GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala

Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
VISOKE VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 18:47
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Inflacija je i početkom lipnja tema koja najviše zaokuplja investitore širom svijeta.

Ovoga tjedna objavljeni su neki od ključnih podataka koji su izazvali reakcije tržišta.

Na godišnjoj razini, potrošačka inflacija u SAD-u (indeks CPI) već je dosegla pet posto, najveće ubrzanje od ljeta 2008. Ne računajući cijene hrane i energije, rast cijena bio je 3,8 posto, najviše od 1992. Značajno veći drugi Cijene ručnih vozila pridonijele su inflaciji. Prošli je mjesec godišnja inflacija iznosila 4,3%, što je već izazvalo određenu nervozu na financijskim tržištima, ali ovaj put - ništa.

Prinos na desetogodišnju američku obveznicu je skliznuo, a dionice (uglavnom tehnološke) porasle. Već u četvrtak S&P 500 je nakon dobrih mjesec dana ponovno postavio novi rekord, a u petak je napravio mali korak naprijed. Ili investitori ignoriraju opasnost od inflacije, ili je inflacija zapravo samo prolazna pojava, kao što Fed neprestano ističe.

Burze bilježe nove rekorde. Indeksi su već iznad vrijednosti koje je većina analitičara predvidjela početkom godine za kraj 2021. Iako je prijetnja većom inflacijom vrlo stvarna, tržišta se i dalje drže podražaja kao i dobrih poslovnih rezultata i izgleda. Međutim, treba imati na umu da je vjerojatnost neposredne korekcije u ovom trenutku velika, što nije jamčilo da će se doista dogoditi. Veću vjerojatnost mogu podržati podaci o padu osiguranja, koji opet snažno raste. Istodobno, pred nama su ljetni mjeseci, kada zbog nešto manje likvidnosti tržišta mogu snažnije reagirati na bilo kakve negativne vijesti nego inače.

Valuacije su povijesno iznad prosjeka, jer su bile više u gotovo 150-godišnjoj povijesti tek na vrhuncu dot-com balona prije nešto više od 20 godina. Govorimo o pokazatelju omjera Shiller PE, koji iznosi 37.

Možda je riječ o novoj stvarnosti koja je rezultat svih mjera, ali novac nije namijnjen igranju i špekulacijama nego fundamentalno podržanim investicijskim klasama.

U posljednja četiri slučaja u povijesti, kada je pokazatelj Shiller PE porastao iznad vrijednosti 30 i tamo ostao, ubrzo je uslijedio pad cijena dionica za najmanje 20 posto. U ovom bi slučaju najviše bili na udaru udjeli u kompanijama čija buduća dobit jako ovisi o cijeni pozajmljivanja, dok bi u takvim razdobljima najbolje prolazile tvrtke iz sektora industrije, farmacije, nekretnina i osnovne robe široke potrošnje.

Tagovi: Shiller PE, tržište kapitala, Wall Street, inflacija, burza
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE