GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powellovi potezi izvjesno će dovesti do ove dvije posljedice

Powellovi potezi izvjesno će dovesti do ove dvije posljedice
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2022 / 14:06
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Burze se ne mogu riješiti negativnog predznaka. Dow Jones je gubio četvrti put zaredom na tjednoj bazi, a pad u petak od gotovo 1000 bodova čak je i najveći ove godine.

Pesimizam u petak ponovno je potaknut očekivanjima značajnog pooštravanja monetarne politike Feda, kao i neuvjerljivim tromjesečnim poslovnim rezultatima. Svih 30 dionica koje čine Dow Jones indeks pale su, najviše Verizon (5,5%). U novom tjednu tehnološki divovi Apple, Microsoft, Amazon i Googleova matična tvrtka Alphabet objavit će svoju zaradu od siječnja do ožujka.

Dionice ovih tvrtki krajem tjedna doživjele su mini-prodaju, što se nimalo nije moglo usporediti s padom dionica Netflixa, koji su izgubili gotovo 40 posto nakon objave da je Netflix u prvom tromjesečju izgubio 200.000 pretplatnika. Od rekorda su dionice udaljene čak 70 posto.

Nakon što je guverner Fed-a Jerome Powell istaknuo da je ključno povećanje kamatne stope od 50 baznih bodova na stolu uoči sastanka u svibnju, terminski ugovori predviđaju slična povećanja na sjednicama u lipnju i srpnju (očekuje se da će Fed također smanjiti svoju ukupnu bilancu), dolarski indeks (porastao za gotovo šest posto ove godine) na 101,33 boda dosegao je najvišu razinu od ožujka 2020.

Rastu i prinosi na obveznice, s dvogodišnjim dospijećem već je na 2,79 posto, najviše od prosinca 2018. Isto odnosi se na desetogodišnju obveznicu, jer je traženi prinos u srijedu iznosio 2,981 posto. U ožujku je već uočena invertna krivulja prinosa, što je prilično pouzdan znak da će za godinu-dvije nastupiti recesija.

U međuvremenu se u Japanu nastavlja politika ultra-jeftinog novca, a sve je veća razlika u japanskom pristupu u odnosu na američki i europski. Posljedice su uglavnom vidljive na deviznim tržištima, jer je jen u odnosu na dolar pao na najnižu razinu u posljednjih dvadeset godina. Za dolar je trebalo platiti više od 129 jena. Samo ove godine jen je izgubio više od deset posto.

Japanska središnja banka odlučila je od četvrtka četiri uzastopna radna dana kupiti desetogodišnje državne obveznice na neodređeno vrijeme. Na takav potez odlučila se prvi put od kraja ožujka, ponovno u nadi da će dugoročnu kamatnu stopu zadržati ispod 0,25 posto, nakon što je traženi prinos u utorak već dosegao tu granicu.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, Netflix, Amazon, Alphabet, Japan, japanski jen
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE