GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile

Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Nafta je gotovo čitav vijek izazivala kovitlac geopolitičke napetosti i ratova uglavnom je ona razlog što je Japan napao Pearl Harbor, Sadam Hussein napao Kuvajt, a Kina militarizirala Južnokinesko more, piše međunarodni tehnološki portal Medium.com.

U rubrici The Mobilist o električnim automobilima, dalje se kaže da nije iznenađujuće što je nafta dovela do takvih napetosti: ona je istovremeno i temeljni kamen svijeta kakav je izgrađen, i primarni izvor osobne i nacionalne moći i bogatstva.

Moć Vladimira Putina potiče iz ruske nafte, a stoljeće i pol otkad se John D. Rockefeller prvi na svijetu obogatio od nafte, njegovi potomci i dalje žive od tog prihoda.

Vladavina nafte kao "neraskidivog ljepila ljudske civilizacije" primarni je razlog što je svijetu toliko teško da poduzme neophodne korake da bi poništio veliku štetu koju ona nanosi klimi.

Iako je skoro nezamislivio što bi moglo zamijeniti dominantan položaj nafte, među resursima i tehnologijama koje se nadmeću za tu vodeću ulogu su baterije i "elektrificirana ekonomija" koju će one stvoriti.

Divovska nova bogatstva zaradit će se narednih godina i desetljeća proizvodnjom superbaterija, stvaranjem električnih vozila i rudarenjem metala i minerala potrebnih za njih.

Vjerojatno će biti krađe planova, pronalazaka i vrhunskih stručnjaka, i promišljenije taktike za pristup kobaltu i niklu, očekuje autor članka Steve Levin, jedan od specijaliziranih urednika portala.

U tom osobnom, komercijalnom i nacionalnom rivalstvu koje će dominirati u novoj eri, on očekuje nove vrste trgovinskog rata SAD-a, Njemačke, Kine, možda i drugih.

Pošto većina vozača, bar Amerikanaca, neće kupiti električni automobil ukoliko nema garantirane pouzdanosti opskrbe "iskustva s benzinske pumpe", države, među kojima i SAD, ako žele pobijediti u ratu za električne automobile, moraju agresivno graditi mrežu za punjenje baterija električnih vozila.

Dan Ives, generalni direktor za istraživanje kapitala i tehnološki analitičar u kompaniji "Wedbush Securities", kaže da je "to kao trka u naoružanju samo što se vodi na tržištu električnih vozila, a ratuje se da bi se došlo do najbolje tehnologije za baterije".

"Rat" za dominaciju u proizvodnji i prodaji eelektričnih vozila i baterija za njih vjerojatno neće podsećati na trgovinske ratove od 16. do 19. stoljeća, s bojnim brodovima i vojskama. Ali vrlo je vjerojatno da će doći do cyber-sukoba i ozbiljnije taktike za pristup metalima poput kobalta i nikla.

Kina je sada u vodstvu ka onome što Ives naziva "zlatnim dobom za električna vozila" (EV). Na globalnom nivou, EV sada čine tek oko tri posto svih novoprodanih vozila, a Dan Ives predviđa da će sljedeće godine porasti na pet posto, a na 10 do 2025.

Potaknuti državnim subvencijama, kineski vozači kupuju oko polovine svih novih EV u svijetu, a tamošnji industrijalci su izgradili najveću svjetsku infrastrukturu za proizvodnju baterija.

Glavne kemikalije za baterije poznate kao NMC i LFP izmišljene su u SAD-u, ali Kina je zasjenila SAD i sve ostale komercijalnom primjenom tog napretka u EV.

Američka kompanija Tesla, najveća svetska EV kompanija, usidrila se u Kini. Njena najveća tvornica "Gigafactory 3", gdje sklapa EV i pakete baterija, nalazi se u Šangaju. Teslina limuzina "Model 3" najprodavanija je EV u Kini, a Peking je ovog tjedna odlučio da i kupci terenskog SUV-a "Tesla" "Model I" imaju pravo na državne subvencije.

"Tesla" tako može čak 40 posto svojih novih vozila prodati samo u Kini, kažu analitičari. Oni međutim upozoravaju da "Tesla", kao najveća kompanija, sada obučava stručnjake koji će za nekoliko godina prijeći u konkurentske kompanije u Kini i drugde.

S druge strane, "Teslin" uspjeh može se završiti i kineskim, ali i američkim trijumfom u EV i "ratu oko baterija".

"Tesla" je, međutim, kompanija sigurna u svoj konkurentski položaj jer ima iskustva sa selidbom stručnjaka pošto joj je baza u "Silicijskoj dolini" u Kaliforniji gdje se radi u jednoj kompaniji, nauči se nešto, prelazi se u drugu, nauči se nešto više, jedni odlaze, drugi dolaze, piše u članku.

Kina tako može "obučiti svoje ljude" kod "Tesle", ali će do tada izvršni direktor "Tesle" Elon Musk možda otići znatno dalje i napustiti to što su oni naučili.

Jednom kada industrija baterija i električnih vozila dovoljno porastu, Kina će imati ambicije da svoja vozila prodaje svuda u svijetu što je faza u njenoj globalnoj dominaciji u sektoru električnih vozila, ali, pitanje je da li će se i tada zaustaviti taj "rat".

Sada je glavni brend EV "Tesla", poželjan širom svijeta, a svjetski div Volkswagen je tek negdje u grupi pri vrhu sa svojim električnim modelima Audi "E-tron" i Porsche "Taycan".

Bliže masovnom tržištu, američki General Motors (GM) je na sasvim drugoj razini u usporedbi s kineskim proizvođačima automobila, i bit će ga teško pobijediti u globalnoj prodaji.

GM tvrdi da je na pragu komercijalizacije "najegzotičnije kemije baterija od svih" taj američki legendarni proizvođač automobila kaže da će "ukrotiti metalni litij".

Analogija s tim što dolazi, može biti tržište pametnih telefona: Apple ima tek oko 12 posto svjetske prodaje pametnih telefona, a "Android" je dominantan igrač. Ali, Apple je prošle godine progutao oko dvije trećine sve dobiti na tom tržištu zbog poslova izgrađenih na platformi "iPhone". Otuda pitanje: "Tko onda zaista dominira pametnim telefonima Android ili Apple?".

Kina će tako možda nastaviti desetljećima prodavati najviše električnih vozila, ali to ne mora nužno značiti da će posedovati tehnologiju koja se najviše koristi i najviše cijeni, da će imati vodeće brendove, niti da će zaraditi najviše novca.

"Mirno raspoređivanje plijena bio bi najmanje opasan način za rješavanje tog sukoba. Ali to vjerojatno nije vrsta mirovnog poravnanja koje će sadašnji borci željeti.

Tagovi: baterije za električne automobile, električni automobili, Dan Ives, General motors, Tesla, Volkswagen, Elon Musk, Vladimir Putin, nafta, litij, litijum
PROČITAJ I OVO
Nedodirljivi lokalni šerifi
MOĆNICI
Nedodirljivi lokalni šerifi
KOLUMNA - Zaboravlja se na tzv. Lex Šerif, kako je javnost od milja nazvala Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Za većinu pravnih stručnjaka to je pravno nasilje i podrivanje demokracije.
Bitcoin postao dugoročna investicija
INVESTICIJE
Bitcoin postao dugoročna investicija
KOLUMNA - Bitcoin je u siječnju istisnuo tehnološke dionice s prvog mjesta u smislu obujma trgovanja, prema istraživanju upravitelja imovine provedenom od strane Bank of Americe.
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
TULUM I ZDRAVSTVO
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
KOLUMNA - Zašto su se okupili djelatnici covid bolnice na jednom takvom druženju? Opraštali su se od jedne svoje kolegice koja ih napušta, odlazi na rad u inozemstvo, napušta svoju Domovinu, možda i obitelj. Napušta naš zdravsteni sustav. Zašto, ministre Beroš?
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
KOLUMNA - Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama.
Još jedan američki blockbuster
INAUGURACIJA
Još jedan američki blockbuster
KOLUMNA - Priznajem, kao i u nekim ranijim situacijama odlučio sam svoj dio nenadoknadivog vremena potrošiti, bolje reći baciti, u dio života koji bi trebao biti zaboravljen, u gledanje inauguracije, postavljenja novog predsjednika Sjedinjenih američkih država.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE