu da bi Fed mogao biti manje agresivan na svom sljedećem sastanku (14. prosinca) nakon što je u srijedu četvrti put zaredom podigao kamatne stope za 75 baznih bodova (na 3,75-4,00 posto), a guverner Powell je dao nema naznaka da bi uskoro mogao pritisnuti kočnice.

Upravo je zato srijeda bila najgori dan u tjednu u New Yorku, Dow Jones pao je za 1,55 posto, Nasdaq za 3,36 posto.

Međutim, neki dužnosnici Fed-a su u drugoj polovici tjedna najavili da će Federalne rezerve umjereno pooštriti kamatne stope. Međutim, projekcije pokazuju da se na trenutačnom vrhuncu ciklusa u lipnju 2023. očekuje da će ključna kamatna stopa Fed-a biti viša od pet posto, što će neizbježno dovesti do recesije i na kraju ubiti inflaciju, koja je na najvišoj razini u 40 godina . Sljedećih tjedan dana bit će poznato koliki je bio rast cijena u SAD-u u listopadu, ako se dogodi kakvo pozitivno iznenađenje, vjerojatno bi izazvalo val uzbuđenja na Wall Streetu.

A kakva su srednjoročna očekivanja kretanja na burzi? Nakon što je u rujnu više od 60 posto privatnih ulagača bilo uvjereno da će stope biti niže za šest mjeseci (najveći udio pesimističnih ulagača od 2009.), prema Udruženju malih ulagača Amerike, raspoloženje se u listopadu naglo popravilo, tako da je u tjedna do 2. studenog ostala je tek trećina "medvjeda", što je najmanje u više od sedam mjeseci. Mike Wilson iz Morgan Stanleya predviđa da medvjeđi trend još nije završio, no vrlo je vjerojatno da tržišta neće pasti na novu nisku razinu 2023. godine.

Trenutačno se čini da će tržište iz blata izvući "vrijednosne" dionice koje su dosad bile godinama zanemarivane (energetika, financijska, zdravstvena djelatnost...), no za njima će morati i tehnologija. Ovaj je sektor najteže pogođen višim kamatama, pri čemu su neke dionice 80 posto ili više daleko od rekorda, a procjene konačno privlačne čak i opreznijim ulagačima. Omjer P/S (multiplikator prodaje – tržišna vrijednost tvrtke u odnosu na godišnju prodaju) za indeks Nasdaq 100 pao je na 4,2 (najniže od veljače 2016.), nakon što je prošlog studenog ovaj indeks još bio na 8,5.

Središnje pitanje na financijskim tržištima uglavnom se odnosi na to koliko će središnje banke (čak su i u ECB-u, sudeći prema posljednjim riječima guvernerke Christine Lagarde, odlučili oštrije ukrotiti inflaciju) pooštriti kamate. Tržište koje najbolje mjeri takva očekivanja ulagača je američko tržište obveznica od 24 trilijuna dolara. Prinos na 10-godišnju državnu obveznicu 21. listopada dosegnuo je najvišu razinu u posljednjih 14 godina od 4,22 posto, no trenutno nije puno niži (4,16 posto).

Budući da su kratkoročni prinosi na obveznice već neko vrijeme znatno iznad dugoročnih, to bi trebao biti siguran znak da je recesija na putu. Razlika između dvogodišnje i desetogodišnje američke obveznice (spread), primjerice, dosegnula je 71,8 bodova odmah nakon petkove objave podataka s američkog listopadskog tržišta rada. Drugim riječima: zahtijevani prinos dvogodišnje obveznice bio je za 0,718 postotnih bodova veći od prinosa desetogodišnje obveznice.

Tagovi: tržište kapitala, Christine Lagarde, Jerome Powell, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
SIGNALI
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
KOLUMNA - Nisu prošla ni dva mjeseca otkako su burzovni indeksi pali na višegodišnje najniže razine, no neka su se tržišta već vratila u bikovski trend.
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
VAL OPTIMIZMA
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
KOLUMNA - Pozitivnom danu na burzama u utorak pridonijeli su novi ohrabrujući podaci o usporavanju američke inflacije, a odjeknule su i optimistične prognoze najvećeg američkog trgovca Walmarta. Burza u Frankfurtu skočila je 20 posto u posljednjih šest tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE