GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju

Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2022 / 08:41
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.

Prosinac je općenito veselo raspoloženje na Wall Streetu, s prosječnim dobitkom mjerenim širim indeksom S&P 500 od 1,6%, što je najviše u bilo kojem mjesecu (najgori mjesec je rujan, s prosječnim padom od 0,7%). Kad bi prosinac doista donio daljnji rast, indeksi bi još više smanjili ovogodišnje gubitke, a Dow Jones bi se mogao popeti i u zelenu zonu (trenutno je dobrih pet posto niži nego na ulasku u 2022.). Puno će ovisiti o Fedu i njegovom sastanku sredinom prosinca, trenutno tržišta vjeruju da nakon četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa od 75 baznih bodova, slijedi "samo" još jedno povećanje od 50 baznih bodova.

Gdje Fed vidi napredak u tome da svoj stav učini malo manje jastrebovim? Podaci pokazuju da će rast stope inflacije biti umjeren. Veća povećanja kamatnih stopa također bi mogla ugroziti stabilnost američkog gospodarstva. Tržište rada i dalje je snažno, unatoč sve češćim otpuštanjima, a mogući preokret mogao bi dovesti i do recesije. Na američkom tržištu nekretnina već se osjećaju povećanja kamata jer je u listopadu u SAD-u deveti mjesec zaredom zabilježen pad prodaje rabljenih nekretnina koje si mnogi potencijalni kupci zbog viših kamata više ne mogu priuštiti. Međutim, cijene nekretnina su porasle.

Nakon veselog prosinca, nad tržištima bi se opet vrlo brzo mogli nadviti crni oblaci. Otrežnjenje bi moglo nastupiti s početkom objave poslovnih rezultata za posljednje ovogodišnje tromjesečje, što bi moglo otkriti ili skrenuti pozornost na probleme koje mnoge tvrtke imaju sa servisiranjem postojećih dugova.

Očekuje se da će broj stečajeva poduzeća zbog nemogućnosti servisiranja dugova i dalje rasti. Agencije za kreditni rejting očekuju da će američki trend dosegnuti vrhunac krajem ljeta 2023. U ovom trenutku vrijedi naglasiti da je sada potrebno više opreza pri posuđivanju novca, budući da tvrtke imaju manje manevarskog prostora u servisiranju duga uz niže prihode, čime se povećava rizik, koji prihvaćate uvelike se povećava.

U proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 1,8 posto, popevši se na najvišu razinu od travnja. Od 13. listopada, kada je bio na najnižoj ovogodišnjoj razini, već se odbio za 19,975 posto, ako se u izračunu uzme u obzir najviša točka od petka od 34.386. Ostale investicijske klase također su se oporavile, jedina iznimka bila je nafta, čiju su cijenu snizile rekordno visoke infekcije u Kini i planovi Zapada da postavi gornju cijenu ruske nafte. Cijene crnog zlata sada su otprilike tamo gdje su bile krajem studenoga prošle godine, no zanimljivo je da su dionice kompanija iz energetskog sektora skočile u prosjeku nešto ispod 70 posto u ovih 12 mjeseci.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
OPORAVAK
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
KOLUMNA - Raspoloženje na burzama ostaje pozitivno, u New Yorku je posebno zamjetan rast dionica koje su prošle godine "pobijeđene". Sve je veća nervoza onih koji čekaju novi pad novca. Je li dno već iza nas?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE