GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prokletstvo Zlatne kune

Prokletstvo Zlatne kune
PODUZETNIŠTVO U HRVATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 19:10
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Podnaslov ove priče bi mogao glasiti: "nije važno koliko traje, samo da se ja namirim".

Svojedobno smo svjedočili jednoj analizi podjele Zlatnih kuna Hrvatske gospodarske komore o uspješnosti njihovih dobitnika. Jedan broj njih je propao, veći broj bio je kazneno prijavljen za razne prijestupe gospodarskog kriminala, a manji broj njih je opstao i nastavio uspješno raditi. Svi oni su, jasno, takav je zakon, članovi Hrvatske gospodarske komore.

Moraju biti, pa je ona izmislila način da se barem nekima oduži glamuroznom predstavom podjele Zlatnih kuna. Sada bi je svi ostavili, napustili jer su shvatili da od nje nema ama baš nikakve koristi.

Ništa bolje dane ne proživljava još jedna udruga gospodarstvenika, činjenica formirana na dragovoljnoj osnovi, Hrvatska udruga poslodavaca. Zbog same dragovoljnosti članstva nju njeni višegodišnji podupiratelji, osnivači napuštaju. Navode razne razloge, javnost pak špekulira o pravoj pozadini. Istinu možda saznamo kada neki od njenih prvaka, ili bivših prvaka dožive sudbinu dobitnika Zlatne kune.

U oba slučaja bio je u nekim vremenima isti glavni glumac, ali i režiser, Ivica Todorić. Kako je završio svima je poznato, ali i to da je Zlatna kuna bila njegova omiljena zvjerka, a Hrvatska udruga poslodavaca pomoćna poluga uspjeha, on ju je i osnovao. Kroz obje ove organizacije smjenjivali su se isti i glumci i režiseri. Nastup u hrvatskim medijima bio im je zajamčen pričom o uspjehu iz snova, ali i izdašno plaćenim reklamama. Špekuliralo se čak do te mjere da se pretpostavljalo koji je medij čija marketinška agencija.

I kako to obično biva, evo na pladnju i friškog primjera. Jedna poznata i lokalno cijenjena poduzetnica isisala je iz državne kase milijune na račun pomoći i skrbi za starije i nemoćne. Usput je vlasnica i jednog objekta, termi, za odmor i rekreaciju. Policija kaže u kaznenoj prijavi, dijelili su dobit između sebe a porez i državu koja im je davala milijune, zaboravili su. Ali, bili su uspješni, možda su još uvijek jer su na slobodi i rade, a PR i marketing odradili su ostatak posla, barem na lokalnoj razini.

I što nakon svega ovoga misliti o poduzetništvu, marketingu, odnosima s javnošću, komuniciranju. Uložiti u marketing, medije pokazuje se kao jedna od najboljih investicija. Istina, kratkoročna, ali ionako nitko nije vječan. Svi oni "uspješni" na slobodi su, uživaju u svojim velebnim nekretninama, neki ih i iznajmljuju i zarađuju, neki nastavljaju s poslovanjem, a u međuvremenu s odvjetničkim uredima svoju teško stečenu imovinu, kako se u narodu kaže da deset prstiju, raspoređuju po članovima obitelji i nekim novim firmama, tvrtkama ili seljački rečeno poduzećima.

P.S. Papir i mediji, neki i u najboljoj namjeri, podnose sve. A dokad ćemo mi, "obični smrtnici", u Zlatnim kunama vidjeti uzore, ovisi i o vama, poštovani čitatelji.

Fotografija: amphincy.com

Tagovi: poduzetnici, Zlatna kuna, Ivica Todorić, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, marketing
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE