GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ronaldinho, smiri se

Ronaldinho, smiri se
LUTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 21:19
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Gledam reklame za jednu kladionicu na sportskom programu u kojima Ronaldinho pokušava izgovoriti tekst na srpskom jeziku.

Čovjek se trudi, no ljudi bi se i bez njega kladili u kladionicama, kao što bi ih i gađali Molotovljevim koktelom negdje u Bosni. Nedavno uhićenje svjetski poznatog nogometaša zbog lažne putovnice po ulasku u Paragvaj, gdje je s bratom htio promovirati svoju knjigu ''Genijalac života'', skrenulo je mnogima pozornost na posljedice brzog stjecanja bogatstva i još brže propasti.

I nije Ronaldinho jedini genijalac čiji je bogomdani talent zasjenila tama rasipnosti. Mnogi uspješni sportaši ponikli iz blata siromaštva uzletjeli bi na krilima novopečenog bogatstva. Zlurada židovska poslovica: ''Dao Bog da imao, pa nemao'' često je pratila slavu i novac. Tu bol propasti osjetili su i boksači, igrači američkog nogometa, košarkaši, pjevači. Neki bi se po nekoliko puta uzdigli iz bankrota i već koju godinu poslije propali. Nažalost, čim netko posjeduje veliki novac, okruže ga opskurni likovi koji posluju s podzemljem. Mnogi požele još veće bogatstvo te ulete grlom u jagode ulažući svoje imetke u sumnjive građevinske poslove.

Slično se dogodilo i poznatom Brazilcu za kojeg se pretpostavlja da mafiji duguje 2,5 milijuna dolara. Uz to, odbija srušiti bespravnu grdosiju od mosta zbog koje plaća velike kazne nakon kojih je s 90 milijuna dolara procijenjenog bogatstva spao na šest dolara. Rastrošnost, kocka, klađenje, droga, alkohol bili su sudbonosni za mnoge skorojeviće koji bi ubrzo, a Ronaldinhu je trebalo tek pet godina, ostali prerezanih kreditnih kartica. Sjetimo se i nesretnog NBA košarkaša Allena Iversona kojeg su snimili kako pijan klatari ulicom proseći za hamburger.

Ovaj sindrom brze sreće poznat je i kod brojnih osvajača lutrijskih zamamnih milijuna. Poput djeteta koje sav džeparac spiska na kompjuterske igrice, tako i kod ''sretnika'' dolazi do kompulzivnog trošenja, zgrtanja željenih ''igračaka'' no i brzog zasićenja i depresije. Ponekad izbor ''lošeg'' knjigovođe'', računovođe koji uloži tuđi novac u neki glupi posao dovede do bankrota. Neki nakon toga propadnu, a neki otresu prašinu i iskoriste posljednji sjaj svog zvjezdanog statusa da bi osigurali sebi i obitelji miran zalazak k povratku u anonimnost.

Neki prodaju šampone, neki pivo, neki roštilje, Ronaldinho reklamira kladionice no i odaziva se na dobrotvorne priredbe. Slava je prolazna i rijetki opstaju odoljeti ruzini zaborava. Onaj tko se ne može pomiriti s tom činjenicom osuđen je na depresiju i autodestrukciju. Srećom, život uvijek nosi nove izazove, izbore, rješenja, te mogućnosti za ostvarenja u mnogim drugim područjima. Sportska karijera je brza, eksplozivna, iscrpljujuća i kratka. Brzo utihne pljesak i divljenje.

U sportu je sve važnija pojava sportske psihologije koja bi se, osim motivacijom za postizanjem vrhunskih rezultata, trebala baviti i problemom ''bogatog djeteta'', kocke, alkohola, noćarenja te, naposljetku, i egzistencijalnog vakuuma nakon iznenadnog ili očekivanog kraja karijere. Sportaš, kao i svatko drugi, može osvijestiti svoje mogućnosti, vrijednosti i izbor da se ostvari kao uspješna osoba i nakon karijere jer uspjeh nije samo novac već i društvena korisnost kroz humanitarno, volontersko djelovanje ili pak investiranje svog novca u poslove lišene intervencije podzemlja.

Pomalo utopistički zvuči, al' eto, iako smo i u nas bilježili sportaše propale zbog kocke ili lošeg ulaganja, većina njih je nastavila život neokrznute sudbine pronašavši se u poslu komentatora, ugostitelja, trenera ili su odlučili investirati svoje novo vrijeme u znanje i dodatnu edukaciju. Uostalom, postoji ona biblijska: ''U dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi.''

Vrijeme je da i Ronaldinho napokon pronađe - sebe.

Tagovi: Ronaldinho, Allen Iverson, Barcelona, Paragvaj,
PROČITAJ I OVO
Renesansa tehnološkog sektora
UZLET NASDAQA
Renesansa tehnološkog sektora
KOLUMNA - Iako je Apple svojim tromjesečnim rezultatima razočarao analitičare (prihodi pali za 5%), slično Alphabet i Amazon, tehnološki sektor u SAD-u ove godine doživljava pravu renesansu.
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE