GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 10:07
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Ina i MOL postigli su jučer dogovor o stjecanju OMV-ovog 92,25-postotnog udjela u OMV-u Slovenija, a transakcija uključuje 120 maloprodajnih mjesta u Sloveniji i veleprodaju preuzete kompanije.

Procjenjuje se da bi posao mogao biti vrijedan oko 300 milijuna eura.

Ina već drži 7,75 posto udjela u OMV-u Slovenija, a sukladno dogovoru namjerava ga povećati na 33 posto, kaže se u Ininim priopćenju, u kojemu se ne navodi vrijednost transakcije.

OMV Slovenija d.o.o. upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom u Sloveniji od 120 maloprodajnih mjesta, koje posluju pod četiri brenda: OMV (108), Euro Truck (4) i Avanti/DISKONT (8). Nakon akvizicije Ina i MOL će postati stopostotni vlasnici te imovine.

"S 48 MOL-ovih i pet Ininih brendiranih maloprodajnih mjesta u Sloveniji, MOL Grupa trenutačno je treći igrač na slovenskom maloprodajnom tržištu. Zahvaljujući potencijalnoj transakciji, MOL i Ina, odnosno MOL Grupa, bi mogla imati 173 maloprodajna mjesta u Sloveniji"

Analitičari Intercapitala smatraju kako je riječ o logičnom i dobrom potezu jer valja uzeti u obzir kako je OMV Slovenija imao 803 milijuna eura prihoda na godišnjoj razini te neto dobit od gotovo 25 milijuna eura, pokazuuju podaci za 2019. Konsolidacija će dovesti i do nižih distribucijskih troškova i povećanja ekonomije opsega. Uz to, OMV-ove crpke u Sloveniji imaju dobre lokacije na kojima je u idućim godinama moguće ostvariti rast fizičke prodaje.

OMV-ovo napuštanje Slovenije nije iznenađenje s obzirom na to da je u ožujku 2020. OMV najavio program dezinvestiranja od dvije milijarde eura do kraja 2021. godine. Tvrtka je napredovala 2020. godine i bila u mogućnosti potpisati ugovore za tri imovine prvog paketa prodaje : prodaja 51% udjela u plinskoj logističkoj podružnici Gas Connect Austria, prodaja benzinskih crpki OMV-a u Njemačkoj i prodaja upstream poslovanja u Kazahstanu. Zatvaranje sve tri prodaje očekuje se 2021. godine. Ukupno će prvi paket dovesti do značajnog učinka razduživanja od više od milijarde eura.

Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja u riječku rafineriju.

Iz Rijeke se u ovom trenutku može samo djelomično opskrbljivati ta maloprodajna mjesta u Sloveniji. Najprirodnije je i najnormalnije da Ina preko Rafinerije Rijeka bude dobavljač ovih maloprodajnih mjesta u Sloveniji, bilo preko Luke Koper, bilo cestovnim putem. U svakom slučaju, Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

Na kraju, ali ne i najmanje važno. Analitičari primjećuju i širu sliku o sve većoj prisutnosti mađarskih investicija u Sloveniji. Nedavno je OTP banka preuzimanjem NKBM-a postala glavni igrač na bankarskom tržištu Slovenije. Prema lanjskom stanju, Mađarska sa 460 milijuna izravnih investicija u Sloveniji nije bila na vrhu zemalja ulagača, što se sada jako mijenja. Mađarske kompanije su spretno iskoristile povlačenje međunarodnih korporacija u Sloveniji jer su "među rijetkima" koja imaju velik kapital i interes da toliko investiraju na slovensko tržište, a imaju i ambicije regionalnog širenja.

Tagovi: OMV Slovenija, MOL, kompanija Ina, Istrabenz, Rafinerija Rijeka, kompanija MOL, SOCAR, Petrol
PROČITAJ I OVO
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
AI EUFORIJA
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
KOLUMNA - Možda nikada u povijesti Njujorške burze nijedna dionica nije imala toliki utjecaj na cijelo tržište kao Nvidia. No nakon što je vrijednost tvrtke premašila 3 trilijuna dolara, dionice su brzo pale 10 posto.
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE