GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Situacija na naftnim tržištima podiže dionice Tankerske Next Generationa

Situacija na naftnim tržištima podiže dionice Tankerske Next Generationa
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 11:49
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Malo je pozitivnih primjera na domaćem tržištu kapitala posljednjih mjeseci.

Pandemija koronavirusa osakatila je i hrvatsko tržište kapitala. Većina najlikvidnijih izdanja bilježi poprilične gubitnike, a to vrijedi i za oba najvažnija indeksa. Primjerice, najvažniji domaći indeks CROBEX je od početka godine zaronio 22,4 posto, na 1.565,02 boda koliko mu je iznosila zaključna vrijednost u petak.

Ipak, kraj travnja donio je pomalo neočekivanu inicijativu kupaca na dionicama zadarskog brodara Tankerska Next Generation. Ovotjednim uzletom od 29,2 posto, dionice su skočile na 54 kune, što je njihova najviša razina od veljače 2018. godine. Ovoga je tjedna primjetan i skok likvidnosti. U pet dana protrgovano je dionica u vrijednosti od preko 1,4 milijuna kuna, a to baš nije uobičajeno za ove dionice.

Vjerojatno će se "trenutak istine" za ove dionice dogoditi u srijedu 29. travnja za kad su zakazane sjednice Uprave i Nadzornog odbora na kojima će se razmatrati rezultati za prvi kvartal ove godine. Investitori se sve glasnije nadaju dividendi. S obzirom na to da su mirovinski fondovi značajni vlasnici ovih dionica (kombinirano drže preko 31 posto udjela), moguće je da će se taj scenarij i ostvariti.

Osim toga, rezultati za ovu godinu trebali bi biti u najmanju ruku solidni. Naime, posljednjih se tjedana zbog situacije na naftnim tržištima počeo događati zanimljiv trend. Zbog manjka skladišnog prostora za naftu počeli su se i tankeri koristiti kao skladišta. Rezultat toga je strelovit rast cijena vozarina. Tankerska NG ima tri broda koja trenutno hvataju taj pozitivan trend na spot tržištu. Naravno, treba biti iznimno oprezan jer je potražnja za naftom gotovo presušila.

Optimisti, osim toga, upiru prstom i u činjenicu da je cijena dionica, iako značajno porasla u travnju još uvijek daleko ispod razine od 80 kuna koliko je iznosila početkom 2017. godine.

Prihodi brodova Tankerske Next Generation u 2019. godini dosegnuli su 267,9 milijuna kuna i bili su 10,0% niži u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, dok je EBITDA iznosila 110,4 milijuna kuna, što u usporedbi s 87,9 milijuna kuna ostvarenih u 2018. godini predstavlja povećanje od 25,6%. Neto dobit TNG-a iznosila je 23,3 milijuna kuna i rezultat je pozitivnog doprinosa četiri ugovora na vrijeme ugovorenih ove godine, snažnog oporavka spot tržišta u Q4 i posljedica odluke o vrijednosnom usklađenju materijalne imovine. Operativna dobit 2019. godine iznosi 53,2 mil. HRK i rezultat je prihodovne stabilnosti ugovora na vrijeme. Prosječne TCE neto dnevne vozarine brodova tijekom cijele godine zabilježene su na razini od 14.794 USD.

Tagovi: Tankerska Next Generation, brodarsko tržište, brodari, Zagrebačka burza, vozarine, nafta, naftno tržište
PROČITAJ I OVO
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KAKO DO NOVCA?
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KOLUMNA - Poslednjih godina sprovode se razna istraživanja o finansiranjima u kulturi i umetnosti, kao i prihodima koje umetnici ostvaruju svojim radom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE