GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvo polugodište u znaku dionica, ali preporuke za nastavak godine su drugačije

Prvo polugodište u znaku dionica, ali preporuke za nastavak godine su drugačije
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2024 / 07:58
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - U prvoj polovici ove godine globalno tržište zabilježilo je snažan oporavak. Bloomberg World Index porastao je 14 posto, potaknut oporavkom proizvodnje i trgovine, posebice u eurozoni i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nakon blage recesije, ova su dva gospodarstva ponovno počela rasti 2023.

Osim toga, tvrtke povezane s umjetnom inteligencijom kao što su NVIDIA, Microsoft i Google zabilježile su ogroman rast. Ove tvrtke vodeće su u tehnološkim inovacijama i značajno su pridonijele rastu tržišta općenito.

Unatoč tome, u drugoj polovici godine očekuje se povećana volatilnost tržišta zbog razlika u politikama središnjih banaka, geopolitičkih napetosti i izbornih rezultata.

U SAD-u je gospodarski rast ostao solidan unatoč višim kamatama, s predviđenim usporavanjem u drugoj polovici godine. Očekuje se da će se inflacija nastaviti smanjivati, a Federalne rezerve će vjerojatno početi smanjivati kamatne stope u trećem tromjesečju. Ovo ublažavanje monetarne politike podržat će daljnju stabilizaciju gospodarstva, što će snažno podržati tržišta dionica.

Tržišta u razvoju, posebno u Aziji, pokazuju snažne izglede za rast. Očekuje se da će Indija u 2024. godini rasti više od 6 posto, potaknuta snažnom domaćom potražnjom i ulaganjima, dok Kina, unatoč fiskalnim poticajima, bilježi sporiji rast.

Do kraja 2024. ulagačima se savjetuje da se usredotoče na kvalitetne državne i korporativne obveznice. Osim toga, očekivano ublažavanje monetarne politike na razvijenim tržištima donijet će prilike u dionicama, posebice u najprofitabilnijim tvrtkama, ali iu manjim čije dionice ostaju podcijenjene.

Tagovi: bloomberg world, index, dionice, obveznice, fed, kamate, inflacija
PROČITAJ I OVO
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
UTJECAJ
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
KOLUMNA - Na Wall Streetu je proteklog tjedna došlo do rotacije s tehnoloških dionica na sektore koji ove godine nisu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerojatnost da će se Donald Trump vratiti u Bijelu kuću.
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE