GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pripremite se: Počinje razdoblje oštrije monetarne politike

Pripremite se: Počinje razdoblje oštrije monetarne politike
NOVI VJETROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2021 / 11:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Kraj godine na tržištima kapitala bit će vrlo izazovan. S izuzetkom mogućeg usvajanja naglog povećanja potrošnje na infrastrukturu u SAD-u, možemo očekivati da će glavni pokretači međukriznog gospodarskog rasta - fiskalna i monetarna politika - postati ograničeni u sljedećim mjesecima.

Za tržište kapitala odluke o monetarnoj politici bit će osobito važne jer se fiskalne politike često prepuštaju hirovima političara. Iako bi usvajanje višebilijunskog infrastrukturnog plana u SAD-u imalo izravan pozitivan utjecaj na cijene dionica u kemijskoj industriji, građevinskom sektoru, rudarstvu, električnoj opremi, obrambenoj industriji ... ograničenje monetarne ekspanzije izravno će utjecati na cijene na cijelom tržištu kapitala.

Ukratko, polako i postupno ulazimo u razdoblje rasta kamata ili prinosa na obveznice. Nedavno su američke Federalne rezerve (Fed) najavile moguće smanjenje otkupa obveznica u studenom, što je u vrlo kratkom razdoblju podiglo prinose na američke desetogodišnje obveznice iznad 1,5 posto. Povijesno gledano, to je još uvijek vrlo niska razina, ali istodobno mnogo veća od 0,51% povrata u travnju prošle godine. Fed trenutno najavljuje da će sredinom 2022. godine potpuno odustati od otkupa obveznica, što znači da će prinosi na desetogodišnje američke obveznice početi gravitirati prema tri posto.

Zapravo, još nije sigurno hoće li Fed početi ograničavati otkup obveznica u studenom, prosincu ili siječnju sljedeće godine, ali će to zasigurno početi činiti u bliskoj budućnosti. Ukratko, SAD ulazi u razdoblje rastućih prinosa na dužničke vrijednosne papire, što će financiranje duga tvrtki učiniti skupljim u dolarima i moglo bi dodatno ojačati valutu.

Povećanje prinosa na državne obveznice povećava oportunitetne troškove svih ostalih vrijednosnih papira na tržištu, što ih čini jeftinijima. Konkretno, skuplji sektori tržišta dionica, za koje očekujemo visoku dobit u budućnosti, poput tehnološkog sektora, bit će pod većim pritiskom od tradicionalnijih sektora gospodarstva s rastom prinosa na obveznice.

Pritisci cijena ostaju u europodručju i vjerojatno neće prestati vrlo brzo zbog visokih cijena energije. Nagli rast cijena plina u Europi posljednjih tjedana pojačao je vjerojatnost da će europske vlade, u najekstremnijem slučaju, pojednostaviti opskrbu poduzeća i kućanstava električnom energijom. To bi ostavilo negativan trag na oporavak. S rastom cijena energije svjedoci smo i stagnacije u njemačkoj prerađivačkoj industriji. U kolovozu se proizvodnja u Njemačkoj smanjila za 4,7 posto, uglavnom zbog gotovo 18 posto mjesečnog pada proizvodnje automobila. Problemi u lancima opskrbe i proizvodnji automobila vjerojatno će se povući u sljedeću godinu.

Na tržištima kapitala očekuje nas zanimljiv idući tjedan. Uz izvješća velikih američkih sistemskih banaka poput JP Morgan Chasea, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, Citigroupa, Goldman Sachsa i U. S. Bancorpa, sezona zarade u trećem tromjesečju počinje na Wall Streetu sljedeći tjedan.

Što se tiče makroekonomskih podataka, očekujemo iznimno važno očitavanje razine inflacije u SAD-u za rujan, a moći ćemo čitati zapisnike s posljednjeg sastanka Fed-ovog Odbora za otvoreno tržište (FOMC).

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE