GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast bitcoina ovaj put na čvršćim temeljima

Rast bitcoina ovaj put na čvršćim temeljima
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2020 / 15:55
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Prosinac je donio pravo oduševljenje na tržištima kriptovaluta. Bitcoin je već u nekoliko navrata ove godine oborio rekorde.

Bitcoin je lako prešao granicu od 20.000 dolara i postavio novi rekord na 23.777 dolara, što je ponovno potaknulo maštu investitora. Budući da je ovaj superciklus manje špekulativan od onog iz 2017. godine i uključeni su najveći ulagači, velike su šanse da će se rast nastaviti.

Ovo što sada gledamo trebao bi biti samo početak, kažu optimisti. Ali možemo pročitati i upozorenja da je ovo novi balon i da je novi okrutni pad neizbježan.

David Rosenberg iz Rosenberg Research & Associates smatra da je ponuda zlata predvidljivija od ponude bitcoina. To je u potpunoj suprotnosti s onim što ističu zagovornici bitcoina.

"Svi su uvjereni da je ponuda bitcoina ograničena na 21 milijun, ali u protokolu zapravo nema ničega što bi ukazivalo na to da se ponuda ne može povećati nakon što se dostigne ta granica", rekao je Rosenberg za Bloomberg.

Euforiju smiruje i ekonomistica Whitney Tilson, bivša menadžerica hedge fonda koja je točno predvidjela pucanje mjehura kriptovaluta u 2017. godini.

"Život će biti ljepši i uspješniji ako izbjegavate kriptovalute", kaže Tilson, koja, međutim, priznaje da cijena bitcoina može iznositi i 100 i milijun dolara. Ne preporučuje se shortanje kojeg investitori ostvaruju kad cijena bitcoina padne:

"Nikad ne bih kratio niti jednu kriptovalutu, a ironično - iz istog razloga - također nikada ne bih posjedovao nijednu kriptovalutu. Oni nemaju suštinsku vrijednost."

Tilson je povukla još nekoliko usporedbi s 2017. Prema njezinim riječima, ovaj se put rast kriptovaluta temelji na boljim temeljima, jer je u to vrijeme bilo uključeno mnogo neobrazovanih investitora, a ovaj put u pozadini je "pametan novac" velikih ulagača.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, David Rosenberg, Rosenberg Research & Associates, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KULTURA I PANDEMIJA
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KOLUMNA - Pomoć od strane asocijacija, mreža i drugih vidova organiziranja podrške poput crowdfundinga bilo je najviše prisutno u Srbiji (49 %), zatim u Sloveniji (45,1 %) i u Hrvatskoj (36,4 %) .
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
VIRUS I TRŽIŠTA
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
KOLUMNA - Kad se već činilo da su financijska tržišta otporna na koronu, val rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
KOLUMNA - Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!''
Živimo u čudnim vremenima; sad i iz Goldman Sachsa upozoravaju na - pohlepu
NEOBIČNO
Živimo u čudnim vremenima; sad i iz Goldman Sachsa upozoravaju na - pohlepu
KOLUMNA -  David Solomon, prvi čovjek Goldman Sachsa, boji se da na tržištima trenutno ima previše pohlepe, što nije dobro za Wall Street.
Odlična godina za Krku i slovenske osiguravatelje
SLOVENSKI BLUE CHIPOVI
Odlična godina za Krku i slovenske osiguravatelje
KOLUMNA - U razdoblju negativnih kamatnih stopa, bankovnih nameta i većeg rasta gotovo svih cijena, određeni stupanj "zaklona" davalo je vrlo stimulativno poslovanje velikih slovenskih burzovnih društava kao što su Krka, Grupa Triglav, Sava Re i Petrol.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE