GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?

Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2021 / 20:03
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - ''Misli na druge, cijepi se!'' – slogan je koji je jučer doživio svoj vrhunac diljem Europe.

''Budite odgovorni!'' – pozivali su i znani i neznani. Opća polarizacija društva koje se podijelilo na cijepljene i necijepljene, dovela je do takve krajnosti da dugogodišnji prijatelji postaju zakletim neprijateljima. Jedni druge psuju, blokiraju u virtuali i stvarnosti držeći se slijepo svog svjetonazora da su ekskluzivnom pravu te da je istina samo na njihovoj strani.

A apsolutna istina ne postoji. Samim priznanjem oksfordskih znanstvenika da su sijali teror s prilagođenim podacima ne bi li ubrzali cijepljenost u Britanaca, te sadašnjom studijom da AstraZeneca već nakon dvanaestog tjedna ne abolira cijepljene od odgovornosti širenja zaraze, izazvala je opće prosvjede protiv Covid potvrda u cijelom svijetu.

Faktografski portali prilagođeni posebnim potrebama farmaceutskih lobija ni sami se više ne mogu nositi s nebuloznim izjavama što članova Stožera, što političara koji su uspješno apsolvirali covid proturječja u svrhu samopromocije. No, danas više nije pitanje cijepljenosti društva već rigidne povrede elementarnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom, zakonom ali i UN konvencijom. Pravo na slobodan izbor o cijepljenju oduzet je hrvatskim autokratskim poltronstvom u maniri: ''Kud svi Turci tud i mali Mujo''.

U suradnji s EU, Hrvatska će možda krenuti u nametanje obveznog cijepljenja. Oni koji se neće cijepiti bit će građani drugog reda, bez dozvole za kretanjem, srećom ne i getoizirani, no označeni kao sebični ološ koji svojim primitivizmom koči uspostavu sretnog, zdravijeg i kontroliranijeg društva. Građani drugog reda, tako, nemaju druge nego postati gradskim štakorima koji će ilegalnim putovima rješavati svoja poslovanja, obveze, zdravstvene preglede.

Nekako na obljetnicu prosvjeda za očuvanje slobode medija i spašavanja Radija 101, dogodio se i jučerašnji prosvjed protiv Covid potvrda. Nažalost, napad na novinare doveo je u pitanje samu bit prosvjeda. Sloboda ne može biti uvjetovana neustavnom odlukom Stožera koji ne želi preuzeti odgovornost za naredbe koje propisuje.

Slijedom oksfordske studije cijela naredba pada u vodu i dobiva drugačiji smisao i scenarij kakav pamtimo od prije stotinjak godina. Ako sam cijepljen, zapravo ne mislim na druge već sebično mislim na sebe. Dobio sam dozvolu kretanja, ali i dozvolu za ubijanje jer bez kontrole sijem virus i cijepljenima i necijepljenima.

Kako se osobno osjećate s tom spoznajom? Ja, užasno, jer vjerujući da ću cijepljenjem postići imunizaciju i time zaštititi svoje starije i nemoćne ukućane, zapravo, usprkos odgovornom ponašanju, i nadalje predstavljam smrtonosnu opasnost za one na koje sam mislio kad sam se cijepio. Iz te logike je i proizašao ovako velik prosvjed na Jelačić placu. Desetak tisuća građana nisu bili samo protivnici cijepljenja već i cijepljeni. Jer, sve to više nema smisla, a bolnice su pretrpane, ljudi umiru i cijepljeni i necijepljeni, mjesta na respiratoru je sve manje. Raslojavanjem društva te profaniranjem onih necijepljenih dobili smo efekt Titanika gdje na spasilačke brodove mogu samo pogodni. U snažnoj medijskoj kampanji, izgubila se novinarska etika.

Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!'' Novinari ne smiju biti apologeti ni adoranti, već borci za istinu argumentima na temelju čega javnost donosi svoje mnijenje. Inače nema ni govora o slobodi medija kao ni o slobodi izbora cijepljenja. Pogledajte odštete koje su platile neke farmaceutske tvrtke za lijekove koji su još uvijek na tržištu.

Što je nekome platiti dvije-tri milijarde dolara odštete kad zaradi 19? Nedavni istup zastupnika u Europskom parlamentu o cenzuriranom ugovoru EU s farmaceutskim tvrtkama glede cjepiva dodatno je povećao paranoju u ljudi. Ako ne smijemo znati što unosimo u sebe zašto onda ne smijemo i odbiti takvo cjepivo? Znanstvenici pro et contra stavova vode otvorene ratove dok narod više nikome ne vjeruje.

Nitko svojom odgovornošću nije stao iza cjepiva i rekao: ''Za sav eventualni rizik ili kontraindikacije obratite se meni!'' Ne, gurnuti smo u nešto što ni sami znanstvenici ne znaju što je no vjeruju znanosti. Pobratimstvom cijepljenih i necijepljenih u ratu protiv covid potvrda ušlo se u novu eru svjetskog poretka. Onog koji zaboravlja da nijedna diktatura nije zavijeka.

Uostalom, priključivanjem austrijskih policajaca prosvjednicima u Beču upućuju na to da ne smrdi samo u Danskoj već u cijelom svijetu. Jer, ako je nešto u redu, onda tome ni ne trebaju represivne mjere, nameće logika.

Tagovi: prosvjed protiv covid potvrda, covid potvrde, AstraZeneca, Pfizer
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE