GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje

Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
RAZLIČITI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2022 / 09:15
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Američko tržište rada ostaje snažno, ali postoje neki znakovi da se inflacija smiruje i, prije svega, da Fed više neće biti agresivan. Barem se ulagači tako nadaju, pa nije iznenađujuće nastavak rasta indeksa.

Nakon što je Dow Jones u listopadu jako porastao (za 14 posto - najveći mjesečni rast u posljednjih 46 godina), studeni je također bio pozitivan, a vrijednost je porasla za dodatnih 5,6 posto, što je definitivno veliko putovanje u tradicionalno pozitivno prosinac. Također je dobar znak (barem u tehničkoj analizi) da je indeks S&P 500 prvi put od travnja premašio 200-dnevni pomični prosjek, dok je indeks volatilnosti VIX-a prvi put od kolovoza skliznuo ispod 20 bodova, što ukazuje na to da se situacije smiruje nakon burne godine.

Čini se da je Fed tako agresivan. Guverner Fede Jerome Powell najavio je sredinom tjedna da bi savezne rezerve mogle uskladiti ritam naglog porasta kamatnih stopa u prosincu. Uostalom, studeni indeks osobne potrošnje (PCE), za koji se Fed vrlo razmatra, porastao je manje od očekivanja u listopadu - za samo 0,2 posto na mjesečnoj razini ili 5,0 godišnje.

Čini se da će Fed na sljedećoj sjednici (od 13. do 14. prosinca) prikupiti kamate za 50 osnovnih bodova (na razinu između 4,25-4,50 posto), a ne 75, kao na prethodna četiri redovna sastanka, koji su uzdrmali burze Prilično, jer već četiri desetljeća nije bilo snažnog dizanja. Fedel -ov službenik John Williams napomenuo je da će biti potrebni novi porast (uključujući i u SAD -u) prije nego što će se tlak cijena smiriti. Ali tržišta su radije čula što su željeli čuti (iako je Powell također naglasio kad je interes za interes da borba protiv inflacije nije završena i da nije jasno koliko će se visoki interes i dalje fleksirati), pa u srijedu, Indeksi su u srijedu uvelike narasli, tehnološki NASDAQ za 4,4 posto. U petak je objavljeno izvješće Ministarstva rada koje je pokazalo da je u studenom stvoreno neto 263.000 radnih mjesta, što je znatno iznad očekivanja (200.000) i dovelo je u pitanje vjerodostojnost Powllovih riječi o manje robusnom povećanju kamatnih stopa.

Bolja vremena su također došla na tržišta obveznica. Povrat američke 10 -godišnje obveznice, koja je u listopadu bila više od četiri posto, sada iznosi 3,50 posto. Usporediva slovenska obveznica ima 3,16 % povrata. Kupci ne razmišljaju ni o talijanskim obveznicama, što je dokaz da tržišta premijera Giorgia Melona vjeruju mnogo više nego što se neki plaši kad su izabrani.

Povrat 10-godišnje talijanske obveznice iznosi 3,76 % nakon što je sredinom listopada bio 4,8 %. "Širenje" (razlika u usporedbi s njemačkim) je na 190 bodova, kao i u vrijeme kada je premijer nio Mario Draghi. Vrijednost eura je prvi put od kraja lipnja premašila 1,05 USD, a europska valuta nastavila je rast studenog kada je bila 5,5 %, što je značilo najveći mjesečni rast nakon rujna 2010. Središnja banka još uvijek čeka puno posla smiriti inflaciju. U studenom je bilo deset posto ili pet posto godišnje, ako ne uzmemo u obzir cijene hrane i energije, a mi samo gledamo na temeljnu inflaciju.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, Giorgia Meloni, Mario Draghi, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE