GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pripremite se: Počinje razdoblje oštrije monetarne politike

Pripremite se: Počinje razdoblje oštrije monetarne politike
NOVI VJETROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2021 / 11:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Kraj godine na tržištima kapitala bit će vrlo izazovan. S izuzetkom mogućeg usvajanja naglog povećanja potrošnje na infrastrukturu u SAD-u, možemo očekivati da će glavni pokretači međukriznog gospodarskog rasta - fiskalna i monetarna politika - postati ograničeni u sljedećim mjesecima.

Za tržište kapitala odluke o monetarnoj politici bit će osobito važne jer se fiskalne politike često prepuštaju hirovima političara. Iako bi usvajanje višebilijunskog infrastrukturnog plana u SAD-u imalo izravan pozitivan utjecaj na cijene dionica u kemijskoj industriji, građevinskom sektoru, rudarstvu, električnoj opremi, obrambenoj industriji ... ograničenje monetarne ekspanzije izravno će utjecati na cijene na cijelom tržištu kapitala.

Ukratko, polako i postupno ulazimo u razdoblje rasta kamata ili prinosa na obveznice. Nedavno su američke Federalne rezerve (Fed) najavile moguće smanjenje otkupa obveznica u studenom, što je u vrlo kratkom razdoblju podiglo prinose na američke desetogodišnje obveznice iznad 1,5 posto. Povijesno gledano, to je još uvijek vrlo niska razina, ali istodobno mnogo veća od 0,51% povrata u travnju prošle godine. Fed trenutno najavljuje da će sredinom 2022. godine potpuno odustati od otkupa obveznica, što znači da će prinosi na desetogodišnje američke obveznice početi gravitirati prema tri posto.

Zapravo, još nije sigurno hoće li Fed početi ograničavati otkup obveznica u studenom, prosincu ili siječnju sljedeće godine, ali će to zasigurno početi činiti u bliskoj budućnosti. Ukratko, SAD ulazi u razdoblje rastućih prinosa na dužničke vrijednosne papire, što će financiranje duga tvrtki učiniti skupljim u dolarima i moglo bi dodatno ojačati valutu.

Povećanje prinosa na državne obveznice povećava oportunitetne troškove svih ostalih vrijednosnih papira na tržištu, što ih čini jeftinijima. Konkretno, skuplji sektori tržišta dionica, za koje očekujemo visoku dobit u budućnosti, poput tehnološkog sektora, bit će pod većim pritiskom od tradicionalnijih sektora gospodarstva s rastom prinosa na obveznice.

Pritisci cijena ostaju u europodručju i vjerojatno neće prestati vrlo brzo zbog visokih cijena energije. Nagli rast cijena plina u Europi posljednjih tjedana pojačao je vjerojatnost da će europske vlade, u najekstremnijem slučaju, pojednostaviti opskrbu poduzeća i kućanstava električnom energijom. To bi ostavilo negativan trag na oporavak. S rastom cijena energije svjedoci smo i stagnacije u njemačkoj prerađivačkoj industriji. U kolovozu se proizvodnja u Njemačkoj smanjila za 4,7 posto, uglavnom zbog gotovo 18 posto mjesečnog pada proizvodnje automobila. Problemi u lancima opskrbe i proizvodnji automobila vjerojatno će se povući u sljedeću godinu.

Na tržištima kapitala očekuje nas zanimljiv idući tjedan. Uz izvješća velikih američkih sistemskih banaka poput JP Morgan Chasea, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, Citigroupa, Goldman Sachsa i U. S. Bancorpa, sezona zarade u trećem tromjesečju počinje na Wall Streetu sljedeći tjedan.

Što se tiče makroekonomskih podataka, očekujemo iznimno važno očitavanje razine inflacije u SAD-u za rujan, a moći ćemo čitati zapisnike s posljednjeg sastanka Fed-ovog Odbora za otvoreno tržište (FOMC).

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE