GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima

Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 09:45
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.

Paneuropski dionički indeks Stoxx 600 u siječnju je ojačao gotovo sedam posto (najbolji siječanj od 2015.), nakon što je lani izgubio 13 posto. Očekuje se da će profiti tvrtki uključenih u Stoxx 600 u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu porasti oko 10 posto, što je puno bolje od američkih korporacija. Ali još su važnija dva razloga zašto su europske burze u 2023. godinu krenule s optimizmom: bolji od očekivanih makroekonomski podaci i povoljnija kretanja cijena energije. Kako je objavljeno u utorak, ponajviše zahvaljujući Irskoj, eurozona je u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu uspjela ostvariti rast od 0,1 posto BDP-a, dok su ekonomisti očekivali toliki pad.

Cijene nafte niže su u odnosu na isto razdoblje prošle godine (Brent je početkom veljače prošle godine bila iznad 90 dolara, sada je na 85 dolara), a prije svega vidljivo je smanjenje cijena prirodnog plina. Trenutno su ispod 60 eura po megavat satu na nizozemskom tržištu dionica, nakon što su u kolovozu bili iznad 300 eura. Čak iu usporedbi s cijenom prije točno godinu dana, fjučersima prirodnog plina trguje se niže (-15%). Glavni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol upozorio je prije nekoliko dana da je Europa vjerojatno previše uzbuđena zbog trenutnog raspleta energetske krize te da postoje još mnogi rizici povezani s opskrbom prirodnim plinom.

Govoreći za Handelsblatt, Birol je rekao da je zabrinut za sljedeću zimu.

"Nedostatak ruskog plina, veći kineski uvoz, mali rast opskrbe. Sva tri faktora znače veliki izazov za nadolazeću zimu." Također je upozorio da Europa u nekim područjima previše ovisi o Kini. Čak 70 posto baterija za električna vozila, primjerice, proizvodi se u Kini, gdje ima i mnogo nalazišta rijetkih metala, neophodnih za proizvodnju baterija. Njemački statističari objavili su da je Njemačka od siječnja do studenog uvezla 5300 tona rijetkih metala ukupne vrijednosti 49,3 milijuna eura. Dvije trećine uvoza dolazi iz Kine.

Siječanj je bio pozitivan iu New Yorku, što se ponajviše odnosi na tehnološki sektor, jer je Nasdaq indeks dobio desetinu vrijednosti. U četvrtak bi divovi Apple, Alphabet (Google) i Amazon, koji će objaviti tromjesečne rezultate, mogli ohladiti tržišta nekim sumornim prognozama. Povijest Wall Streeta nas uči da je siječanj odličan pokazatelj onoga što će se dogoditi s dionicama do kraja godine. Kad je S&P 500 ojačao u siječnju, vjerojatnost pozitivne godine (od 1950. godine) bila je čak 85 posto, s prosječnim rastom S&P od 17,6 posto. I obrnuto: s izuzetkom pretprošle godine, nakon negativnog siječnja uvijek je slijedio nastavak negativnih trendova u nastavku godine (prosječni pad iznosio je 14 posto).

Danas će biti poznat ishod dvodnevne sjednice američke središnje banke. Sve osim povećanja stope Fed fondova za 25 baznih bodova (na razinu od 4,50-4,75 posto) bilo bi veliko iznenađenje. Financijska tržišta također su uvjerena da će u četvrtak i Europska središnja banka (na 2,50%) i Banka Engleske na 4,0% povećati kamatne stope za pola postotnog boda. Vjerojatno će sve spomenute središnje banke još jednom morati smanjiti kamatnu stopu, a onda bi moglo uslijediti dulje razdoblje statusa quo, ako naravno mjere zažive i doista dođe do smanjenja inflacije. U tom je svjetlu već objava siječanjske inflacije u Španjolskoj (rasla je s 5,5 na 5,8 posto na godišnjoj razini, što je znatno iznad očekivanih 4,7 posto) bila negativno iznenađenje za EU, što je sa sobom donijelo i rast u traženom prinosu euroobveznica (do 2,325% u slučaju njemačkih obveznica).

Tagovi: tržište kapitala, fATIH bIROL, NAFTA, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE