GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 10:07
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Ina i MOL postigli su jučer dogovor o stjecanju OMV-ovog 92,25-postotnog udjela u OMV-u Slovenija, a transakcija uključuje 120 maloprodajnih mjesta u Sloveniji i veleprodaju preuzete kompanije.

Procjenjuje se da bi posao mogao biti vrijedan oko 300 milijuna eura.

Ina već drži 7,75 posto udjela u OMV-u Slovenija, a sukladno dogovoru namjerava ga povećati na 33 posto, kaže se u Ininim priopćenju, u kojemu se ne navodi vrijednost transakcije.

OMV Slovenija d.o.o. upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom u Sloveniji od 120 maloprodajnih mjesta, koje posluju pod četiri brenda: OMV (108), Euro Truck (4) i Avanti/DISKONT (8). Nakon akvizicije Ina i MOL će postati stopostotni vlasnici te imovine.

"S 48 MOL-ovih i pet Ininih brendiranih maloprodajnih mjesta u Sloveniji, MOL Grupa trenutačno je treći igrač na slovenskom maloprodajnom tržištu. Zahvaljujući potencijalnoj transakciji, MOL i Ina, odnosno MOL Grupa, bi mogla imati 173 maloprodajna mjesta u Sloveniji"

Analitičari Intercapitala smatraju kako je riječ o logičnom i dobrom potezu jer valja uzeti u obzir kako je OMV Slovenija imao 803 milijuna eura prihoda na godišnjoj razini te neto dobit od gotovo 25 milijuna eura, pokazuuju podaci za 2019. Konsolidacija će dovesti i do nižih distribucijskih troškova i povećanja ekonomije opsega. Uz to, OMV-ove crpke u Sloveniji imaju dobre lokacije na kojima je u idućim godinama moguće ostvariti rast fizičke prodaje.

OMV-ovo napuštanje Slovenije nije iznenađenje s obzirom na to da je u ožujku 2020. OMV najavio program dezinvestiranja od dvije milijarde eura do kraja 2021. godine. Tvrtka je napredovala 2020. godine i bila u mogućnosti potpisati ugovore za tri imovine prvog paketa prodaje : prodaja 51% udjela u plinskoj logističkoj podružnici Gas Connect Austria, prodaja benzinskih crpki OMV-a u Njemačkoj i prodaja upstream poslovanja u Kazahstanu. Zatvaranje sve tri prodaje očekuje se 2021. godine. Ukupno će prvi paket dovesti do značajnog učinka razduživanja od više od milijarde eura.

Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja u riječku rafineriju.

Iz Rijeke se u ovom trenutku može samo djelomično opskrbljivati ta maloprodajna mjesta u Sloveniji. Najprirodnije je i najnormalnije da Ina preko Rafinerije Rijeka bude dobavljač ovih maloprodajnih mjesta u Sloveniji, bilo preko Luke Koper, bilo cestovnim putem. U svakom slučaju, Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

Na kraju, ali ne i najmanje važno. Analitičari primjećuju i širu sliku o sve većoj prisutnosti mađarskih investicija u Sloveniji. Nedavno je OTP banka preuzimanjem NKBM-a postala glavni igrač na bankarskom tržištu Slovenije. Prema lanjskom stanju, Mađarska sa 460 milijuna izravnih investicija u Sloveniji nije bila na vrhu zemalja ulagača, što se sada jako mijenja. Mađarske kompanije su spretno iskoristile povlačenje međunarodnih korporacija u Sloveniji jer su "među rijetkima" koja imaju velik kapital i interes da toliko investiraju na slovensko tržište, a imaju i ambicije regionalnog širenja.

Tagovi: OMV Slovenija, MOL, kompanija Ina, Istrabenz, Rafinerija Rijeka, kompanija MOL, SOCAR, Petrol
PROČITAJ I OVO
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
TURBULENTNO
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
KOLUMNA - U proteklih šest mjeseci Mjanmar je ponovno na naslovnicama svjetskih medija. I to ne zbog pozitivnih informacija.
Igrač s kojim se pobjeđuje
VELIKA KARIJERA
Igrač s kojim se pobjeđuje
KOLUMNA - Toni nije mogao dobiti bolji rođendanski poklon. Tjedan dana prije svog 53. rođendana, košarkaška legenda potvrđena je ulaskom u Košarkašku kuću slavnih.
Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
Strah od jesenske korekcije
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOČNICA
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOLUMNA - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromijenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrijednosnih papira putem programa PEPP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE