GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell vratio pohlepu na financijska tržišta

Powell vratio pohlepu na financijska tržišta
POHLEPA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2023 / 08:51
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Pohlepa se vratila na financijska tržišta. Investitori kao da su brzo zaboravili sve prošlogodišnje šokove vezane uz nagli rast kamata. Najnoviji podaci s američkog tržišta rada odagnali su sumnje o skoroj recesiji.

S takvim brojkama treba odbaciti svaku zabrinutost da je gospodarstvo u recesiji ili blizu recesije, napisali su iz Moody'sa objavljujući da je u SAD-u u siječnju otvoreno 517.000 neto radnih mjesta ili gotovo tri puta više od prognoze. Stopa nezaposlenosti sada je 3,4 posto, najniža otkako je prvi čovjek kročio na Mjesec. Fed je trebao uspjeti u mekom prizemljenju gospodarstva. U zadnjem kvartalu prošle godine rast BDP-a iznosio je 2,9 posto. Odakle onda sva pesimistična predviđanja da je najveća svjetska ekonomija, a s njom i mnoga druga razvijena gospodarstva, na putu u recesiju?

Jedno je sigurno: primjetno usporavaju i profiti američkih kompanija (dapače, blago su pali u prošloj godini). aLI, EKONOMSKI RAST NIJE IŠČEZNUO. Još uvijek postoje dobre šanse da ćemo ove godine u nekim dijelovima svijeta vidjeti recesiju, ali će ona vjerojatno biti blaga. U Njemačkoj je, primjerice, BDP minimalno skliznuo u zadnjem kvartalu prošle godine. Treba uzeti u obzir da povećanje kamatnih stopa ima odgođeni učinak na gospodarsku aktivnost. Ako kamata u SAD-u ipak završi iznad pet posto (očekuje se da će Fed u ožujku deveti put zaredom podići kamate, na 4,75 posto, no to vjerojatno nije kraj ciklusa), bit će potpuno drugačija priča nego što je bila u godinama nakon financijske krize, kada su kamate bile gotovo na nuli. Rata hipotekarnog kredita (ako je ukupni iznos kredita 150.000 eura) s rokom otplate od 15 godina je, primjerice, s pet posto euribora gotovo dvostruko veća nego s nultim.

Fed je dosta uspješan u borbi protiv inflacije, inflaciju je ublažio na 6,5 posto, no do konačnog cilja (2 posto) još je dalek put. Pitanje je koliko će još boljeti, kako je u prošlosti više puta naglasio guverner Jerome Powell (izostavio tu riječ na prošloj sjednici, što je također izazvalo optimizam na Wall Streetu). Bolesno gospodarstvo i investitori. "Inflacija je opasna jer stvara iluzije. Kompanije dižu cijene za 10 posto i uprava vjeruje da im ide dobro. Ali to nije istina, sve što su učinili jest dizanje cijena za 10 posto. Kad odjednom više ne mogu, otkriveno je da je car gol. To će naštetiti dionicama i gospodarstvu. Naštetit će", rekla je Lisa Shalett iz Morgan Stanleya u intervjuu za CNN.

U utorak je Jerome Powell progovorio po prvi put od objave snažnih podataka o tržištu rada. Ponovno je istaknuo da su vidljivi pomaci na području inflacije te da je započeo proces dezinflacije, ali je pritom upozorio da će inflacija vjerojatno tek iduće godine dosegnuti prihvatljive razine. Ponovio je da bi središnja banka mogla povećati kamatne stope snažnije nego što tržišta trenutno očekuju. Pretpostavka da će vrhunac zaoštravanja monetarne politike u SAD-u biti oko pet posto čini se sve nesigurnijom, što također predstavlja rizik za veći pad burzovnih indeksa. Tim više nakon ovogodišnjeg visokog rasta (tehnološki Nasdaq porastao je za 15 posto), nakon čega se CNN-ov indeks pohlepe i straha vratio u zonu pohlepe, a vrednovanja, posebice na burzi Nasdaq, ponovno iznad prosjeka. Trenutno se dionicama uključenim u ovaj indeks trguje s 24 puta većom zaradom od očekivane, što je najviše od travnja.

Ulagači su jasno vidjeli pozitivne signale u riječima Jeromea Powella i fokusirali se uglavnom na njegovu pozitivnu ocjenu smanjenja inflacije. Sva tri vodeća njujorška burzovna indeksa su ojačala, najviše tehnološki Nasdaq (+1,9%) koji se ponovno vratio iznad 12 tisuća bodova, no istina je i da je u prethodna dva trgovinska dana upravo Nasdaq osjetno izgubio (u petak 1. .6 posto i dodatni posto u ponedjeljak). Prinos američke desetogodišnje obveznice porastao je na 3,68 posto. Nafta Brent samo je nakratko bila ispod 80 dolara za 159-litarski barel, u utorak je Brent skočio za tri posto i gotovo dosegnuo 84 dolara. Nekoliko je razloga za rast, uključujući oporavak kineske potražnje i katastrofalni potres u Turskoj, koji je također na nekoliko dana zaustavio naftni terminal u Ceyhanu, što znači milijune barela manje na tržištu dnevno.

Tagovi: Jerome Powell, tržište kapitala, nafta, Nasdaq, recesija, kamatne stope, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE