GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala

Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
VISOKE VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 18:47
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Inflacija je i početkom lipnja tema koja najviše zaokuplja investitore širom svijeta.

Ovoga tjedna objavljeni su neki od ključnih podataka koji su izazvali reakcije tržišta.

Na godišnjoj razini, potrošačka inflacija u SAD-u (indeks CPI) već je dosegla pet posto, najveće ubrzanje od ljeta 2008. Ne računajući cijene hrane i energije, rast cijena bio je 3,8 posto, najviše od 1992. Značajno veći drugi Cijene ručnih vozila pridonijele su inflaciji. Prošli je mjesec godišnja inflacija iznosila 4,3%, što je već izazvalo određenu nervozu na financijskim tržištima, ali ovaj put - ništa.

Prinos na desetogodišnju američku obveznicu je skliznuo, a dionice (uglavnom tehnološke) porasle. Već u četvrtak S&P 500 je nakon dobrih mjesec dana ponovno postavio novi rekord, a u petak je napravio mali korak naprijed. Ili investitori ignoriraju opasnost od inflacije, ili je inflacija zapravo samo prolazna pojava, kao što Fed neprestano ističe.

Burze bilježe nove rekorde. Indeksi su već iznad vrijednosti koje je većina analitičara predvidjela početkom godine za kraj 2021. Iako je prijetnja većom inflacijom vrlo stvarna, tržišta se i dalje drže podražaja kao i dobrih poslovnih rezultata i izgleda. Međutim, treba imati na umu da je vjerojatnost neposredne korekcije u ovom trenutku velika, što nije jamčilo da će se doista dogoditi. Veću vjerojatnost mogu podržati podaci o padu osiguranja, koji opet snažno raste. Istodobno, pred nama su ljetni mjeseci, kada zbog nešto manje likvidnosti tržišta mogu snažnije reagirati na bilo kakve negativne vijesti nego inače.

Valuacije su povijesno iznad prosjeka, jer su bile više u gotovo 150-godišnjoj povijesti tek na vrhuncu dot-com balona prije nešto više od 20 godina. Govorimo o pokazatelju omjera Shiller PE, koji iznosi 37.

Možda je riječ o novoj stvarnosti koja je rezultat svih mjera, ali novac nije namijnjen igranju i špekulacijama nego fundamentalno podržanim investicijskim klasama.

U posljednja četiri slučaja u povijesti, kada je pokazatelj Shiller PE porastao iznad vrijednosti 30 i tamo ostao, ubrzo je uslijedio pad cijena dionica za najmanje 20 posto. U ovom bi slučaju najviše bili na udaru udjeli u kompanijama čija buduća dobit jako ovisi o cijeni pozajmljivanja, dok bi u takvim razdobljima najbolje prolazile tvrtke iz sektora industrije, farmacije, nekretnina i osnovne robe široke potrošnje.

Tagovi: Shiller PE, tržište kapitala, Wall Street, inflacija, burza
PROČITAJ I OVO
Doba opće digitalne kontrole
KONTROLA
Doba opće digitalne kontrole
KOMENTAR - Digitalni nadzor pojedinaca je opasnost - ali to se ne može izbjeći. Vrijeme opće digitalne kontrole je već počelo.
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
BEZ PESIMIZMA
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
ANALIZA - Nakon što već nekoliko mjeseci svjedočimo većoj razini inflacije u Sjedinjenim Državama, ona polako dolazi i u Europu, što pokazuju srpanjska inflacijska očitanja njemačkih pokrajina.
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
ANALIZA - Unatoč nastavku pandemije koronavirusa, gospodarska aktivnost i broj aktivnih gospodarskih subjekata su u porastu u usporedbi s istim razdobljem protekle godine.
Kineski štapići
UČIMO KINU
Kineski štapići
KOLUMNA - 筷子 [kuàizi] iliti štapići za jelo su tradicionalni pribor za jelo koji se koristi u paru i jednake je veličine – standardno oko 20 cm no, ako se radi o onima za kuhanje, mogu biti i između 30 – 40 cm.
Dobrodošli u besmisleni svijet milijardera
MILIJARDERI LETE U NEBO
Dobrodošli u besmisleni svijet milijardera
KOLUMNA - Milijarderi lete u nebo. Milijarderi su na tri minute izgubljeni u svemiru. Milijarderi nas, zapravo, uče o besmislu milijardi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE