GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Regionalno širenje podiže dionice NLB Grupe i Petrola

Regionalno širenje podiže dionice NLB Grupe i Petrola
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2022 / 08:38
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Srijeda je podsjetila da će ova godina među investitorima u velikoj mjeri predstavljati povratak korijenima, što se tiče raspodjele sredstava.

U srijedu su dužnosnici Fed-a signalizirali da je prvi porast ključnih američkih kamatnih stopa bio moguć čak i prije nego što se očekivalo. Rastuće kamatne stope stvarat će mnogo veći pritisak na sektore za koje se u daljoj budućnosti očekuju veći profiti. Sektori poput tehnološkog sektora bit će nominalno diskontiraniji od tradicionalnih sektora zbog rastućih kamatnih stopa, što će na burze stvarati veće negativne cjenovne pritiske.

S ove točke gledišta, domaće tržište dionica ili središnje dionice indeksa SBITOP, koje pripadaju tradicionalnim sektorima gospodarstva, i dalje dobivaju na atraktivnosti za mnoge manje ulagače. Pritom je domaće tržište, uz dobro poslovanje, upola jeftinije od njemačkog i isplaćuje velike dividende.

Unatoč prošlogodišnjem visokom rastu dionica uključenih u SBITOP, domaće tržište ostaje jeftino, gotovo najjeftinije, u odnosu na razvijena i tržišta u regiji. Prema P/E indikatoru na 7,7, SBITOP indeks je gotovo upola jeftiniji od njemačkog DAX indeksa, čiji P/E pokazatelj iznosi 15,3.

Poslovanje slovenskih tvrtki lani je značajno poboljšano u odnosu na prethodnu godinu. Bolje rezultate pratile su i cijene dionica tvrtki iz SBITOP indeksa. Većina tih tvrtki također održava stabilnu politiku dividendi.

Uz nižu likvidnost, sektorski sastav također utječe na nižu cijenu slovenskog indeksa, jer u njega, primjerice, nisu uključene tvrtke iz tehnološkog sektora koje bilježe visoke P/E pokazatelje na svjetskim tržištima. Niže cijene dionica SBITOP tvrtki u odnosu na njemački DAX znače da domaći dionički indeks ima znatno veći prinos od dividende. To je trenutno oko 4,2 posto za domaći indeks, dok njemački DAX trenutno bilježi oko 2,8 posto očekivanog prinosa na dividendu.

Poslovanje slovenskih tvrtki lani je značajno poboljšano u odnosu na prethodnu godinu. Ako se fokusiramo samo na treće tromjesečje prošle godine, prema Bloombergu, možemo vidjeti da su tvrtke uključene u SBITOP indeks u trećem ovogodišnjem tromjesečju povećale prihode za 28 posto u odnosu na prošlu godinu i 53 posto dobiti. Ujedno su mnoge tvrtke premašile svoje godišnje planove i poboljšale svoje prognoze za iduće godine. S današnjeg stajališta zanimljivim slovenskim ulaganjima mogu se smatrati Petrol grupa, NLB, Krka, Grupa Triglav i Grupa Sava, dok su dionice Cinkarne Celje i Telekoma Slovenije znatno jeftinije od prosjeka usporedivih stranih kompanija po pitanju pokazatelji relativnog vrednovanja.

Pozitivna je i činjenica da je 2021. bila nastavak ekspanzije u regiji. NLB je već 2020. godine uspješno završio akviziciju Komercijalne banke Beograd, čime je NLB postala treća najveća banka u Srbiji, mjereno ukupnom aktivom.

No, ovaj potez ne predstavlja kraj planovima najveće slovenske banke što se našeg okruženja tiče. Kako javljaju mediji, Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a, sastao se početkom prosinca prošle godine s ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, gdje je Brodnjak naglasio da NLB želi ući na hrvatsko tržište.

Grupa Petrol već je 2021. godine ambiciozno ušla na hrvatsko tržište. Prošle godine završio je preuzimanje hrvatskog trgovca naftnim derivatima Croduxa. Ovom akvizicijom Petrol grupa je učvrstila svoju poziciju drugog najvećeg dobavljača naftnih derivata u Hrvatskoj. Grupa Petrol je prilikom preuzimanja objavila da je ovo najveća Petrolova akvizicija u posljednjih deset godina i najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cijeloj Petrolovoj povijesti.

Ovom akvizicijom Petrol grupa preuzima 93 nove poslovnice, a s ukupno 204 poslovnice Petrolov tržišni udio u Hrvatskoj će porasti s 13 na 23 posto. U regiji jugoistočne Europe Petrol grupa će imati 594 prodajna mjesta. Procijenjena bruto operativna dobit (EBITDA) Crodux Derivati Dva za prošlu godinu iznosi 37 milijuna eura. Kao rezultat ove akvizicije možemo očekivati određene sinergijske učinke koji će se pozitivno odraziti na poslovanje Grupe Petrol.

Stoga ne čudi da su dionice Petrola u zadnjem tjednu prosinca premašile 500 eura po dionici, dok je njihova cijena dionice početkom prošle godine bila manja od 330 eura. U petak se dionicama Petrola trgovalo po 524 eura. Značajne regionalne ekspanzije NLB-a i Petrola stoga se snažno odražavaju u trgovanju njihovim dionicama na Ljubljanskoj burzi te su vodeći među svim dionicama indeksa SBITOP po ukupnom povratu, koji uključuje isplatu dividende. Najveći prinos od 77 posto, koji uključuje i dividende, NLB je zabilježio do 29. prosinca prošle godine, a slijedi Petrol s ukupnim prinosom od 67 posto. Slijedila je NLB i Petrol Cinkarna Celje s prinosom od 58%.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Petrol, Sava Re, Triglav, Nova ljubljanska banka, Telekom Slovenije, dividenda, Crodux, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
BLISKOST S RUSIJOM
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
KOMENTAR - Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju mnogi gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo promijeniti odnose snagia unutar Europske unije.
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
KOLUMNA - Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje.
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE