GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD i Kina dale vjetar u leđa optimistima

SAD i Kina dale vjetar u leđa optimistima
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2022 / 09:25
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dvije su informacije objavljene u proteklih nekoliko dana dale vjetra u leđa optimistima na svjetskim tržištima kapitala.

Riječ je o pozitivnim vijestima dva najvažnija tržišta - Kine i SAD-a.

U četvrtak smo svjedočili neočekivanom usporavanju listopadske inflacije na 7,7 posto u SAD-u, što je dalo i dat će dodatni vjetar u krila svjetskim burzama. Čak i za domaće tržište koja je, čini se, na putu da pozitivno završi godinu.

Tržišta dionica ojačala su u četvrtak, dolar je oslabio, a zlato ojačalo nakon što je inflacija u SAD-u u listopadu usporila više od očekivanog, što je potaknulo nade da će Federalne rezerve postati manje agresivne u podizanju kamatnih stopa.

Izvješće američkog Ureda za statistiku rada pokazalo je da je godišnja stopa inflacije pala na 7,7 posto, što je ispod očekivanja ekonomista od 8 posto. Kamatne stope će nastaviti rasti. Svakako, ovaj rezultat potvrđuje skromniji rast od 50 baznih bodova u prosincu. U međuvremenu, birači u SAD-u dali su mješovitu ocjenu na izborima u sredini mandata, prkoseći očekivanjima o uvjerljivoj pobjedi republikanaca. Demokrati tako imaju nešto nesmetaniji put u potrošnji javnih sredstava, što je kratkoročno pozitivno za burze.

Kina ublažava svoju zero-covid politiku, koja je ove godine, zajedno s kineskom krizom nekretnina, pogodila gospodarsku aktivnost, kao i povjerenje potrošača i poduzeća. Ublažavanje politika zero-covida dolazi nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping osigurao treći mandat na nedavno održanom 20. kongresu Komunističke partije Kine.

Od tada se već susreo s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a u ponedjeljak će se sastati i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Ublažavanje zero-covid politike vrlo je dobro za dionička tržišta, a snižavanje geopolitičkih napetosti između Kine i SAD-a također bi bile dobra vijest za tržišta na kraju iznimno turbulentne godine.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, POLITIKA NULTOG COVIDA,, MIDTERM IZBORI, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE